Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Травень » 31 » Народ розбирає дерев'яну церкву в Глинянах
18:22
Народ розбирає дерев'яну церкву в Глинянах
У селищі Глиняни Золочівського району Львівської області представники місцевої громади почали розбирати стару бляху на дерев'яній церкві, щоб замінити покрівлю та покрити бані храму блискучою "позолоченою" бляхою, а це категорично заборонено для дерев'яних храмів. Повідомив lviv.expres.ua Орест Шейка, голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради.
"Сьогодні до села Глиняни Золочівського району виїхали представники ГУ МВСУ у Львівській області, прокуратури, управління охорони історичного середовища області та профільної комісії Львівської облради, щоб заборонити це робити", -- каже Орест Шейка.
Довідка. Дерев'яна церква Успіння Пресвятої Богородиці датована XV століттям і є одним з найстаріших храмів Галичини.

* * * * *

Тризрубна одноверха святиня, розташована у центральній частині селища, на вул. Шевченка і є пам'яткою архітектури національного значення. Її ввважають однією з найстаріших дерев'яних церков Галичини, адже походить з кінця XIV - початку XV ст. Є версія, що таких храмів у світі збереглося всього шість: два - в Україні (в Глинянах та на Закарпатті), два - у Польщі, один - у Чехії і ще один - в Угорщині.

Кажуть, сюди приходив помолитися за щасливу долю українського народу гетьман Іван Мазепа, а два старезні ясени на подвір'ї посадив сам Богдан Хмельницький. Під час пожеж, які не пошкодували жодної споруди у Глинянах, тільки ця дерев'яна церква єдина вціліла у вогні.

За однією з легенд, яку розповіла о. Дмитру Майкуту старенька мешканка селища, під час останньої страшної пожежі у 1867 році, єврейка - жителька містечка, - побачила, що над старенькою дерев`яною церквою стоїть у повітрі жінка, Матір Божа, і тримає розпростерті руки, мовби накриваючи її. Вогонь, розповідала очевидиця, доходив до вікон і, як хвилі, відкочувався від дерев'яних стін - бруси церкви не горіли.
Сьогодні вони фізично нічим не захищені, але духовно - так. Взагалі, форма святині не звична - складається враження, немов її до половини закопали у землю. Якщо забрати велику шоломову баню з ліхтарем, то будівля буде нагадувати стару сільську хату. До гранчастого вівтаря з південної сторони прибудована ризниця, а бабинець, мабуть, раніше розбудували на захід.
Церква потребує реставрації і мешканцям Глинян дуже важливо, щоб її зберегти, адже для них вона, як оберіг. Правду кажуть - віра творить чудеса...

За матеріалами видання "Львівський експрес"
Категорія: На часі | Переглядів: 494 | Додав: archinfo | Теги: розбирання церкви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz