Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 9 » Екологи радять відновити калійне виробництво в Калушу
21:25
Екологи радять відновити калійне виробництво в Калушу
Міжнародні експерти, науковці й влада намагаються вирішити екологічні проблеми на території калійних рудників прикарпатського Калуша. Експерти радять відновити калійне виробництво, як спосіб вирішення проблеми.
Вирішувати проблему в зоні надзвичайної екологічної ситуації Калуша можна повністю ліквідувавши шахти й кар’єр чи налагодивши знову калійне виробництво. Перший спосіб означатиме втрату єдиних в Україні рудників і пов’язаний з великим капіталовкладенням на підтримку екологічної рівноваги.
Тому фахівці рекомендують варіант з відновлення виробництва, паралельно вирішуючи природоохоронні проблеми. В інтерв’ю «Німецькій хвилі» голова правління ВАТ «Гірхімпром», академік Академії гірничих наук України Іван Зозуля, зауважив, що виробництво слід розпочинати з переробки розсолів, яких накопичилось десятки мільйонів кубометрів.
А от щодо видобутку самої калійної руди, запаси якої є величезними, каже академік, то тут слід шукати інвестора. «Найбільш доцільно – це інвестор, який побудує нову шахту, і нову збагачувальну фабрику», зауважує Іван Зозуля. Реанімувати старі шахту й фабрику вкрай невигідно, підрахували науковці.
Прибуток з переробки розсолів держава могла б використовувати на вирішення екологічних проблем регіону, але спершу слід вирішити питання організаційно-управлінського характеру на існуючому підприємстві, каже академік Зозуля. Калійними рудниками Калуша активно цікавиться іноземний інвестор, але це може бути прибутковою справою і для вітчизняного виробника мінеральних добрив, вважає експерт.
Днями уряд виділив 440 мільйонів гривень на вирішення екологічних проблем Калуша. Якщо вони надійдуть, то їх скерують на природоохоронні цілі, медичні проблеми та відселення людей, припускає Іван Зозуля, але не у виробництво.
Нагадаємо, 12 лютого Верховна Рада затвердила указ Президента Віктора Ющенка від 10 лютого про «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації». Таким чином на строк дев’яносто днів місцевість на територіях міста Калуш і сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошена зоною надзвичайної екологічної ситуації.
17 січня 2010 року жителі міста Калуш висловилися за оголошення міста зоною надзвичайної екологічної ситуації.
Екологічні проблеми Калушу до 8 березня вивчали фахівці Місії ООН та ЄС. 9 березня вони мають подати Президентові України свої пропозиції та рішення.
 
Німецька хвиля
Переглядів: 555 | Додав: fingert | Теги: Калуш | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz