Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Листопад » 12 » Науково-технічний супровід як інструмент безпеки будівельних об'єктів
08:35
Науково-технічний супровід як інструмент безпеки будівельних об'єктів

Під такою назвою було здійснено Доповідь Мінрегіонбуду під час пленарного засідання Міжурядової ради зі співробітництва в будівельній діяльності країн СНД, що відбулось сьогодні у Клубі Кабінету Міністрів України.

Під час доповіді, презентованої начальником управління технічного регулювання у будівництві Мінрегіонбуду України Дмитром Барзиловичем, було зроблено наголос на тому, що в умовах загальної економічної кризи зниження обсягів будівництва посилило конкуренцію серед учасників будівельного процесу і загострило проблеми будівельної галузі, досить схожі для більшості країн СНД.

Значним кроком до вдосконалення законодавчої бази в Україні стане прийняття «Містобудівного кодексу», проект якого в першому читанні був схвалений у липні цього року. Цей Закон забезпечить зведення законодавчої бази у будівництві в єдиний документ і дозволить знизити часто використовувану учасниками будівельного ринку можливість неоднозначного трактування законодавчих вимог.

Одним із державних пріоритетів в Україні встановлено забезпечення експлуатаційної надійності об'єктів будівництва. Реалізація зазначеного пріоритету в умовах будівельного ринку можлива шляхом науково-технічного супроводу (далі - НТР), який дозволяє оптимізувати рішення по конструкціях, інженерних системах і енергоефективності, пов'язані зі складними інженерно-геологічними умовами територій забудови.

Мінрегіонбудом України затверджено та введено в дію з 1 січня 2008 року державні будівельні норми «Науково-технічний супровід будівельних об'єктів», які дозволили формалізувати певні науково-технічні послуги. Метою цього документа є комплексне рішення нетрадиційних проблем, які можуть виникати на різних етапах життєвого циклу будівельного об'єкту.

Головним завданням НТС є забезпечення вирішення містобудівних, архітектурних, конструктивно-технічних та будівельно-технологічних питань з мінімальним ризиком помилок в умовах сучасного будівництва, за відсутності достатнього досвіду або прямих аналогів у вітчизняній та світовій практиці.

Основними видами робіт НТС є: науково-дослідні роботи, розрахунки, моніторинг технічного стану та обстеження об'єкта, прогноз, пошукові розробки технічних та будівельно-технологічних рішень, визначення характеристик будівельних матеріалів, перевірка відповідності вимогам будівельних норм та технічної документації окремих конструкцій та конструктивних рішень, інженерні вишукування та інше.

Виконувати НТС можуть безпосередньо проектувальники об'єкту або базові організації з науково-технічної діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури і містобудування.

Крім підвищення рівня безпеки будівельних об'єктів та вирішення питань інноваційного характеру, НТС дозволяє узагальнювати отримані результати при його проведенні і дає можливість базовим організаціям формувати відповідні пропозиції щодо розвитку нормативної бази в будівництві. Застосування НТС можна розглядати як перспективний інструмент комерціалізації галузевої науки в умовах жорсткого обмеження бюджетного фінансування. Комерціалізація науки передбачає створення інноваційного продукту, що має відповідну вартість і попит споживачів.

Будівництво в Україні стоїть перед фактом істотних змін на науково-технологічному рівні. Україна має намір використовувати ці можливості для реалізації своїх стратегічних інтересів і вирішення наболілих питань соціального, наукового та кадрового характеру. В цих умовах НТР, вирішуючи актуальні завдання зведення будівельних об'єктів, є ринково придатним механізмом розвитку будівельної галузі.

Ще однією примітною рисою сучасного будівництва стало посилення міжнародних інтеграційних процесів, пов'язане з виходом великих закордонних компаній на будівельний ринок країн СНД. Унікальний досвід, кваліфікація персоналу і наявність сучасного обладнання створюють зарубіжним компаніям конкурентні переваги при зведенні унікальних і особливо великих будівельних об'єктів (стадіони, аеропорти, окремі висотні будівлі тощо). Проте, відсутність знань про національні традиції, кліматичні, інженерно-геологічні і нормативні особливості вимагає особливої уваги при визначенні організацій-адаптерів проектів, проходження погоджень проектних рішень у дозвільній системі, забезпеченні авторського та технічного нагляду. У цій ситуації також дієвим інструментом забезпечення надійності об'єкта є НТС.

НТС, що виконується в Україні, має різноманітні форми і в деякій мірі може розглядатись як можливість зниження експлуатаційних витрат по відношенню до постійного моніторингу за рахунок проведення вибіркових спостережень у найбільш небезпечні періоди і в найбільш уразливих місцях об'єкта.

Безумовно, НТС призводить до додаткових витрат і збільшення вартості будівництва, які можуть бути компенсовані за рахунок впровадження інноваційних технологій, підвищення якості будівництва, забезпечення високих експлуатаційних якостей об'єктів. При цьому підвищення якості та технічної надійності будівель і споруд повинно поєднуватись із мінімальними витратами на їх будівництво та експлуатацію.

Техніко-економічна ефективність виконання НТС досягається за рахунок зниження вартості матеріалів та енергетичної складової у собівартості будівельної продукції підприємств, зниження експлуатаційних витрат без зниження комфорту та рівня життя населення, зменшення залежності держави від імпорту будівельних матеріалів і паливно-енергетичних ресурсів, поліпшення екологічної обстановки.

НТС особливо масштабних і відповідальних об'єктів будівництва забезпечують базові організації Мінрегіонбуду, серед яких повною мірою відповідають сучасним вимогам до цієї інноваційної діяльності інститути, які мають тривалий досвід роботи, і усталені наукові школи.

Учасникам пленарного засідання Міжурядової ради було коротко описано конкретні приклади НТС об'єктів в Україні. Найбільш показовими серед них є такі проекти, як об'єкт «Укриття» ЧАЕС, будівництво групи висотних будівель ХК «Київміськбуд», будівництво та реконструкція НСК «Олімпійський» до ЄВРО-2012, збереження та відновлення пам'яток історії та архітектури в м. Києві.

Наприкінці доповіді Дмитро Барзилович акцентував увагу присутніх на  наступних моментах:

- на етапі формування сучасних підходів щодо забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів в національній законодавчо-нормативній базі проведення НТС найбільш відповідальних об'єктів є певною державною гарантією споживача;

- в умовах обмеженого бюджетного фінансування НТС є ринково придатним механізмом розвитку будівельної науки та нормативної бази;

- існуючий досвід застосування НТС вимагає розвитку та вдосконалення, в тому числі і на міждержавному рівні, при цьому доцільним є створення міждержавної робочої групи зі сприяння розвитку НТС з урахуванням особливостей будівельних комплексів країн СНД, розвиток кооперації при оцінці результатів НТС особливо відповідальних і унікальних об'єктів, отриманих в різних країнах, стандартизація на міждержавному рівні забезпечення НТС в країнах Співдружності Незалежних Держав.

Фахівцями Мінрегіонбуду було висловлене сподівання на те, що розширення практики науково-технічного супроводу в країнах СНД і його координація в рамках Співдружності буде сприяти підвищенню ефективності реалізації цього перспективного напрямку науково-технічної діяльності.

 За матеріалами прес-служби Мінрегіонбуду

Категорія: Погляд | Переглядів: 445 | Додав: fingert | Теги: науково-технічний супровід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz