Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Червень » 16 » Готельно-ресторанний комплекс зводять прямо під стінами скелі-фортеці “Тустань”
16:30
Готельно-ресторанний комплекс зводять прямо під стінами скелі-фортеці “Тустань”
Готельно-ресторанний комплекс зводять прямо під стінами скелі-фортеці "Тустань”

Місцевий бізнесмен зводить готельно-ресторанний комплекс прямо під скелями давньоруської твердині

Мешканець села Урич Сколівського району, вочевидь, надто буквально потрактував назву скелі-фортеці "Тустань” і впритул до пам’ятки історії та архео­логії національного значення розпочав спорудження нової будівлі. З огляду на щорічне збільшення потоку туристів до фортеці та однойменний фестиваль, обране забудовником місце напрочуд вдале для отримання прибутків. Натомість для заповідника існує загроза знищення унікального середовища наскельної давньоруської фортеці ІХ – ХІІІ століть.

На ділянці другий тиждень тривають інтенсивні земельні та будівельні роботи. Від початку минулого тижня прогресує будівництво: у понеділок привезли бетонні блоки, а вже у вівторок вирили котлован. За словами Василя Рожка, директора Державного історико-культурного заповідника "Тустань”, там планують побудувати готельно-ресторанний комплекс, хоча ділянка входить до території комплексної охоронної зони пам’ятки історії та археології "Городище літописного міста Тустань”, затвердженої наказом Міністерства культури й туризму України. У її межах, запевняє пан Рожко, заборонені будівельні та земляні роботи, непов’язані з дослідженням та експлуатацією пам’ятки.

– Згідно із законодавством України, довкола пам’ятки є охоронні зони, зокрема зони регулювання забудови та охорони ландшафту. Кожна з цих зон передбачає свій рівень охорони і накладає обмеження на певні роботи. На тій зоні, де нині ведуть будівництво, заборонені будь-які земельні роботи, які непов’язані з дослідженнями пам’ятки, – коментує пан Рожко. – Галявина, на якій ведуть торгівлю під час фестивалю "ТуСтань!” перетворилася на будівельний майданчик. Чиновники управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА дали припис на заборону будівництва. Забудовник грубо відмовився брати документ, після чого йому його відправили поштою. Хочу зауважити, що пам’ятка унікальна і не має аналогів у Європі, вона претендує на внесення у перелік пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО. Якщо поряд із скелею постане готель, то внесення "Тустані” до цього списку слід поставити під сумнів…

В управлінні охорони культурної спадщини ЛОДА вже склали протокол про порушення і написали листа у районну державну адміністрацію. Відповідні запити депутати обласної ради також скерували у прокуратуру, але директор заповідника побоюється, що поки документи розглянуть, готель можуть уже побудувати. А практика знесення вже зведених будівель, навіть якщо їх побудували незаконно, у нас радше рідкісний виняток, аніж правило.

– Цей випадок можна порівняти із будівництвом "Укрсоцбанку” у центрі Львова десять років тому, – коментує Олександр Ганущин, депутат обласної ради. – Будівлю звели, незважаючи на те, що вона не вписувалася в архітектурний ансамбль. Слід врахувати цей приклад і зупинити зведення будівлі, коли ще не пізно. Найгірше те, що ситуація розвивається дуже швидко. Перші прохання про захист території лунали від заповідника ще півтора місяця тому. Тоді ж я скерував запити у район і сільську раду. Від останніх інформації й досі немає, що мене дивує. Наприкінці минулого року сільська рада змінила цільове призначення ділянки. Ця зміна відбувалася без відповідного дозволу заповідника, без погодження на обласному рівні і без археологічного висновку. Попри це все, дозвіл на саме будівництво видали 30 грудня минулого року. Його видала інспекція державно-будівельного контролю у Львівській області. Як чиновник у минулому, я розумію, що такі темпи видачі документів викликають підозру. 28 грудня отримали основний висновок від архітекторів, і вже наступного дня замовник погодив документацію.

Що цікаво, зміну цільового призначення ділянки, а також містобудівне обґрунтування минулого року погодили чиновники управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА. Оскільки на той час ще не було затверджено охоронну зону пам’ятки (її затвердили лише 26 лютого 2010 року), і відповідно ділянка не входила в неї, то достатньо було підпису лише обласних посадовців, як при відведенні звичайної земельної ділянки, а не підпису очільника Держкульт­спадщини, як того вимагає законодавство щодо ділянок в межах охоронних зон пам’яток національного значення. Щоправда, в управлінні стверджують, що їхні підписи забудовник здобув… обманом.

– Минулого року ми справді погодили зміни цільового призначення цієї ділянки. Однак пізніше виявилося, що не всі подані нам документи відповідали дійсності, – пояснив "Пошті” Василь Івановський, начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА. – Ми не знали, що ділянка розташована в межах охоронної зони пам’ятки. На той час її тільки встановлювали і управління запропонувало сільській раді ввести мораторій на зміну цільового призначення навколишніх земель. Коли стало відомо, про яку саме ділянку йдеться, погодження відразу відкликали. Окрім того, проект будівництва, яке сьогодні активно ведуть на ділянці, повинен бути погоджений у нашому управлінні, але нам його не показували…

До слова, без погодженого проекту посадовці інспекції держархбудконтролю не мали права видавати дозволу на початок робіт. За словами Василя Івановського, нині управління разом із заповідником готує документи для того, аби подати до суду.

Натомість, за словами Михайла Щура, бізнесмена з Урича, усі звинувачення у незаконному будівництві – наклеп. На один із телеканалів, який підготував про його будівництво сюжет, він наступного тижня планує подати до суду. За його словами, територія перебувала у його приватній власності понад 50 років, а минулоріч він вирішив змінити її призначення, дотримуючись чинного законодавства. Ба більше, Михайло Щур запевнив "Пошту”, що на території постане приватний будинок площею дванадцять на п’ятнадцять метрів, а не готельно-ресторанний комплекс. За інформа­цією ж заповідника, площа проектованої будівлі від 400 до 800 квадратних метрів, що дещо забагато як на індивідуальне будівництво.

Станом на сьогодні управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації зобов’язало пана Щура, який проводив земляні роботи, припинити їх, а також подати проектну документацію в управління на розгляд та погодження. Крім того, кілька народних депутатів, подали запити до прокуратури з вимогою зупинити незаконне будівництво. Своєю чергою, комісія з питань культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму обласної ради теж скерувала звернення до прокуратури області з проханням терміново призупинити будівельно-земляні роботи та здійснити перевірку законності зміни цільового призначення. Щоправда, попри всі приписи та заборони, вчора будівельні роботи поблизу пам’ятки продовжували. На ділянці вже залили фундамент…

За матеріалами видання "Lvivpost"


Категорія: На часі | Переглядів: 478 | Додав: fingert | Теги: будівництво готельного комлексу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz