Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Вересень » 5 » Московський патріархат будує храм у парку «Юність» — без жодних дозволів та погоджень
19:49
Московський патріархат будує храм у парку «Юність» — без жодних дозволів та погоджень

Два тижні тому в центральній частині парку «Юність», що поблизу вулиці Олеся Курбаса на Борщагівці, Українська православна церква Московського патріархату розпочала будівництво храму Спиридона Триміфунтського. Мешканці сусідніх будинків обурені: будують шаленими темпами та без їхньої згоди, знищено клумбу, вирізано зелені насадження. Документів на будівництво отці не показують, але запевняють, що всі необхідні дозволи мають. У Головному управлінні архітектури Києва кажуть, що жодного храму в парку генпланом не передбачено. А директор Святошинського «Київзеленбуду» говорить, що не в змозі захистити зелену зону. Поки противники забудови збирають підписи та шукають справедливості, священики проводять молебні під стінами споруджуваної церкви, шукаючи підтримки у громадськості.

«Будувати храм почали у святковий день»

«На свято Маковія, коли всі порядні християни йшли до церкви, на території парку «Юність» з’явився паркан і почалося будівництво храму. У святковий день! — розповідає «УМ» мешканка Борщагівки Олена Серафимівна Жукова. — Люди, побачивши це, дуже обурилися — адже на тому місці була клумба, там поні катали діточок, у спеку відпочивало багато мешканців, бо ж їхати через усе місто незручно, ми живемо на околиці… Словом, це була наша зона відпочинку. Поруч із парком є закинутий кінотеатр, що вже не працює 25 років. Раніше священики казали, що на його місці відкриють церкву. Люди–то і не проти були, бо приміщення кінотеатру в жахливому стані. Але ж будувати почали просто посеред парку, а той кінотеатр так само в занедбаному стані, обсипається… Коли заливали фундамент, моя сусідка розмовляла з будівельниками, з отцем Демитрієм, що був на місці. Він сказав, що скоро у парку відкриється церква Спиридона Триміфунтського, і це дуже добре. А щодо знесення старого кінотеатру — люди просто неправильно зрозуміли наміри церковників».

За словами пані Олени, священик пояснив: дозвіл на будівництво церкви у парку надав «Київзеленбуд», більше того — новий храм зводиться згідно з генпланом Києва. Як ще один аргумент на користь будівництва, священнослужитель повідомив, що в цьому районі поблизу більше немає церков, тому новий храм — просто подарунок для вірян. «Але ж це неправда! — обурюється Олена Серафимівна. — Буквально за квартал розташована церква, щоправда, Київського патріархату, за дві зупинки трамваю — ще одна. Чи Московський патріархат не визнає їх як місця для богослужінь?».

«Чому почали будувати саме у парку? В нас багато територій, які пустують, — дивується сусідка пані Олени Лідія Олександрівна. — Та навіть Церква Ісуса Христа знайшла собі місце на Окружній, привела в порядок територію… Чому Московський патріархат не може зробити одночасно дві добрі справи, а нищить те, що належить мешканцям району? В «Юність» їхали люди з Південної Борщагівки, бо там немає парків. Тепер частину цієї невеличкої території в нас відбирають. Причому з блискавичною швидкістю. Без жодних пояснень. І ігноруючи нашу думку. Це просто варварство».

«Ми — не державна структура, можемо й не відповідати»

Прес–секретар предстоятеля УПЦ МП отець Георгій Коваленко, до якого «УМ» звернулася з проханням прокоментувати будівництво, виявилося, про новий «осередок служіння» нічого не знає: «Я на сьогодні не чув про цей храм, але й не маю про всі храми Києва знати… Єдине, що можу сказати, — Спиридон Триміфунтський, на честь якого, як ви кажете, назвуть храм, — наш святий, ми маємо його мощі». Пан Коваленко порадив з усіма питаннями звертатися в канцелярію, але одразу попередив, що відповіді там можуть і не дати — мовляв, саме почалася пора служінь, та й не та в них організація, аби задовольняти цікавість журналістів: «Ви, звичайно, можете надіслати запит… Але я ж кажу: ми не є дер­жавною структурою, можемо й не відповідати…». У канцелярії й справді довідатися нічого не вдалося — на телефонні дзвінки там не відповідали кілька діб.

Захистом зелених насаджень у парку «Юність» займається Святошинське відділення комунального об’єднання «Київзеленбуд». Директор районного «Київзеленбуду» В’ячеслав Грінченко говорить, що дозволів на будівництво вони не надають, та й вберегти дерева від забудови об’єднання не має можливості: «Розумієте, нам надали тільки дозвіл на розробку проектної документації щодо цього об’єкта. Дозволів на будівництво ми не бачили. Я не можу нічого відповісти, бо наразі саме розбираємося в цій ситуації… Справа в тому, що, на жаль, всі будівництва узгоджуються в управлінні архітектури, а нас тільки ставлять до відома».

«Будівництво храму не передбачено»

Справді, на табличці, яку розмістили над будівельним парканом, значиться: «Згідно з планом реконструкції та благоустрою парку «Юність», у цьому місці розпочате будівництво православного храму на честь святого Спиридона Триміфунтського», а план реконструкції затверджує саме Головне управління архітектури та дизайну міського середовища. Але, коли «УМ» звернулася туди із запитом, відповідь приголомшила: головний архітектор Целовальник заперечує будівництво церкви як пункт плану благоустрою парку. Цитуємо його відповідь: «На ваш запит стосовно будівництва храму на території парку «Юність» повідомляємо, що, згідно з погодженим Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища проектом реконструкції парку, будівництво храму не передбачено. Відповідно до затвердженого проекту рекон­струкції парку планується виконати благоустрій території, побудувати будиночок садівника, громадську вбиральню та декоративний фонтан. У Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища не розглядався та не погоджувався проект будівництва храму на території парку «Юність». Тож з усього вищевикладеного можна зробити висновок, що церковнослужителі просто здійснили самозахоплення.

«Під недобудованим храмом благословляли 70–річних першокласників»

Тим часом біля недобудованої церкви вже проводять служби. У неділю о 12 годині зібралися дві групи людей. Перші — аби висловити своє обурення будівництвом і зібрати підписи, інші — щоб узяти участь у молебні для дітей, які першого вересня розпочнуть навчання.

«Дивна така в них служба відбулася. Дітей я не бачив, переважно то були бабусі 70–річні… Але процес пішов — церква шукає своїх потенційних прихожан. Конфліктів не було: і учасники служби, і протестувальники поводилися мирно», — розповідає організатор акції протесту Орест Шевчук.

За його словами, спроби активістів ознайомитися з документами на будівництво закінчилися невдачею. Настоятель нового храму показав мешканцям та міліції лише дозвіл на збір документів. Проте запевнив, що всі папери він має і за необхідності може надати. «Але ж таку саму обіцянку нам уже давав священик, але документів ми і досі не бачили», — говорить Орест Шевчук.

Протестувальники збираються звертатися з відкритими листами до державних органів та київської влади. Тим часом будівельники нашвидкуруч звели каркас і працюють із винятковою продуктивністю і завзяттям.

За матеріалами видання "Україна молода"

Категорія: На часі | Переглядів: 651 | Додав: fingert | Теги: черговий самобуд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz