Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Листопад » 19 » Громадськість просить ЄБРР давати Україні гроші не на шкідливі, а на „зелені” проекти
12:41
Громадськість просить ЄБРР давати Україні гроші не на шкідливі, а на „зелені” проекти

Громадськість просить ЄБРР давати Україні гроші не на шкідливі, а на „зелені” проекти

Мережа екологічних організацій Бенквоч ставить під сумнів „новий шлях економічного зростання”, запропонований у „Звіті про процес переходу” Європейського банку реконструкції та розвитку за 2010 рік. Якщо ріст фінансування у „брудну” енергетику, який демонструє ЄБРР у останні три роки, і є цим шляхом – то він веде до екологічного занепаду регіону.

Згідно з аналізом, проведеного мережею Бенквоч, у 2006 році кредити Банку, видані на реалізацію енергетичних проектів на основі вугілля, нафти, газу, становили 250 мільйонів євро, а до 2009 року такі кредити зросли до 1,3 мільярдів євро. Найбільш різкий стрибок об’єму таких інвестицій припав на період 2008-2009 років. Водночас, інвестиції у відновлювані джерела енергії знаходилися на незадовільно низькому рівні – близько 75 мільйонів євро на рік.

Ці висновки не співпадають з результатами, задекларованими на нещодавній зустрічі Великої двадцятки в Південній Кореї. Тоді лідери провідних країн світу вкотре підтвердили свою готовність скорочувати дотації у викопні види палива. А на рівні кредитування від ЄБРР ці розвинені країни продовжують підтримувати розвиток шкідливої енергетики.

Фіданка Бачева-МакГра, координатор Бенквоч по ЄБРР, заявила:

„Вражає, що акціонери ЄБРР, включаючи членів ЄС, які прямують на переговори зі зміни клімату і беруть на себе тверді зобов’язання по скороченню викидів CO2, дозволили Банку наростити кредитування брудної енергії за останні кілька років. Так, ЄБРР робить багато для підвищення енергоефективності, але якщо Банк зобов’язався сприяти переходу до низько-вуглецевої економіки, він має забути про свої плани по збільшенню використання викопного палива і посилити інвестиції у справді чисті відновлювані джерела енергії та енергозбереження”.

Одним з найбільш кричущих прикладів кредитування Європою українських „брудних” проектів є виділення 175 мільйонів євро для будівництва ЛЕП від Запорізької АЕС до підстанції „Каховська”. Це було у жовтні цього року, а тепер ЄБРР розглядає можливість подальшого фінансування південної експортної магістральної ЛЕП (близько 1000 км), яка дозволить експортувати в європейські країни дешеву, але „брудну” електроенергію, вироблену на українських АЕС та ТЕС.

”Зараз у Європейському Союзі спостерігаються сталі тенденції до скорочення виробництва „брудної” електроенергії на теплових та атомних станціях. Але „зелена” енергія, яку вони виробляють, коштує дорожче, ніж „брудна”, яку можна було би купити у нас, і тому фінансові агенти ЄС – банки ЄБРР та ЄІБ – дають кошти на розвиток шкідливої української енергетики, де можна буде купувати енергію дешевше. Україну перетворюють на сировинно-енергетичний додаток ЄС. Таким чином, Європа отримуватиме дешеву електроенергію і ніяких екологічних проблем, натомість нашим нащадкам залишаться забруднені повітря і вода, відвали попелу, терикони і радіоактивні відходи”, - каже експерт Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:
Ірина Головко
Національний координатор мережі Бенквоч,
044 3537842
iryna@bankwatch.org

Фіданка Бачева-МакГра (англійська)
Координатор ЄБРР у мережі ЦВЄ Бенквоч
Тел: 359 899 876 095

Категорія: На часі | Переглядів: 403 | Додав: fingert | Теги: кошти на шкідливі проект | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz