Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 30 » Джипери знов зазіхають на природні території!
21:24
Джипери знов зазіхають на природні території!
Любителі екстремально покататись збираються штурмувати півострів Тарханкут, не зважаючи на те, що на півострові нещодавно створений національний природний парк. Природоохоронні організації налаштовані зупинити проведення заходу силамии МВС і прокуратури.
Організатори другого етапу по раллі-рейдам «Баха Тарханкут» запрошують усіх охочих взяти участь у заході на Тарханкуті 17-18 квітня. Це вже не перший випадок, коли любителі покататись на природі не враховують природоохоронного законодавства та правил поведінки по цінних природних територіях. Зокрема, в Криму, джипери безцеремонно заїжджають у Кримський природний заповідник, чим порушують його заповідний режим; розкатують яйли Дімерджі, Чатир-Даг та ін. Шкідливий вплив таких вторгнень на рослинний та тваринний світ природних територій не потребує.
Нагадаємо, що не так давно шкода від джипінгу була офіційно визнана в Карпатах, де це вид спорту заборонено в Івано-Франківській області та в усіх природно-заповідних територіях Картпатського регіону.
Джипи, квадрацикли і надпрохідні мотоцикли їздять там, де захочуть, власне їх для цього і створюють. І практика показує, що заходи екстремальних водіїв на природі рідко приурочують до офіційних доріг. Надпрохідний транспорт скеровують на природні ландшафти і рослинність. Рідкісні види рослин та тварин, заради яких було створено заповідні об’єкти, не витримують такого втручання. Багатьом рідкісним рослинам к\шкідливе навіть витоптування людьми, що вже указати про надпрохідний транспорт. Через діяльність водіїв-екстремалів цінні природні території, з їх унікальним ландшафтом, безконтрольно перетворюються на суцільне мережево доріг. Приклади цього легко побачити на Тарханкуті, Кінбурнській косі тощо.
Наразі небезпека безповоротного порушення природного балансу нависла над перлиною степового Криму – мисом Тарханкут. Підвищена увага до нього любителів поганяти на залізних конях призвела до того, що в деяких місцях прибережна степова рослинність повністю витоптана. При чому, жодних гарантій її відновлення немає.
Крім того, проведення «Баха Тарханкут» припадає на час гніздування птахів та виведення потомства інших тварин. У цей час турбувати птахів (які між іншим, у степу гніздують на землі) категорично заборонено. Таку заборону містить і національне законодавство і ратифікована в Україні Міжнародна конвенція «Про дикі види флори і фауни та середовище існування у Європі». Також, середина квітня – це час квітування степу. Тобто, якраз у цей період закладається підгрунтя для майбутнього виживання усіх прироних перлин півострова.
На думку природоохоронних організацій, жодне бажання оримати адреналін не виправдовує безцеремонного та необдуманого поводження з природою. У зв*язку із цим, низка громадських організацій звернулась до Державної екологічної інспекції, Прокуратури та МВС з проханням зупинити проведення протизаконного заходу на півострові. Про подальші новини у цій справі буде повідомлено додатково.
Василюк Олексій
Національний екологічний центр України
vasyliuk@gmail.com
097 1000 473
Блог Степана Жабки

Категорія: На часі | Переглядів: 530 | Додав: fingert | Теги: Джипери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz