Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 24 » Як чинять опір забудовникам у Польщі.
19:58
Як чинять опір забудовникам у Польщі.
20 березня відбулася друга демонстрація на захист соціального центру Розбрат у Познані. Взяли у ній участь від 1500 до 2000 осіб з Познані, Польщі та закордону. У п’ятницю, 26 березня, має відбутися аукціон, на який виставлена одна з трьох ділянок, на якій розміщений сквот. Поки доля Розбрату невідома, а діяльність міста сприяє майбутнім власникам та девелоперу.
Перебіг маніфестації своєчасно висвітлювала польська Індимедія. Протест розпочався о 18.00 годині з площі Міцкевича, куди також приїхали сквотери з Берліна і групи з різних міст, представляючи рухи і суспільні чи політичні організації. Також було багато представників ЗМІ, у тому числі журналісти з Італії та Німеччини. Демонстранти несли транспаранти, на яких було написано: „Місто – це не фірма”, „Розбрат не для продажу”, „Досить приватизації публічного простору”, „Девелопери, буржуї, ваш кінець скоро прийде”, „Проти антигромадської політики влади”, „ Розбрат залишається, без компромісів”, „Право – це дзівка(гадаю, щось на кшталт повії - перекл.) , яка служить багатим та політикам”, „Ні культурі грошей!”, „Без дотацій, без спонсорів, без субсидій”, „Спершу люди, потім прибутки”, „Лапи геть від Розбрату!”, „Познань – місто для людей, а не для капіталістів”.
Розпочинаючи, організатори привітали всіх прибулих на демонстрацію і подякували їм за співпрацю. Потім слово перейшло до представників „Зелених 2004”, „Політичної Критики” та „Товариству Ми – Познанці”. Лех Мерглер підкреслив, що Розбрат – це досконала промоція для міста, котре домагається імені Європейської Столиці Культури, а також приклад досконалої організації альтернативного середовища Познані і центру незалежної культури, яку місто не повинно знищувати.
Демонстрація рушила далі вулицею Святого Мартіна і затрималася перед ексклюзивним „NH Hotel”, який хоче мати статус з п’ятизіркового. Цей готель – величезна, корпоративна мережа готелів, яка належить тим самим власникам, що і фірма „Greenkett”, розміщена під Познанню. У цій фірмі вирують фатальні умови праці. Жінкам пропонують найнижчу оплату, порушуючи робітничі та профспілкові права. Про ту ситуацію нагадав один з представників „Робітничої Ініціативи”.
Кількомастами метрами далі під час спроби вивішення транспаранту, затримали двох активістів з Познані. Група замаскованих демонстрантів, які пішли на допомогу, вдерлася на сходову клітку, де попередні були вже легітимними – обоє затриманих були негайно звільненими. Тим часом демонстрація чекала на новини. Після з’ясування ситуації, рушили далі на вулицю Падеревенського до Консульства США. Стала для цього причиною 7 річниця атаки на Ірак. Слово сказала представниця „Анархістичної Федерації”, яка брала активну участь у протестах проти війни в Іраку.
Виходивши на Старий Ринок і минаючи вулицю Шкільну, демонстрація на хвилину затрималася. У сусідній лікарні, яка знаходилася за 20 метрів, перебуває тяжко хворий Марцел Шари, голова „Робітничої Ініціативи” з установ Цегілскего . Стан здоров’я не дозволив прийняти делегацію у шпиталі, але демонстранти в знак солідарності скандували „Марцел Шари, ми з Тобою!”.
На Старому Ринку виступили представники „Лівої Альтернативи”, сквоту ЦРК з Вроцлава, представник порозуміння позаурядових організацій , представник „Молодих Соціалістів”, „Товариство Незрячих та Слабозрячих Приятелів” та інші. Всі виказували підтримку для сквоту та критикували владу за налаштовану на прибуток політику. Також був показ фільму про Розбрат. Далі демонстранти рушили у напрямку Міської Ради, на площу Колегяцкі. Ходу весь час супроводжувала Самба: трьох диригентів та деригенток, які з оркестром у 50 осіб розігрівали демонстрантів не так танцювальними, а більше маршовими ритмами.
Похід зупинився на площі під урядом міста. Група демонстрантів поставила під ним макет сквоту Розбрат та вивісила над входом у Раду червоно-чорні прапори. Там скандували „Помешкання правом , не товаром”, „Стоп приватизації публічного простору!”. Було виголошено кілька промов, в яких критикували політиків міста. Промовники підкреслили, що самоврядування – не політичне, а місто не належить бізнесменам. Протестували проти комерціалізації публічного простору. Почав лити сильний дощ, а тим часом почалася акція заклеювання дороговказів міста написом „Розбрат”.
До дверей Ради прибили „20 тез у напрямку розвитку міста Познані”, які перед тим були опубліковані на сайті Розбрату. Будинок уряду був обстріляний феєрверками та петардами. Демонстранти без перерви скандували „Розбрат залишається!”, „Лапи геть від Розбрату!”. Учасники протесту спалили ляльку-опудало президента Гробельного та кинули димові шашки. Демонстрація скандує „Купуєш Розбрат – купуєш проблеми!”.Майже о 21.00 акція закінчилася.
Під час демонстрації поліція, у принципі, не втручалася. Хіба що приклад перевірки документів двох активістів. Маніфестацію супроводжувала невелика кількість поліції, а також одна група у цивільному. У резерві було зосереджено досить значні сили, які однак не кидалися в очі. Після демонстрації сищики затримали одну особу і завезли її у відділок „Познань Старе Місто”. Після допиту, близько 2 год., випустили її. Затриманому не поставлено поки що жодних обвинувачень.
ЗМІ подали різні статистики числа учасників: від 700 („Виборча Газета”(найпопулярніше видання), 1000(„Великопольський голос”) до 2000(медії Познані). Гадаємо, що демонстрантів було більше ніж 9 травня минулого року, коли було 1500 осіб. Важко було порахувати, адже багато демонстрантів йшло дуже тісно у колоні і було одягнено у чорне. Також успіх демонстрації в тому, що маємо цікаву сторінку в Інтернеті, яка б’є рекорди кількості її переглядів.
Демонстрація мала на меті вираження спротиву неоліберальній політиці влади міста, яка представляє інтереси бізнесу, а також показати потенціальним купцям місцевості, на якій знаходиться сквот Розбрат, що спроба можливого виселення жителів зустрінеться із рішучим опором, який їм(купцям) дуже дорого коштуватиме. Ми готові на юридичну і безпосередню боротьбу!
Ми хотіли б дуже сердечно подякувати всім учасникам демонстрації за підтримку нашого протесту і багаторазові жести солідарності. Без Вас наша боротьба за Розбрат не була би такою гучною та відомою.
Солідарність – наша зброя! Переклад з польської: with guitar, першоджерело - rozbrat.org.
 
 Побачено на Інфопорні 






Категорія: На часі | Переглядів: 581 | Додав: fingert | Теги: польша | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz