Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Червень » 30 » На Десні роблять другу «Конча-Заспу»
01:15
На Десні роблять другу «Конча-Заспу»
Стало відомо, що в заплаві р.Десна незаконно ведуться земляні роботи. Природоохоронні організації вбачають в цьому загрозу створенню національного природного парку «Подесіння». Також гідронамив загрожує якості питного водопостачання у м.Києві, оскільки знаходиться безпосередньо біля столичного водозабору.
Кількома тижнями раніше, під час обстеження території заплави р.Десна, члени Національного екологічного центру виявили гідронамивні роботи в межах Погребської сільської ради Броварського району. На ділянці працювала і досі працює будівельна техніка, встановлена огорожа, аналогічно до всіх випадків, коли ділянку готують під забудову. Особливістю ж цієї ділянки є те, що вона не просто розміщена в межах заплави та прибережних захисних смуг р.Десна, а й те, що нижче за течією розміщено Київський водозабір. Будівництво на цій території стане порушенням Водного та Земельного кодексів України а також Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища України». Вже не кажучи про те, що в разі здійснення будівництва кияни будуть пити стоки дачників”
«Розрихлення грунту на дні річки, потрапляння у воду паливно-мастильних матеріалів та й сама забудова деснянської заплави менш ніж на кілометр вище міського водозабору (!), особливо зараз, напередодні літньої межені неминуче погіршать якість питної води у Києві.
– говорить свідок гідронамиву, місцевий житель, який просив не називати його ім’я, посилаючись на розправу над активістом Олександром Горчаровим на Жуковому острові. – Завдяки цілісності заплави Десни, Київ має надійне джерело питного водопостачання. Щойно хтось забудує береги Десни, про чисту воду можна буде забути. Грубо кажучи, з кранів у киян скоро тектимуть фекалії купки ‘дачників’ їх домашніх тварин, відходи тощо».
І дійсно, до цього часу Заплава Десни найкраще збережена з-поміж усіх заплав великих річок Європи і тому саме вона може ідеально виконувати роль природного очищення води. Крім того, зазначена територія, як і вся заплава річки, повинна увійти до складу створюваного Національного природного парку «Подесіння», необхідність створення якого декларується Указом Президента України від 1 грудня 2008 року.
З приводу виявленого гідронамиву громадські природоохоронні організації звернулись до державних контролюючих органів. Вже перші відповіді чиновників викликали цікаві питання. Стало відомо, що гідронамив здійснює садове товариство «Первоцвіт-2007», а сам проект намиву називається «розчисткою русла р.Десна на ділянці 1-11 км».
«Така схема робіт добре відома на прикладі незаконних забудов Конча-Заспи і Жукового острова.
– пояснює заступник голови Національного екологічного центру України Василюк Олексій. – товариство отримує ділянку в заплаві річки. Будівництво тут не лише незаконне а й проблематичне – можливе підтоплення паводками. Тому наступним етапом ТОВ отримує дозвіл на незрозуміло навіщо йому потрібну розчистку русла річки; наймає земснаряд і той починає черпати пісок з русла. А оскільки у товариства поряд є ділянка, то пісок начебто тимчасово складують на ній, насправді намиваючи ділянку до рівня, потрібного для її забудови».
З листа Держкомводгоспу України №2598/9/11-10 від 10.06.2010 р. відомо, що намивні та будь-які інші роботи на землях водного фонду, якими є земельна ділянка ТОВ «Первоцвіт-2007», облводгоспом не погоджувались. З листа №186 від 11.06.2010 Броварської районної ради нам відомо, що Броварська районна рада рішень та погоджень гідронамиву і будь-яких будівельних робіт на території заплави р.Десна не видавала. І нарешті листом №11356/26/12-10 від 14.06.2010 р. Держкомзем України повідомив, що ТОВ «СТ «Первоцвіт-2007» протизаконно здійснює зняття родючого шару грунту та псування земель, за що керівництво підприємства притягнуте до відповідальності. Проте, попри виявлені порушення, роботи на ділянці продовжуються. По цій причині природоохоронні організації звернулись до Генеральної прокуратури України, МВС України, Державної екологічної інспекції України а також Комітетів Верховної Ради України з екологічної політики та з питань національної безпеки та оборони. Проблему збереження заплави р.Десни та необіхдлінсть прискорення створення Національного природного парку «Подесіння» планується також озвучити представником НЕЦУ на нараді з питань заповідної справи, що проходитиме в першій декаді липня під керівництвом Президента України у м.Шацьку.

Контакти;
097 1000 473

Категорія: На часі | Переглядів: 488 | Додав: fingert | Теги: черговий дерибан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz