Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Січень » 6 » Будівництво на місці старовинного особняка на Подолі в Києві заборонено Мінкультури
16:30
Будівництво на місці старовинного особняка на Подолі в Києві заборонено Мінкультури
Олександр Попов не зміг прокоментувати ситуацію навколо знесення старовинного особняка Фото Газети по-київськи
Будівництво нової будівлі на місці знесеного старовинного особняка по вулиці Сагайдачного, 1б, в Києві, заборонено Міністерством культури України, оскільки ця територія входить до заповідника Стародавній Київ.
Про це у своєму коментарі заявив голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець. Бригинець зазначив, що юридичним прикриттям резонансного руйнування будинку по Сагайдачного, 1б, було те, що центральна влада виключила його зі списку об'єктів культурної спадщини.
"На жаль, у Києві дуже часто роблять так, що структури Мінкульту позбавляють пам'ятник захисного статусу, а потім несподівано знищують його. Ця технологія існує вже багато років, і, традиційно, руйнування історичних споруд відбувається або у свята, або вночі, коли громадськість спить , або святкує, як це і сталося з будинком на Сагайдачного, 1б ", - сказав депутат.
Бригинець також зазначив, що звернувся до Міністерства культури з проханням надати інформацію, які споруди протягом останніх років були позбавлені відповідного статусу. Разом з тим депутат акцентував увагу на тому, що щоб уникнути суспільної уваги саме вночі та у святкові дні були знесені такі пам'ятники, як будинок першого Київського телеграфу - складової Київської фортеці, Лаврські ворота, будинок першого Київського водогону, що біля пам'ятника Магдебурзькому праву.
"Існує й інша технологія, яку використовують у знищенні історичних будинків - доведення їх до руйнування, як це відбувається з будинком Мурашка. Але будинок на Сагайдачного, 1б, був у хорошому стані, адже тільки в 1996 році провели його реконструкцію", - наголосив голова комісії з культури Київради.
"Будівництво нової споруди на цьому місці підпадає під заборону самого ж Мінкульту (наказ від 3.02.2010 р.), оскільки ця територія входить до заповідника Стародавній Київ", - пояснив Бригинець.
За його даними, будинок був прикладом стилістики історизму в забудові Подолу початку XX ст. і частини ансамблю вул. Сагайдачного, і з 16 травня 1994 (наказ № 10 Комітету охорони і реставрації пам'яток історії, культури та історичного середовища) до 13 липня 2009 (наказ Міністерства культури і туризму України № 521/0/16-09) перебував на державному обліку як об'єкт культурної спадщини по виду "архітектура".
Між тим, як повідомила Газета по-київськи глава столичної міськадміністрації Олександр Попов не зміг прокоментувати ситуацію навколо зносу старовинного особняка по вул. Сагайдачного, 1б.
"Я нічого про це не знаю, але я розберуся з цим питанням, зателефонуйте, будь ласка, завтра", - сказав виданню Попов.
Як зазначає газета, через кілька хвилин Олександр Попов зв'язався з редакцією і уточнив, що доручив головному архітектору Сергію Целовальнику негайно підготувати коментар стосовно даної ситуації.
Целовальник, у свою чергу, у своєму коментарі газеті підтвердив, що на місці знесеного особняка будуть зводити висотну будівлю. Як коментар Целовальник представив текст проекту документа.
Разом з тим видання зазначає, що ніякої професійної та посадової оцінки цієї події головним архітектором столиці прислана ним відповідь не містить. У тексті документа йдеться, що проект будівництва офісного центру зі зносом існуючих будівель і споруд по вул. Сагайдачного, 1 у встановленому порядку узгоджені Головним управлінням.
Коригування проекту було розглянуте і схвалене на засіданні секції містобудування та архітектури архітектурно-містобудівної ради в липні 2010 року. Згідно відкоригованого проекту, поверховість будинку становить 6,7 і 9 поверхів, загальна площа - 12 тис. кв. м.
"Замовник ТОВ СП Сітко-Поділ-Київ отримав лист-погодження проектної документації на будівництво № 15-11053 від 20.09.10 р. До Головного управління надано витяг з наказу Міністерства культури і туризму від 13.07.2009 р. № 521/0/16 -09 згідно з яким тільки виявлений об'єкт культурної спадщини - прибутковий будинок по вул. Сагайдачного, 1 не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України у зв'язку з невідповідністю критеріям, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001р. № 1760 Про затвердження прядку визначення категорій пам'яток для занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Проект отримав позитивний висновок комплексної державної експертизи № 11-00364-10 від 28.12.2010 р. ", - йдеться в документі.
Як раніше повідомляли ЗМІ, пам'ятник архітектури - особняк 1909 року на Поштовій площі в Києві - знесли в ніч з 29 на 30 грудня.

За матеріалами УНІАН
Категорія: На часі | Переглядів: 473 | Додав: fingert | Теги: знесення особняка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz