Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Серпень » 29 » На заповідних землях заборонили авто- та мотоперегони
22:31
На заповідних землях заборонили авто- та мотоперегони

25 серпня 2010, Київ. - Міністерство охорони навколишнього природного середовища доручило своїм обласним та районним підрозділам не погоджувати проведення ралі та автомобільних фестивалів на землях природно-заповідного фонду.

Таку вказівку на прохання природоохоронних організацій, зокрема, Національного екологічного центру України, Мінприроди надало керівництву своїх територіальних підрозділів.

«Найбільша шкода у результаті проведення ралі, фестивалів, автомобільних та інших змагань із залученням високопрохідної техніки наноситься степовим і гірським природним комплексам та видам рослин і тварин, занесеним до Червоної книги України. З метою збереження природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду, прошу утриматись від погодження на зазначених територіях ралі, фестивалів, автомобільних та інших змагань із залученням високопрохідної техніки. Особливу увагу прошу звернути на недопущення проведення таких заходів у весняно-літній сезон розмноження дикої фауни», - йдеться у листі за підписом заступника міністра Вільдмана.

Таке рішення було прийняте після неодноразових скарг громадських природоохоронних організацій, - стверджує заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Уже не перший рік природоохоронці піднімають питання про неприпустимість заїздів приватного автотранспорту на території природно-заповідного фонду. Адже кожного разу, організовуючи мотоперегони, фестивалі з «джипінгу» або розваги на квадрациклах, авто- та фотолюбителі обирають в якості місць проведення таких заходів найпривабливіші і найцінніші природні куточки країни. Натомість після завершення таких заходів, природа більше ніколи не буде незайманою і неходженою», - каже Олексій Василюк.

Він пояснює, що причина псування територій не в тому, що учасники поводяться некультурно, а в тому, щоб будь-яка природна територія здатна витримати лише певний ліміт рекреаційного навантаження. Коли ж ідеться про масштабні заходи за участі великої кількості транспортних засобів, то таке навантаження є дуже великим, і псує природу незворотньо.

Окрім знищення рослинного світу, автомобільні перегони розлякують диких звірів і птахів. Особливо небезпечним це є у сезон розмноження, адже наляканий птах може не повернутися до гнізда. Василюк нагадує, що розлякування диких тварин у сезон розмноження є грубим порушенням міжнародної Конвенції «Про дикі види флори та фауни і середовище існування у Європі».

«Нещодавно на території новоствореного національного природного парку «Чарівна Гавань» провели мотоперегони. Вони співпали з часом, коли відбувалося гніздування степових видів птахів, чиї гнізда розміщені на землі. У результаті птахи злякалися і полетіли», - розказує Василюк.

Раніше місцеві управління охорони природи уже забороняли автоперегони, наприклад, у заповідних об’єктах Карпатського регіону та на всій територій Івано-Франківської області. Але всієї України це не стосувалось.

За матеріалами Національного екологічного центру України


Категорія: На часі | Переглядів: 485 | Додав: fingert | Теги: автомобільні фестивалі на заповідни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz