Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Травень » 18 » Хмельницький та Остріг не підтримали будівництво нових реакторів на Хмельницькій АЕС
12:36
Хмельницький та Остріг не підтримали будівництво нових реакторів на Хмельницькій АЕС

В Україні обговорюють проект добудови двох ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Громадські слухання відбулися у чотирьох містах. Як повідомляє Deutsche Welle, мешканці Хмельницького та Острога виступили категорично проти нових реакторів.

Рамкову угоду про проект з будівництва енергоблоків № 3 та № 4 на Хмельницькій АЕС підписано близько року тому між Кабінетом міністрів України і урядом Росії.
Вже розроблено техніко-економічне обґрунтування проекту і оцінка впливу на навколишнє середовище. Саме ці документи були представлені на обговорення громадськості Хмельницького, Острога, Нетішина та Славути. Два останніх населених пункти підтримали будівництво енергоблоків, інші два - ні. Як розповів в інтерв'ю Deutsche Welle координатор енергетичних програм Національного екологічного центру Артур Денисенко, представлені матеріали містять багато протиріч і неточностей, а окремі пропозиції не витримують критики.
Зокрема, зазначає експерт, запропонована розробниками реакторна установка не має досвіду експлуатації в світі, а її надійність нічим не підтверджена. "До того ж Енергоатом намагається поставити цю установку на будівельні конструкції, які простояли під відкритим небом чверть століття. Інакше як спекуляцією на питанні безпеки це назвати не можна", - заявив він. Водночас керівництво Хмельницької АЕС запевняє, що має позитивні висновки відповідних інститутів, які дозволяють це робити. "У розрахунках зазначено, що захисний ковпак реакторів витримує до 6 тонн, але це в десять разів менше ваги сучасного пасажирського літака. Наслідки такої аварії не розглянули. Як, втім, не передбачили подальше поводження з відпрацьованими ядерними відходами", - заявив Денисенко.
Будівництво ще не почалося, а його вартість постійно зростає, зараз це 34 мільярди гривень, які планують позичити в Росії. Як пише видання, на слуханнях заступник гендиректора Хмельницької АЕС Олег Рахлінський переконував, що будівництво є великим поштовхом для розвитку держави та області.
Мешканці Нетішина та Славути оцінили соціальну складову і економічні вигоди для міст від проекту, а тому підтримали його реалізацію. Громадське обговорення триватиме до кінця місяця. Свою позицію зможуть висловити мешканці ще десятка населених пунктів.
Як повідомлялося, в березні Хмельницька обласна організація ВО Свобода почала збирати підписи проти добудови 3-го і 4-го блоків Хмельницької атомної електростанції. ***
Хмельницька АЕС - атомна електростанція, розташована в місті Нетішин Хмельницької області України поблизу річки Горинь. В кінці 1987 року введено перший енергоблок, а в 2004-му - запуск другого енергоблоку.

За матеріалами видання "Корреспондент" П.Порошенко
Категорія: На часі | Переглядів: 534 | Додав: archinfo | Теги: добудова енергоблоків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz