Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2012 » Квітень » 20 » Анатолій Близнюк про будівельні скандали та хаос
16:04
Анатолій Близнюк про будівельні скандали та хаос
Припинити будівельний хаос може лише остаточне врегулювання містобудівної діяльності та планування розвитку територій у середньо- та довгостроковій перспективі – впевнений Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. Про це він повідомив коментуючи ряд повідомлень мас-медіа, у яких піднімалася проблема незаконної забудови.
«Є досить прогресивний закон про містобудування, напрацьована вся необхідна нормативна база. Залишилося впровадити це у практику життя та розпочати планування розвитку територій на середньо- та довгострокову перспективу. Ми маємо покласти край будівельним війнам та скандалам!» – наголосив очільник Мінрегіону.
За словами Анатолія Близнюка, будівельні скандали не сходитимуть зі шпальт видань до тих пір, поки місцева політична кон’юнктура та прийняття рішень під її тиском не будуть поставлені під контроль сильною місцевою громадою та врегульовані відповідним планом розвитку. «Самодостатня, організована місцева громада, чіткий Генеральний план населеного пункту – ось те, що припинить будь-які скандали та кон’юнктурні рішення на місцях, не допустить більше появи довгобудів у містах і селах», – сказав Міністр.
Як повідомляв раніше телеканал «Український бізнес-ресурс» UBR, у Києві назріває черговий будівельний скандал на вулиці Княжий Затон, 9. За інформацією місцевих жителів, забудовник хоче побудувати висотку на місці стадіону. За законодавством, повноваження виділяти земельну ділянку під будівництво належить органам місцевого самоврядування. Рішення про функціональне використання землі має відповідати містобудівній документації на місцевому рівні. Тобто, у цьому випадку рішення Київської міської ради повинні відповідати Генеральному плану міста Києва. Крім того, статтею 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено проведення громадських слухань проектів генеральних планів, які повинні організовуватись виконавчими органами міських рад. У той же час, за інформацією UBR, цього зроблено не було. Державна архітектурно-будівельна інспекція Мінрегіону не видавала дозволу на виконання будівельних робіт на території, прилеглій до будинка по вулиці Княжий Затон, 9.
Роль місцевого самоврядування яскраво показує випадок у селі Велика Солтанівка, що у Васильківському районі Київщини. Як повідомив телеканал СТБ, рішенням сільського голови на місці озера з’явився будівельний майданчик, проти чого категорично виступають місцеві жителі, екологи та облводгосп. Як повідомив прес-службі Мінрегіону голова Васильківської райдержадміністрації Володимир Сабадаш, 30 вересня створено робочу групу із залученням відповідних фахівців та представників правоохоронних органів з метою перевірки фактів, викладених у повідомленні телеканалу СТБ, а також перевірки правомірності дій Солтанівського сільського голови та законності засипки ставка у с. Велика Солтанівка. За результатами будуть вжиті відповідні заходи, про що буде поінформовано громадськість.

Коментар видання "Будівельні питання": Цікаво, чому пан міністр не наводить дані про кількість знесених чи перебудованих самобудів? Напевно тому, що такі випадки можна перелічити на пальцях. Скільки позовних заяв із зазначених питань підготувала Держана архітектурно-будівельна інспекція Мінрегіону в 2011 році та за перший квартал 2012 року? Думаємо, що кількість прямує до нуля. Однак всі чиновники працюють та отримують заробітну плату, нікого не звільнили. Органи місцевого самоврядування нахабно ігнорують вимоги містобудівного законодавства щодо процедури громадських слухань, а протести прокуратури просто відхиляють без будь-яких пояснень. Самочинні забудовники впевнені, що в Україні їхній "нерухомості" нічого не загрожує. Крім того, за біологічну норму, пане міністр, переважна більшість дрібного чиновництва відстоювати права територіальних громад буде без особливого ентузіазму.
Базовий рівень містобудівної документації - це детальний план території, план зонування та житловий квартал забудови, а не генеральний план населеного пункту. Будівництво на підставі тільки генерального плану є неправомірним.
Категорія: Погляд | Переглядів: 629 | Додав: archinfo | Теги: будівельні скандали, хаос | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz