Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2012 » Лютий » 15 » Деякі розмірковування щодо законопроекту про ОСББ
18:09
Деякі розмірковування щодо законопроекту про ОСББ
  Як стало відомо на попередньому засіданні, яке відбулося в грудні 2011 року, Комітет ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики затвердив ключові питання щодо земельної ділянки, на якій розміщений багатоквартирний житловий будинок. Профільний комітет одноголосно проголосував, що земля під будинком (пляма забудови) повинна бути спільним майном власників квартир будинку, а прибудинкова територія – передається у постійне користування ОСББ.
  Разом з тим, такий підхід має ряд заперечень багатьох юристів з оцінками яких небайдужі читачі вже мали можливість ознайомитись на інших ресурсах мережі. Додамо лише деякі аспекти, які не відображені в публікаціях з погляду містобудівного права.
   Так, в проекті Закону України ,,Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку” так і в чинних нормативно-правових актах відсутнє легальне визначення поняття "багатоквартирний житловий будинок”, а саме за якої кількості квартир будинок буде вважатися багатоквартирним для цілей Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”.
   Видається дивним і розподіл земельної ділянки на площу забудови та прибудинкову територію. Зокрема, при будівництві житлових будинків садибного типу земельна ділянка має цільове призначення ,,для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)”, чому ж тоді для багатоквартирних будинків винаходять велосипед?
   Так, відповідно до законопроекту у разі утворення в багатоквартирному жилому будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, таке об'єднання має право отримати земельну ділянку, на якій розташована прибудинкова територія, у постійне користування. Іншою статтею зазначеного законопроекту дається нове визначення терміну "прибудинкова територія”.
   Так, прибудинкова територія це вже не територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку, а земельна ділянка, на якій розташовані багатоквартирний будинок або комплекс багатоквартирних будинків, технічні та господарські будівлі і споруди, інші території, пов’язані з їх утриманням та експлуатацією, яка передається у постійне користування разом із "плямою забудови”. Тобто, якщо до утворення в багатоквартирному жилому будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку Ви є співвласниками ,,плями забудови”, то після утворення можете стати лише користувачами цієї ,,плями”. Оце так фокус, чи не так?
   Жодним словом в законопроекті не згадується і про те, що прибудинкова територія мала б бути зазначена на детальному плані території.

Юрій Мачулянський спеціально для видання "Будівельні питання"
Категорія: Провідники диктату повідомляють | Переглядів: 471 | Додав: archinfo | Теги: ОСББ, земельна ділянка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz