Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Лютий » 19 » Грабіжники у мантіях
13:30
Грабіжники у мантіях

22 лютого 2011 року відбудеться багато в чому доленосне засідання Вищого господарського Суду України. Розглядатимуть касаційні скарги Київради та представників ініціативної групи мешканців на рішення Господарського суду м. Києва та Київського апеляційного господарського суду. В обох цих судах компанії "Квартал-буд”, котра проводить незаконну забудову по вул. Ахматової, скандально дозволили набути право власності на вказаний об’єкт незавершеного будівництва.

А скандальне рішення двох попередніх інстанцій тому, що на вказаних земельних ділянках, окрім бетонного паркану, немає ніяких «об’єктів незавершеного будівництва» - а Цивільний Кодекс не дозволяє оформлювати право власності на будівельні об’єкти, котрі не здані в експлуатацію.  Крім того, позивач вже півтора роки не має ніяких чинних документів на будівництво, дозволів, ордерів тощо. Між тим суддя Господарського суду м. Києва Юлія Смирнова та судді Київського апеляційного господарського суду Сотніков С.В., Дзюбко П.О. та Сулім В.В. нічтоже сумняшеся віддали під приватизацію колишньому забудовнику (котрий там так нічого й не збудував) неіснуючий об’єкт нерухомого майна на земельних ділянках №21-22 житлового масиву «Позняки-9», задовольнивши його позов повністю.

Якщо Вищий господарський Суд України залишить такі рішення без змін, місто задарма втратить земельну ділянку, громада – надію на облаштування рекреаційної зони, бюджет територіальної громади - значні кошти.

Очевидно, що за сприяння судів забудовник мав на меті оформити право власності на неіснуючий «об’єкт незавершеного будівництва». І, таким чином, ухилитися від виконання рішення Київради, котра ще у квітні 2009 року припинила цю забудову.

Як свідчать Цивільний Кодекс та Положення про порядок держреєстрації прав власності на нерухомість, право власності виникає тільки після завершення будівництва об’єкту та прийняття його в експлуатацію. Люди добрі! Чи хтось бачить на цьому знімку за парканом якісь «об’єкти незавершеного будівництва», «новостворене нерухоме майно» чи «об’єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчене та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку»??

А от судді Ю.М.Смирнова (Господарський суд м. Києва), Сотніков С.В., Дзюбко П.О. та Сулім В.В. (Київський апеляційний господарський суд) – мабуть, побачили. Бо ж постановили - надати компанії "Квартал-Буд” право власності на цей неіснуючий об’єкт.

Сказати б «Ги-ги-ги», якби це була реприза 95-го кварталу, а не ухвала реального суду…

Трохи про передісторію цих земельних ділянок.

Конфліктна ситуація навколо забудови в районі будинків №№39А, 39Б, 41 і 43 на вулиці Анни Ахматової триває вже багато років. Мешканці прилеглих будинків вже багато років у своїх листах, зверненнях вимагали від районної та київської влади облаштування на вказаних ділянках дитячих, спортивних  майданчиків, скверу. Однак місцева влада вперто намагалася не помічати звернень громадян. Попри повну непридатність майданчика до забудови, тут неодноразово намагались вліпити  ту чи іншу будівлю. За цей час змінилося три забудовники, більшість з яких, побачивши гибельність проекту забудови та реальне ставлення людей, вирішили відмовитися від підозрілої забудови.

Остання навала відбулася в 2008 році, коли  під вікнами будинків без будь-якого інформування мешканців товариством «Квартал-буд» розпочалося будівництво т. зв. «Блоку побутового обслуговування». Проект будівлі мав численні порушення Державних будівельних норм, дозвільна документація на будівництво містила фальсифіковані документи (зокрема – Протокол громадських обговорень), а будівництво велося зі значними порушеннями та грубими відхиленнями від вимог проектної документації.

Окрім того, початок будівельних робіт супроводжувався численними порушеннями з боку забудовника та охоронних фірм, найнятих забудовником: порушеннями прав людини, фізичним насильством над мешканцями прямо на прибудинковій території, над ветеранами, інвалідами, багатодітними матерями. Мешканцям часом, для захисту свого життя, здоров’я та майна від посягань осіб, найнятих забудовником, навіть доводилося вдаватися до використання вогнепальної зброї (що було визнано прокуратурою, як необхідна оборона). Про ці конфлікти неодноразово писала преса:  oglyadach, vechirnij.kiev, tovarish.

До вирішення конфліктів були залучені міліція, Прокуратура, суди, органи влади всіх рівнів.
Декілька разів були здійснені спроби фальсифікації Громадських обговорень забудови.

Лише 16 жовтня 2009 року, на своїй прибудинковій території, у присутності телебачення, представників КМДА, депутатів сотні мешканців будинків №41 та 43 по вул. Ахматової провели Громадські обговорення у формі Загальних зборів мешканців.

Мешканці проаналізували проект побудови Торгово-офісного центру і одноголосно відхилили його як такий, що містить численні порушення будівельних норм. Вони звернулися до Київради з вимогою про скасування рішень, котрі санкціонують вказану забудову.

Звернення мешканців розглянули та підтримали в усіх пунктах профільні депутатські комісії Київради. Спираючись на їхні рішення, Київрада 2 квітня 2009 року ухвалила рішення «Про відмову у поновленні договору оренди земельної ділянки та відміну пункту 21 рішення Київради від 29.04.2004 № 237/1447».

Таким чином, від 18 листопада 2009 року, коли остаточно закінчилась дія всіх (!) офіційних документів, котрі давали право на ведення робіт, не існує жодних законних підстав як для ведення будівельних робіт, так і для подальшого порушення благоустрою та навіть – подальшого перебування ТОВ «Квартал-буд» на майданчику, розташованому між будинками №39-А, 39-Б, 41 та 43 по вул. Ахматової (ділянки №21, 22).

Однак, незважаючи на все це, за майже 2 роки після справедливого рішення Київради ніхто з органів влади й палець об палець не вдарив, аби відновити благоустрій на ділянках №21, 22 й розпочати облаштування об’єктів рекреаційної зони. На майданчику й досі стоїть бетонний паркан, котрий значно обмежує пересування мешканців, процвітає антисанітарія, територія під парканом перетворилася на збірний пункт бомжів і  п’яниць з усього масиву. Все це викликає глибоке обурення мешканців, членів територіальної громади.

Після ухвалення рішення Київради інвестор-підрядник спробував через суд скасувати це рішення, однак Господарський суд м. Києва позивачеві відмовив повністю. Київський Апеляційний Господарський суд, до якого звернулося ТОВ «Квартал-Буд» з вимогою скасувати назване рішення Господарського суду м. Києва та рішення Київради, припинив провадження в справі, тим самим, залишивши чинним назване рішення Київради.

Однак, товариство «Квартал-буд» в судових справах йшло також паралельно іншим шляхом. А саме, подало позов проти Дарницької районної державної адміністрації: «Про визнання за позивачем права власності на об’єкт незавершеного будівництва». Незважаючи на те, що Дарницька РДА не є органом, котрий здійснює Державну реєстрацію та визнання права власності на ті чи інші об’єкти, суддею Господарського суду м. Києва Юлією Смирновою справа була прийнята до провадження.

Дива на цьому не закінчилися.

В процесі розгляду справи суддя Смирнова повністю проігнорувала той факт, що будівництво на так званому «об’єкті незавершеного будівництва» фактично не розпочалося. А отже, про жодне прийняття його в експлуатацію, передбачене законами, не могло бути й мови. Також Смирнова проігнувала повну відсутність у  ТОВ «Квартал-буд» будь-яких документально підтверджених законних підстав як для ведення будівельних робіт, так і для подальшого порушення благоустрою, користування ділянкою та перебуванню на будмайданчику.

Більше того - ТОВ Квартал-буд»  так і не сплатило до міської казни обов’язкові виплати на соціальну сферу та соціально-транспортну інфраструктуру міста (а це – біля 3,5 млн. гривень!), які воно за законом мало сплатити ще у 2007 році (!). Тобто - повністю ухилилося від будь-яких інвестиційних зобов’язань перед містом і територіальною громадою міста Києва. Про яке право власності після цього може йти мова?

Сторони процесу  звертали на це увагу суддів - але безрезультатно.

Звертали вони увагу й на рішення інших суддів. Як ствердив у своєму рішенні № 6/291 Київський апеляційний господарський суд: «Відповідно до умов п. 4.1.6. Угоди № 40/06, Інвестор-підрядник, товариство «Квартал-буд» має ОТРИМАТИ ВСІ НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ НА СЕБЕ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ТОРГІВЕЛЬНО-ПОБУТОВИЙ КОМПЛЕКС на ділянках №№ 21,22 ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ БУДІВНИЦТВА та ПОВНОГО РОЗРАХУНКУ З ЗАМОВНИКОМ, ПРЕДСТАВНИКОМ ЗАМОВНИКА ТА МІСЬКИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ.

Однак такі дрібниці, здається, менше за все турбували суддів Смирнову Ю.М. а також її колег Сотнікова С.В., Дзюбка П.О. та Суліма В.В. з Київського апеляційного господарського суду.

Не врахувала також суддя Смирнова й того, що існує значна кількість документів різних інстанцій, котрі вказують на численні, впродовж всього терміну перебування на майданчику та ведення будівельних робіт ТОВ «Квартал-Буд» порушення Державних будівельних норм.

Зайве говорити, що суддя також не звернула увагу на те, що разі визнання права власності не буде враховано наявний громадський інтерес тисяч мешканців житлового масиву Позняки-9. Не будуть враховані права членів територіальної громади, зазначені в статті 5 Закону України «Про основи містобудування»: «законні інтереси та вимоги власників або користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва», які були офіційно й неодноразово висловлені у тисячах підписів, листів, звернень, ухвалах Громадських обговорень та визнані Київрадою.

Й як наслідок - рішенням Господарського суду міста Києва від 08.10.2010р. у справі № 11/435 позов задоволено повністю, визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю "Національна Інвестиційно-Будівельна Компанія "Квартал-Буд”  право власності на об’єкт незавершеного будівництва.

Диво-дивне, а не Господарський Суд!

Такому рішенню Господарського суду з усіх сил допомагало дарницьке комунальне підприємство «Позняки-інвест». Воно постачало кварталбудівців більш ніж сумнівними довідками про стан готовності об’єкту та витрати на його будівництво. З яких випливало, що на майданчику – не чверть котловану наполовину викопано, а мав би вже височіти немаленький об’єкт.

Після ухвалення кварталбудолюбивого рішення судді Смирнової шоковані відповідачі та треті особи дружно подали апеляцію, сподіваючись на здоровий глузд  Київського апеляційного господарського суду. Як вони помилялися…

Судді Київського апеляційного господарського суду Сотніков С.В., Дзюбко П.О. та Сулім В.В. не побачили підстав для скасування цього «справедливого і законного рішення». Своєю ухвалою  № 11/435  від  14.12.2010 залишили його в законній силі, відхиливши у повному обсязі всі аргументи апелянтів, та ще раз продемонструвавши ніжну турботу суду не про територіальну громаду, місто, врешті  - його бюджет у час економічної кризи, а про «Квартал-Буд».

Можна підсумувати: у тому разі, якщо рішення судів і в касаційній інстанції залишаться без змін, товариство «Квартал-Буд», не маючи на те достатніх законних підстав, отримає царський подарунок від судів - безкоштовне право власності на земельні ділянки в столиці України. А місто, громада та  соціальна сфера Києва в час економічної кризи - не отримають нічого! Інакше, як грабунком серед білого дня, таке судочинство назвати не можна.

Але, як би там не було – на сьогодні від совісті, принциповості і порядності суддів Вищого господарського суду України: Демидової А.М., Волік І.М. та Коваленко С.С., котрі 22 лютого розглядатимуть  справу в касаційній інстанції, залежить доля зусиль тисяч людей, які багато років відстоювали права людини, працювали для забезпечення достойного життєвого середовища для киян майбутніх поколінь, наших дітей та онуків.

Їх рішення також покаже, чи стали розмови Партії Регіонів про судову реформу дійсністю - чи суди, як і завжди у нас, залишаються придатком спритних дерибанщиків?

Попри все, дуже хочеться вірити у порядність людей в мантіях…

За матеріалами видання "Інфопорн"


Категорія: На часі | Переглядів: 557 | Додав: fingert | Теги: судовий розгляд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz