Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2009 » Грудень » 20 » Мінрегіонбуд працює над змінами до законодавства, які унеможливлять знищення пам’яток архітектури
11:28
Мінрегіонбуд працює над змінами до законодавства, які унеможливлять знищення пам’яток архітектури

«Варвар історичної архітектури м.Києва» - таку відзнаку запропонували давати тим, хто всупереч законам і моральним нормам, лише заради власних інтересів нищить історичні, архітектурні пам’ятки столиці України. Запровадження «відзнаки» поки що на стадії пропозиції, яка пролунала на нараді з розгляду питань збереження історичного характеру містобудівного середовища в межах зон охорони м.Києва, ініційованою Міністром регіонального розвитку та будівництва України Василем Куйбідою.
На нараді, учасниками якої були керівники національних, історико-архітектурних заповідників, Держслужби з питань національної культурної спадщини, Національної комісії у справах ЮНЕСКО, архітектори та пам’яткоохоронна громадськість, мова йшла про те, що на тлі розгортання широкомасштабного будівництва у м. Києві посилилась загроза збереженню традиційного характеру середовища історичного центру міста. Частішають випадки стихійної забудови, руйнування пам’яток архітектури та містобудування, що призводить до спотворення історичного середовища, руйнації історичної спадщини.
Зволікання з розробленням та доповненням необхідної містобудівної документації, як прозвучало на нараді, стає підґрунтям для хаотичної забудови території м. Києва, зокрема у охоронних зонах пам’яток архітектури національного значення, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
За словами Міністра Василя Куйбіди, українським законодавством на сьогодні не передбачено окремих норм щодо врегулювання питань будівництва в межах охоронних зон об’єктів культурної спадщини, які включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Він зазначив, що Мінрегіонбуд готує ряд змін до чинного законодавства, які посилять відповідальність за знищення пам’яток архітектури. Міністру незрозуміло, чому людину, яка порушила закон – карають, а державна чи самоврядна інституція залишається безкарною.
"Мінрегіонбуд готує зміни до законодавства, які мають посилити відповідальність, і не тільки адміністративну, але й запровадити політичну відповідальність. Органи місцевого самоврядування, які порушили законодавство, повинні бути покарані. Їхня діяльність повинна припинятися в установленому законом порядку, після чого – оголошення нових відповідних виборів. Я не розумію, як посадові особи ходять відкривати ті чи інші новозбудовані об’єкти, знаючи, що вони споруджені незаконно», - підкреслив Василь Куйбіда. Він додав, що Мінрегіонбудом розроблено проект Закону України "Про збереження архітектурної та містобудівної спадщини", яким передбачено вдосконалення структури державного управління, контролю та системи збереження і використання архітектурної та містобудівної спадщини, у т.ч. історичних населених місць, історичних центрів, архітектурних ансамблів, об’єктів, внесених до Списку всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО. Цей законопроект вже зареєстровано у Верховні Раді (№ 5329).
За словами Міністра, очолюване ним відомство працює над створенням системи, яка б унеможливила знищення архітектурних пам’яток. За його словами, при Мінрегіонбуді найближчим часом буде створена робоча група, яка розгляне всі факти забудови історичної зони Києва.

Переглядів: 661 | Додав: fingert | Теги: відповідальність за знищення пам'ят, проект закону | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz