Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Березень » 2 » Експерти б’ють тривогу: на фундаменті Десятинної церкви не можна будувати сучасний собор
10:55
Експерти б’ють тривогу: на фундаменті Десятинної церкви не можна будувати сучасний собор

Оголошення Київською міською держаною адміністрацією «бліц-конкурсу» на кращу концепцію «відновлення Десятинної церкви» викликало побоювання експертів та громадськості, що насправді йдеться про прикриття початку будівництва нової церкви УПЦ (Московського Патріархату). Експерти наголошують, що за жодних умов не можна там будувати церкву, бо зруйнується історичний шар і рештки оригінального фундаменту.

Умови конкурсу передбачають консервацію та сучасну музеєфікацію автентичних залишків та слідів Десятинної церкви, створення архітектурного ансамблю з інфраструктурою музейного комплексу. У проекті також має бути передбачена можливість проведення подальших науково-археологічних та історичних досліджень. Протягом тижня після завершення конкурсу проекти обіцяють виставити на публічне обговорення. Сам конкурс вже охрестили «бліц-конкурсом», адже триватиме він усього два місяці.

Голова правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро каже, що умови конкурсу прописані досить чітко, і за два місяці можна оформити концепцію ідеї музеєфікації залишків Десятинної церкви. До того ж, уже є кілька готових подібних проектів.

Головне, каже Піоро, щоб на місці колишньої Десятинної церкви не збудували сучасну бетонну її копію. Адже раніше представники УПЦ (Московського Патріархату) заявляли, що у них є вже готовий проект будівництва нової культової споруди на фундаменті Десятинної церкви. Владислав Піоро зауважив, що цей фундамент або має бути законсервований, аби далі не руйнувався, або потрібно над ним звести укриття.

«У будь-якому разі не можна там будувати церкву. Бо будь-який значний сучасний об’єкт має спиратися на фундамент, а фундамент – це вбивання паль. Ці палі ж, звичайно, зруйнують історичний шар і рештки оригінальних фундаментів», – сказав Піоро «Німецькій хвилі».

За його словами, якщо музеєфікацію решток Десятинної церкви проводити на кшталт подібних пам’яток у Барселоні чи Кракові, то у Києві це може стати одним з найпопулярніших туристичних об’єктів.

Натомість голова правління Українського центру розвитку музейної справи зазначив, що проект з музеєфікацію автентичних слідів Десятинної церкви надзвичайно дорогий, тому навряд чи держава захоче реалізувати його державним коштом. Ймовірніше, гроші шукатимуть у інвесторів, і громадські організації побоюються, що інвестувати візьметься саме УПЦ (Московського Патріархату).

За матеріалами релігійно-інформаційної служби

<a href="http://risu.org.ua">Джерело публікації: risu.org.ua</a>

Категорія: На часі | Переглядів: 548 | Додав: fingert | Теги: Десятинна церква | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz