Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 7 » Механізм дерибану київських санаторіїв
16:19
Механізм дерибану київських санаторіїв
У "далекому” травні 2007 року депутати Блоку Леоніда Черновецького та існуючої тоді ще в стінах Київради "Нашої України” проголосували за таке собі рішення "Про надання дозволу Головному управлінню охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА на укладання інвестиційного договору з метою збільшення кількості ліжок та покращення умов перебування дітей в дитячому санаторії "Салют” та в дитячому санаторії "Ялинка” Київського міського дитячого санаторно-курортного об’єднання”.
На перший погляд, довга назва шляхетної справи. А насправді?
"Шляхетний” інвестор
Як водиться, у столичному бюджеті Черновецького на ремонт санаторіїв для дітей грошей немає, тому збільшувати кількість ліжок та покращувати умови перебування дітей в "Салюті” та "Ялинці” погодилось таке собі товариство з обмеженою відповідальністю "Фонд розвитку інвестиційних ініціатив”.
Воно ремонтує санаторій "Ялинка”, розташований у Пущі Водиці, а "для того, щоб компенсувати інвестору витрати, Київрада погоджується передати йому після завершення всіх робіт споруди на вул. Гоголівській, 26-28 під забудову (площа земельної ділянки 1,4 га)” (цитата з сайту КМДА).
ТОВ "Фонд розвитку будівельних ініціатив” було створене у жовтні 2006 року. Тобто менше, ніж за рік до рішення Київради про укладання з нею інвестиційного договору. Засновниками є дві компанії - одна з Кіпру, інша з Австрії. За юридичною адресою, вказаною у реквізитах, знаходиться взуттєва фабрика. Складається "Фонд розвитку будівельних ініціатив” з єдиного співробітника - директора і бухгалтера в одній особі.
Інвестиційний договір з вищеназваним ТОВ Черновецький підписав особисто. Чим він керувався, довіряючи такій компанії, сказати важко…
Якщо уважно почитати інвестиційну угоду, ремонтуватиме і збільшуватиме ліжко-місця для дітей ТОВ "Фонд розвитку будівельних ініціатив” буде лише в одному з дитячих санаторіїв - "Ялинка”. Натомість інший - "Салют” в центрі міста - автоматично зникне з київських пагорбів.
Санаторії
Їх два - дитячий санаторій "Ялинка” розташований у Пущі Водиці та санаторій "Салют” на вулиці Гоголівській у самісінькому центрі Києва.


Дитячий санаторій "Ялинка”, Пуща Водиця, вул. Гамарника, 20


Дитячий санаторій "Салют”, вул. Гоголівська, 26-28
Для того, щоб знайти два розкидані досить далеко один від одного корпуси дитячого санаторію "Ялинка”, доводиться звертатись до знавців Пущі Водиці. Приїжджаю. Корпуси за одним з парканів порожні - ані дітей, ані працівників. Навіть табличку "Ялинка” зняли. За дальнім парканом на майданчику справді гуляє кілька дітлахів.
Відповідно до інвестиційної угоди, вище вже згадуване ТОВ "Фонд розвитку будівельних ініціатив” протягом 2007-2010 років мало зробити тут покращень орієнтовно на 36 мільйонів гривень: відремонтувати корпуси, харчоблок, збільшити кількість ліжко-місць, облаштувати територію санаторно-курортного закладу…
Візуально тут ремонтів максимум на кількасот тисяч… Пластикові вікна в одному з корпусів поставили, дах поміняли та дитячий майданчик пофарбували. Все. Як за три роки та на 36 мільйонів гривень зроблено небагато. І це при тому, що відповідно до договору, всі ремонтні роботи мають закінчитися до 31 грудня цього року. Залишається сподіватися на диво… А я в "дива” від нинішньої київської влади та її протеже не вірю.
Майновий комплекс санаторію "Салют” має статус історико-культурного заповідника (відповідно до рішення Міністерства культури і туризму від 16 червня 2007 року), знаходиться на вулиці Гоголівській в центрі Києва. До майнового комплексу санаторію належить територія 1,4 га та 6 будівель, загальна площа яких складає 3450 м².


Фото "Салюта”
Того, що цей дитячий санаторій на вулиці Гоголівській КМДА віддає під забудову, там навіть не приховують.
Проте виникає логічне запитання, чи вартий той незроблений ремонт у санаторії "Ялинка” того, щоб віддати ці 1,4 га землі, 3450 квадратних метри приміщень та пам’ятки історії архітектури у центрі Києва? І де взагалі гарантія, що ремонт "Ялинки” буде колись закінчено?


"Салют”
Невже знову буде забудовано історичну частину міста, знищено архітектурні пам’ятки, Київ втратить свою власність, а діти …? А не потрібні діти столичній владі, бо в них немає грошей.
Прокуратура
Прокуратура цілком логічно протестує проти цього інвестиційного договору: проект рішення щодо укладання інвестиційного договору не відповідає нормам чинного законодавства. По-перше, будь-яке відчуження чи продаж об’єктів, що є у комунальній власності та відносяться до санаторно-курортних закладів, повинні проходити виключно шляхом приватизації.
Процесу приватизації, як відомо, київською владою розпочато не було.
По-друге, будь які майнові операції, що здійснюються з комунальним майном, не повинні жодним чином впливати на економічне становище громади, зменшувати та погіршувати умови надання послуг населенню. Якщо дитячий санаторій "Салют” буде передано приватному підприємству, київські діти та їхні батьки втратять лікувальний заклад! А громада Києва втратить 1,4 га у центрі міста!
По-третє, порушено "Положення про порядок проведення інвестиційних конкурсів”. Відповідно до цього положення, інвестиційна угода - це результат інвестиційного конкурсу, що має бути проведений за участю декількох інвесторів.
Результати такого конкурсу мають бути затверджені розпорядженням КМДА. Звичайно ж, нікого конкурсу не проводилось. Але мер не розгубився - і на цей закид прокуратури відповів: "Положення” було офіційно опубліковано у 2008 році, то ж на рішення Київради 2007 року не розповсюджується.
Арифметика
Особисто мені не дають спокою цифри у цій справі. Вони не мають нічого спільного з реальністю. Дивіться самі: санаторій "Салют” розташовано у центрі Києва - на Гоголівській вулиці. До майнового комплексу санаторію належить територія 1,4 га та шість будівель, загальна площа яких складає 3450 м².
На ремонт санаторію "Ялинка” у Пуща-Водиці інвестор планує витратити близько 36 мільйонів гривень.


Санаторій "Ялинка”
Тобто виходить, що за 36 мільйонів гривень інвестор отримає майновий комплекс у центрі Києва, загальною площею грубо кажучи 17 450 тисяч квадратних метрів (14 га + 3450 м²). Шляхом нескладних математичних розрахунків виходить, що квадратний метр на Гоголівській міська вдала оцінила у 2500 гривень (!!!)


Навіть не будучи фахівцем у галузі будівництва або землекористування, чи можна повірити у те, що квадратний метр у центрі міста в зеленій зоні коштує 2500 тисячі гривень?!
Київське майно віддають незаконно й за безцінь!
Вихід
Мер не має ані морального, ані юридичного права розпоряджатись санаторієм "Салют” так, ніби він належить йому особисто.
У минулому бізнесмен Леонід Черновецький розповідає про те, як ефективно він може керувати київським господарством - то чому йому на думку не спало, наприклад, оголосити тендер на ремонт санаторіїв, заключити інвестиційний договір, але винагороду визначати не у розмірі київського майна, а надати якість інші преференції?
Зрештою, якимось дивним чином гроші на ремонт кабінетів його заступників знаходяться, для статутних фондів новостворених комунальних підприємств знаходяться, … а для ремонту дитячого санаторію, який у критичному стані перебуває вже декілька років - ні…
P.S. Особливо "смішно” в усій цій історії виглядає проект рішення, який розглядала не так давно Київська міська рада з ініціативи депутатів Блоку Черновецького "Про встановлення мораторію на ліквідацію, відчуження, перепрофілювання оздоровчих, дитячих, професійних закладів та передачу їх в оренду для провадження діяльності, яка не пов’язана з оздоровленням та відпочинком киян”.
Тими ж руками та сама команда Черновецького віддає за безцінь дитячий оздоровчий заклад в самісінькому центрі міста.
 
Олексій Давиденко (депутат Київради)



Переглядів: 553 | Додав: fingert | Теги: санаторії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz