Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Січень » 14 » Мораторій не зупинив вирубки у Києві
19:00
Мораторій не зупинив вирубки у Києві

Київ – Незважаючи на ухвалений Верховною Радою мораторій на знищення зелених зон Києва, в українській столиці триває вирубка у понад 20 місцях. Про це повідомляють у громадській ініціативі «Збережи старий Київ». Блок Кличка виступив з ініціативою збільшити штрафи за незаконну вирубку, а представники більшості в Київраді запевняють, що вже виробили стратегію захисту скверів столиці.

Зелена зона Києва продовжує скорочуватися. Днями був повністю вирубаний сквер площею три гектари біля стадіону «Авангард» та станції метро Дарниця. Це сталося за тиждень після того, як Верховна Рада ухвалила мораторій на вирубку зелених насаджень у столиці на 5 років.

Дозволи на вирубку в обхід мораторію видаватимуть першим числом

Тепер, на місці знищеного скверу має з’явитися великий торговельний центр, заявляє адвокат місцевої територіальної громади Олександр Дядюк. За його словами, це лише один із прикладів схеми незаконного захоплення землі, яка діє у столиці з відома влади.

«За цією схемою у місті узаконюють будь-який злочин. Фірма, яка претендує на земельну ділянку без рішення сесії міської ради, у суді отримує дозвіл на її оренду та вирубку. Суддя одним рішенням скасовує і Генеральний план Києва, і Програму його озеленення»,– говорить адвокат.

Вирубка зелених зон для подальшого будівництва активізувалася в усіх районах Києва, відзначає координатор громадської ініціативи «Збережи старий Київ» Інна Совсун.

«Лише тих місць вирубки, які набули розголосу, ми нараховуємо більше двадцяти. Мораторій, ухвалений парламентом, вплине на це мінімально, адже штрафи за вирубку є мінімальними. До того ж, мораторій не має зворотної дії, а ми не знаємо, скільки ділянок землі в Києві вже виділено і скільки виділятимуть заднім числом».

Наразі «Блок Кличка» виступив із законодавчою ініціативою у 30 разів збільшити штрафи за незаконне знищення дерев, які зараз обмежуються 105 гривнями, говорить заступник голови фракції «Блок Кличка» у Київраді Наталія Новак. Вона обіцяє, що боротьба із вирубками цим не обмежиться.

«Закон не роз’яснює, чи поширюється мораторій на землю, яка вже виділена забудовникові. Ми ініціюємо перевірку, чи триває вирубка на таких ділянках, які компенсації платять ті, хто зрубує дерева. Парламент може проголосувати за збільшення штрафів, але не для захисту зелених зон, а з фіскальних міркувань», – пояснює депутат Київради.

Голова земельної комісії Київради обіцяє зупинити вирубки

Представники ж провладної більшості у «Київраді» обіцяють покласти край вирубкам зелених зон, говорить член комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Олексій Омельяненко.

«Ми говорили про це із головою КМДА Олександром Поповим. Вироблена чітка стратегія протидії цьому явищу. Юридична служба Київдержадміністрації достатньо потужна, щоб упоратися із проблемою, коли за рішенням суду відбуваються подібні дії».

Депутат припускає, що, зрештою, незаконні вирубки в столиці припиняться упродовж року. За підрахунками міжнародних екологічних організацій, станом на минулий рік Київ вважався найзеленішим великим містом Європи, оскільки площа лісів, парків та скверів у його межах складала понад 50%.

За матеріалами "Радіо Свобода"

Категорія: На часі | Переглядів: 458 | Додав: fingert | Теги: вирубка дерев | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz