Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Січень » 17 » Хто заробляє на Євро-2012? Перша частина розслідування
20:15
Хто заробляє на Євро-2012? Перша частина розслідування
Підготовка України до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року перетворилася на бермудський трикутник, в якому зникають державні кошти.

"Українська правда" вже писала, що реконструкція Національного спорткомплексу "Олімпійського" перевершила за ціною берлінську "Олімпію" та дише у потилицю мюнхенській "Альянс-арені".

Натомість в Україні з'явилося декілька фірм, які під час кризи тріщать від державних замовлень, адже без тендерів засвоюють багатомільярдні бюджетні вливання в інфраструктуру Євро-2012.

Троє "щасливців"

Всього на реконструкції НСК "Олімпійський" працює три генеральних підрядники - "Київміськбуд", дніпропетровський завод "Майстер-Профі" та ТОВ "АК Інжинірінг".

На момент обрання Віктора Януковича президентом генпідрядником реконструкції стадіону без проведення тендеру був визначений "Київміськбуд", а також дніпропетровська компанія "Завод Майстер-профі України", яка в 2009 році виграла тендер на спорудження покрівлі НСК "Олімпійський", а згодом отримала статус генпідрядника.

Третій генпідрядник - "АК Інжиніринг" - був визначений у червні 2010 року, тобто коли підготовкою до Євро-2012 вже у повному обсязі керував віце-прем'єр Борис Колесніков.

Фірму "АК Інжиніринг" залучили без проведення повноцінного тендеру вольовим рішенням Колеснікова. Вона займатиметься внутрішніми та зовнішніми опоряджувальними роботами на стадіоні, здійснюватиме монтаж нового обладнання та влаштування інженерних мереж.

 

На сьогодні офіційний кошторис реконструкції НСК Олімпійський складає 3 мільярда 266 мільйонів гривень, але вже ніхто не приховує, що остаточна вартість ще має підрости на 1-2 мільярди.

Яку частину грошей з 4-5 мільярдного кошторису НСК "Олімпійський" засвоїть "АК Інжиніринг" - це загадка. Але в Україні знайшлося би чимало фірм, готових виступати генпідрядником на такому об'єкті. Особливо якщо для цього не слід вигравати жодних тендерів.

Окрім того, "АК Інжиніринг" сплив у ще одному "жирному" об'єкті, який будуть ремонтувати за кошти бюджету - київському Палаці спорту. "АК Інжиніринг" знову без конкурсу визначено виконавцем робіт з технічного переоснащення інженерних систем та поточного ремонту "Палацу спорту" - за процедурою закупівлі в одного учасника. Кошторис - 80 мільйонів гривень.

 

Отже, чому саме цій фірмі вирішили віддати багатомільйонний підряд на засвоєння бюджетних коштів, що рівнозначно дотації в часи нинішньої кризи?

Хто стоїть за "АК Інжиніринг"?

Центральний офіс "АК Інжиніринг" розташований в непримітному будинку по вулиці Ярославів Вал. Зовні ніколи не скажеш, що тут сидить підприємство, що оперує сотнями мільйонів державного замовлення.

 Офіс генпідрядника реконструкції НСК "Олімпійський"
 

Автор цих рядків власноруч вирішив занести лист до керівника компанії Володимира Артюха з проханням на інтерв’ю. Всередині – до десяти кімнат. Поряд з кабінетом директора – кабінет його сина, який працює заступником.

Секретарка відмовляється повідомити телефонний номер приймальні - обіцяє, що в разі згоди зв'яжеться сама. Але на запит "Української правди" до компанії-генпідрядника робіт на НСК "Олімпійський" протягом більш ніж півтора місяця ніхто не відгукнувся.

Встановлювати довелося самотужки.

Отже, фірма "АК Інжиніринг" пов'язана з двома потужними групами впливу в Україні.

"Українській правді" вдалося отримати виписку з реєстру ТОВ "АК Інжиніринг".

 

Засновником ТОВ "АК Інжиніринг" записаний директор цієї компанії Володимир Артюх. За словами джерел, Артюх веде девелоперський бізнес депутата-перебіжчика з БЮТ Олександра Шепелєва, який, у свою чергу, входить у орбіту одного з найвпливовіших діячів сучасності Юрія Іванющенка, що відомий також як "Юра Єнакіївський".

В травні цього року журналіст "Української правди" був свідком картини, як в готелі "Hyatt" Юра Єнакіївський спочатку провів зустріч з Олегом Дерипаскою, а потім в супроводі Шепелєва, який намагався встигнути за новим донецьким олігархом, залишив приміщення.

Зв'язок Шепелєва з Артюхом простежується в історії навколо офісного центру на Рильському провулку в Києві, який належить дружині депутата та був зданий в оренду націоналізованому "Родовід Банку".

Восени 2010 року Артюх опинився під арештом в рамках кримінальної справи щодо розтрати коштів "Родовід Банку" – йому закидали проведення фіктивного ремонту, кошти за який були "вимиті" на підставні фірми.

Ця кримінальна справа була на персональному контролі в глави СБУ Валерія Хорошковського. Артюх навіть був заарештований за клопотанням СБУ, однак через декілька днів його випустили на підписку про невиїзд.

Це – небачений гуманізм з огляду на те, як українські силовики поводяться з усіма іншими фігурантами резонансних справ. Не виключено, що це сталося після втручання високих покровителів.

Сьогодні ж у згаданому офісному центрі розташований офіс Юри Єнакіївського. Начебто це – ціна свободи депутата Олександра Шепелєва.

Донецька гілка "АК Інжиніринг"

Але є ще один ланцюжок, який пов'язує "АК Інжиніринг" з донецькими.

На сайті "АК Інжинірінг" можна знайти список їхніх клієнтів - готель "Донбас-палац" у Донецьку, база футбольного клубу "Шахтар", офіс компанії DCC, "Донгорбанк". Всі ці об’єкти поєднує одне – вони належать Рінату Ахметову.

Окрім того, в числі своїх клієнтів "АК Інжиніринг" на власному сайті згадує загалом-то маловідому фірму ЗАТ "УкрІнвест". Але запам'ятайте цю назву, бо вона може виявитися ключем до розгадки, хто і чому стає генеральним підрядником на НСК "Олімпійський".

Як виявилося, фірма "АК Інжиніринг" виступає засновником ТОВ "АК Інжиніринг-Донбас". Іншим акціонером на 50% акцій є громадянин Іван Юрійович Шакуров.

 

Іван Шакуров є депутатом Донецької міськради від Партії регіонів, при чому - головою комісії з питань містобудування.

Але це не головне. З 1995 року по 1997 він працював юристом Колективної торговельної фірми "Юг". А гендиректором цієї фірми у 1993-1996 роках був нинішній головний відповідальний за Євро-2012 віце-прем'єр Борис Колесніков.

Далі – більше. З 1999 по 2005 рік Шакуров був заступником гендиректора ЗАТ "Фірма "Юг". Главою правління та гендиректором цієї компанії з 1996 до 1999 року знову ж таки був Колесніков.

Крім того, Шакуров входив до наглядової ради "Артемівського заводу шампанських вин", який перебуває у спільній власності Ахметова і Януковича.

Ще більш показовий факт той, що Шакуров значився гендиректором ЗАТ "УкрІнвест".


ЗАТ "УкрІнвест" - не просто одна з фірм в орбіті віце-прем'єра. ЗАТ "УкрІнвест" напряму заснував Борис Колесніков зі своєю дружиною Світланою. Про це свідчить звіт за 2008 рік, розміщений на сайті

Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

ЗАТ "УкрІнвест" - це фірма, через яку Колесніков виступив засновником свого головного промислового активу - ЗАТ "Виробниче об'єднання Конті".

 

Про надзвичайну близькість Шакурова до Колеснікова свідчить згадка цієї довіреної особи в справі "Білого лебедя", де Шакуров проходить як свідок.

Так, саме Шакуров, згідно з обвинувальним висновком по справі Бориса Пенчука, передав йому 600 тисяч доларів за акції "Білого лебедя", які він купував для Колеснікова.

 

Тобто виходить, що фірма, яка без жодного тендеру стала генпідрядником багатомільйонної реконструкції НСК "Олімпійський", пов’язана не просто з донецьким бізнесом, а з уповноваженими людьми Бориса Колеснікова.

При чому статус генпідрядника вона отримала за рішенням підконтрольного Колеснікову Нацагентства по Євро-2012.

 

І зараз все для Євро-2012 купується без тендеру саме за погодженням з цим держагентством. Найголовніше, щоб закупівля відбувалася в рамках "завдань і заходів" Державної програми підготовки до чемпіонату. Як, наприклад, нещодавно, не моргнувши оком, це Нацагентство погодило закупівлю лавочок для харківського метро за ціною автомобіля "Ланос" - 63 тисячі гривень за штуку.

Сам Борис Колесніков у розмові з кореспондентом "Української правди" сказав, що участь його юриста у компанії "АК Інжиніринг-Донбас" є самостійним проектом.

- Между мной и "АК Инжиниринг" не может быть никаких вопросов совместного владения. Если Шакуров у меня работает правовым консультантом, это не значит, что я ему должен запрещать где-то участвовать как акционер. Строительный бизнес мне неинтересен.

- То есть вы утверждаете, что присутствие вашего юриста Шакурова в компании "АК Инжиниринг Донбасс" - это его самостоятельный проект?

- Безусловно.

- Как этот факт влиял на привлечение "АК Инжиниринг" в качестве подрядчика без проведения тендера?

- Никак. "АК Инжиниринг" сделал много проектов. Я исходил из того, что на многих объектах в Донецкой области я мог убедиться в их качестве работ.

Водночас Колесніков відповів відмовою на запит "Української правди" з проханням надати повний список підприємств, в яких він виступає акціонером.

За матеріалами видання "Українська правда"

Категорія: На часі | Переглядів: 529 | Додав: fingert | Теги: Євро 2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz