Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2012 » Травень » 29 » Держземагенство рапортує про створення кадастру
17:09
Держземагенство рапортує про створення кадастру
Нещодавно наше видання згадувало про земельний кадастр, а також про те, що за словами першого заступника Держземагенства бази земельного кадастру не є легальними, на відміну від держави Ізраїль.
Тему продовжив Голова Держземагенства України Сергій Тимченко, який має дещо іншу позицію щодо земельного кадастру.
Пропонуємо Вам оригінал звіту Сергія Тимченка за тиждень з постатейними коментарями нашого видання (курсив).
Отже,тижневий звіт діяльності Голови Державного агентства земельних ресурсів України Сергія Тимченка:
21 – 26 травня 2012 року
22 травня. – Державний земельний кадастр вже існує. Роботу по його наповненню ми розгорнули по усіх напрямках, – зауважив Голова Держземагентства України Сергій Тимченко, відповідаючи на запитання ведучого телепередачі "Діловий світ” на Першому національному каналі. – Нині функціонує єдиний сервер, куди надходить вся інформація. Він знаходиться в єдиному захищеному місці. І ми вже шість місяців, як відійшли від паперових носіїв взагалі. Крім того, завершили аерофотозйомку всієї території України. Дані скануються і вносяться в єдину базу. До речі, якість цих знімків надзвичайно висока. Це результат високопрофесійної роботи наших колег та ділових партнерів. Саме на цю картографічну основу накладаються всі інші інформаційні шари.
Державний земельний кадастр відсутній, оскільки кадастрові бази не сформовані й робота по його наповненню триває. Кадастрові довідки видаються на підставі паперових носіїв, оскільки цифрові дані мають невизначений юридичний статус. Звичайно, користуються цифрою, але у разі виникнення спору доведеться користуватись паперовими носіями, а тому відходити далеко від паперових носіїв не варто. Щодо сканованих даних то це звичайний растр (фотокартинка). А хто буде векторизувати?

Щодо програмного забезпечення, очільник земельного відомства розповів, що Держземагентство у цьому напрямі плідно співпрацює в рамках угоди зі Світовим банком, з компанією "ILS”, що є світовим лідером у побудові кадастрових систем. Натепер програмне забезпечення готове до використання. Воно тестується на базі Головних управлінь Держкомзему у Харківській області та місті Севастополі.
Світовим лідером у побудові кадастрових систем є компанія ESRI (США), яка і співпрацює з Держземагенством, дивно, що С.Тимченко цього не знає.

– Надзвичайно важливою складовою земельного кадастру є обладнання. На сьогодні ми встановили обладнання в кожному районному управлінні земельних ресурсів України. Нині фахівці завершують роботи з його налагодження та монтажу центрального серверу. І найголовніше – наповнення системи кадастровою інформацією. Це важка, трудомістка робота, невід’ємною частиною якої є оцифровка картографічних матеріалів, які потім ляжуть в основу Державного земельного кадастру, – сказав Сергій Тимченко.
Знову брехня, оскільки далеко не в кожному районному управлінні Держкомзему встановлено таке обладнання. Так центральний сервер ще монтується та налагоджується? Абзацом вище говорилось що центральний сервер вже функціонує?!?

Уже з початку наступного року будь-який громадянин, хто того жадає, зможе побачити електронну карту України з нанесенням всіх земельних ділянок. Також кожен матиме нагоду побачити межі земельних ділянок і чіткі межі населених пунктів. Крім того, він зможе відслідковувати розподіл земель між власниками. Ця інформація надаватиметься на безоплатній основі. І найважливіше – дані про цільове призначення земель теж будуть доступні і безкоштовні, як і дані щодо обмежень у використанні.
Наразі бачимо недієздатний геопортал земельного кадастру на якому наявна лише мапа з Google. Земельні ділянки побачимо після виборів?

Сергій Тимченко розповів телеглядачам, що користувачам доведеться платити за інформацію Державного земельного кадастру, яка використовується в комерційних цілях: про нормативну грошову оцінку земель, точні координати земельної ділянки, поширення сервітуту, договори оренди та про якість ґрунтів. Як правило, ці дані банки, нотаріуси, комерційні землевпорядні організації використовують для подальшого здійснення угод.
Яка ж тоді інформація буде надаватися безкоштовно?!?! І навіщо земельні ділянки без координат?

Поки що в Україні кадастр фінансується з Державного бюджету. Але в усьому світі кадастр не тільки є самоокупним, а й прибутковим. Після його створення це забезпечується за рахунок продажу адміністративних послуг.
Черговий прохюндай. Прекрасний бізнес за кошти державного бюджету. За відсутності альтернативи доведеться платити.

– Впевнений у тому, що і ми теж найближчим часом перейдемо на самоокупність, і в такий спосіб знімемо навантаження на бюджет, – наголошує Сергій Тимченко. – Крім того, кадастр гарантує прозорість у сфері земельних відносин. А це – основна умова для залучення інвесторів. Більше того, я можу сказати, що до кінця місяця Держземагентство спільно з Державною податковою адміністрацією започатковує пілотний проект. Ми в такий спосіб тестуватимемо систему, у якій поєднано дві бази – податкову і нашу, земельного кадастру. При накладенні бази суб’єктів та об’єктів ми отримуємо ефективну фіскальну модель. При цьому запроваджуються такі технічні завдання, коли у автоматичному режимі розраховуватиметься грошова оцінка, податки, штрафи, пільги і так далі.
Безцінний інструмент для фіскалів, наче автоматичне повернення ПДВ.

21 травня. Чітко, вчасно, якісно – такі вимоги на апаратній нараді поставив Голова Держземагентства України Сергій Тимченко до керівників структурних підрозділів та територіальних органів земельних ресурсів стосовно виконання завдань, окреслених Національним планом дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”. Очільник земельного відомства, зокрема, підкреслив, що слід зосередитись передусім на законотворчій та нормативно-правовій діяльності стосовно забезпечення неухильного виконання Плану дій.
Чекаємо покращення.

Крім того, йшлося про роботу над законопроектом щодо спрощення дозвільних процедур при розробленні, погодженні та затвердженні документації із землеустрою. Учасники наради відпрацювали алгоритм дій щодо покращення гарантій соціального захисту – збільшення оплати праці спеціалістів, які забезпечують ведення Державного земельного кадастру.
Дурень думкою багатіє.

Особливу увагу Сергій Тимченко приділив нагальним питанням впровадження єдиного програмно-апаратного комплексу інформаційної автоматизованої системи ведення Державного земельного кадастру та поетапного введення його в дію.
Так програмне забезпечення для земельного кадастру постачає компанія ESRI (CША) й проблем з єдністю програмно-апаратного комплексу виникати не повинно. Це якщо різне програмне забезпечення тоді так, питання інтероперабельності актуальне.

На виконання Національного плану дій щодо встановлення меж водоохоронних зон, прибережних захисних смуг у земельному відомстві розроблений чіткий план проведення заходів та план практичних дій з реалізації цього завдання Президента та Уряду. Щотижнева звітність відповідних підрозділів – запорука того, що передбачене буде виконано в чітко окреслені терміни.
Наші чиновники вміють такі звіти малювати, що завдання Президента та Уряду будуть не тільки виконані, а й перевиконані. Нам хліба не треба нам ПаРтія світить.

"Будівельні питання"
Категорія: Погляд | Переглядів: 863 | Додав: archinfo | Теги: земельний кадастр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz