Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Травень » 3 » Будівництво ядерної установки в Харкові. Громадськість підтримує
21:14
Будівництво ядерної установки в Харкові. Громадськість підтримує

Учасники громадських слухань рекомендували Харківській міській раді та її виконавчим органам розглянути відповідно до чинного законодавства України питання про погодження розміщення на території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ «ХФТІ») дослідницької ядерної установки.

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідну резолюцію проголосувало 306 із 310 зареєстрованих учасників загальноміських слухань.

За підсумками слухань було запропоновано передбачити в проекті будівництва «заходи щодо запобігання негативного впливу на людину і навколишнє природне середовище та забезпечити постійне інформування територіальної громади Харкова про хід робіт із розміщення і подальшої експлуатації дослідної ядерної установки».

Крім цього, було запропоновано надати Харківській обласній санітарно-епідеміологічній станції інформацію щодо встановлення санітарно-захисної зони з урахуванням розміщення дослідної ядерної установки.

Також учасники слухань відзначили, що при розміщенні ядерної установки на території Харкова необхідно в проекті будівництва передбачити кошти на соціально-економічний розвиток міста.

Як повідомляв УНІАН, в ННЦ «ХФТІ» планується протягом найближчих 4-х років розробити та спорудити спільно з Аргонською національною лабораторією США нову ядерну установку «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується електронним прискорювачем» («Джерело нейтронів»).

Ядерну установку передбачається спорудити на проммайданчику ННЦ «ХФТІ». Запуск передбачений у 2014 році. Потужність установки становитиме 250 КВт.

Крім досліджень властивостей підкритичних збірок, «Джерело нейтронів» дає можливість виробництва усіх медичних ізотопів, опромінення біологічних об’єктів (у тому числі нейтронна терапія), радіаційного матеріалознавства, сертифікації матеріалів (у тому числі харчових продуктів), дослідження наноматеріалів та нанотехнологій.

Пропозиції щодо використання підкритичних збірок у ядерній енергетиці з’явилися в середині 50-х років минулого століття з метою підвищення безпеки ядерної енергетики. Однак застосування таких систем тривалий час стримувалось відсутністю потужних джерел нейтронів.

За матеріалами УНІАН


Категорія: На часі | Переглядів: 370 | Додав: fingert | Теги: атомний реактор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz