Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Червень » 3 » Норвегія фінансує реставрацію у Львові
12:23
Норвегія фінансує реставрацію у Львові
Львів з робочим візитом щодо реставрації однієї з архітектурних спадщин у Музеї народної архітектури та побуту (вул. Чернеча гора, 1) відвідала норвезька делегація на чолі з представником Міністерства збереження національної спадщини Норвегії Йоргеном Хольстеном Йоргенсеном.
Про це сьогодні, 3 червня, ЗІКу повідомили у прес-службі ЛМР.
«Свого часу фондом ревіталізації, Львівською міською радою, управлінням культури, департаментом гуманітарної політики із залученням нашого музею був написаний проект про ревіталізацію колекції нашого музею. Експертами в цьому проекті були обрані норвежці, так як Норвегія є одним з основних і найбільших культурологічних донорів у всьому світі», – розповів керівник Музею народної архітектури та побуту Іван Косачевич.
Головною метою візиту норвезької делегації є моніторинг проведеної роботи з реставрації хати с. Мшанець, яку фінансує норвезький уряд. Зараз над проектом активно працюють. Уже цілковито знятий дах з будівлі, здійснена заміна частини балок, які не підлягали реставрації.
«Вже розібрали старий дах і монтують нові конструкції. Також будуть відновлювати інші конструкції. Виготовлять новий дах. Фінансуванням йде від уряду Норвегії. Це дуже важливо, особливо на фоні того, що з уряду України ми вже декілька років не маємо нічого. Які би ми не подавали пропозиції, власне, на Шевченківський гай, не було жодної реакції. Є співпраця з музеєм у Лілехамері – це один з найстаріших музеїв народної архітектури у світі. Є дуже добрі фахівці з Норвегії. І вони у такій співпраці разом роблять цей об’єкт. Це є перший пілотний об’єкт і, відповідно, уряд Норвегії зарезервував ще більшу суму для того, щоб реалізовувати інший проект», – розповів заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.
«У нас є на зовні, візуально, значно гірші об’єкти. Але це лише ззовні. Фактично ця будівля мала великий ризик бути заваленою на задню сторону. Адже задня стіна прогнила і вимагала негайної реставрації. Збиралися робочі групи, в які входили як наші, так і норвезькі спеціалісти. І на нарадах був обраний саме цей будинок для реставрації», – розповів Іван Косачевич.
Як повідомив директор музею Майхауген в Лілехамері Гауте Якобсон, їм цікавий такий проект, адже він дозволяє вивчити особливості історії будівництва в Україні, які багато в чому схожі з норвезькими, але в Самій Норвегії частина з них втрачені.
«У Норвегії люди ще досі в деяких місцях живуть у таких будинках. А в Україні існує проблема збереження таких споруд», – розповів Гауте Якобсон.
Надзвичайно важливим питанням було дотримання всіх історичних особливостей будівництва, збереження всіх автентичних деталей будівлі.
«Ми застосовуємо такі ж технології, які є в Україні, в цьому музеї. І наш музей зацікавлений у збережені архітектурної старовини, і сподіваємося на подальшу співпрацю з музеєм. Основною проблемою є заміна пошкоджених дерев’яних частин на нові високоякісні дерев’яні елементи. Важливим є не лише реконструкція будинку, але і збереження принципів будівництва. Всі роботи ведуться, використовуючи лише високоякісну деревину», – запевнив Гауте Якобсон.
Сума коштів на цей проект, виділених норвезькою стороною, становить близько 40 тис. євро. Більшість цих грошей – на закупівлю матеріалів для реставрації. Сама реставрація хати с. Мшанець триватиме близько 5 місяців.
Окрім того, норвезька делегація приїхала і поділитися досвідом з українськими колегами в рамках трьохсторонньої співпраці між Норвегією, Україною та Грузією. У березні 2011 року реставратори львівського музею перебували у Норвегії, де пройшли курс навчання з методики реставрації дерев’яних експонатів, які застосовуються у Норвегії.
«Існує міжнародна співпраця, яка потребує обміну досвідом між спеціалістами двох держав. Таким чином українські спеціалісти архітектори-реставратори відвідували музей Майхауген у Лілехамері, щоб перебрати норвезький досвід, а наші спеціалісти також приїжджають в Україну для отримання досвіду», – розповів Гауте Якобсон.
Зараз норвезькі спеціалісти оглядають роботу львівських реставраторів, які використовують знання, здобуті у Норвегії, у своїй роботі у Львові. Окрім того, гостей з Норвегії цікавлять роботи з реставрації солом’яних дахів, оскільки такий спосіб покриття будівель практично не використовується у їхній країні.Щодо планів з реставрації в самому музеї, то як розповів Іван Косачевич, зараз ведеться декілька робіт з реставрації, а також в планах ще інші будівлі.«У цьому році ми плануємо реставрувати 6 об’єктів, які знаходяться в нашому музеї. З міського бюджету виділено 400 тис. грн, за які буде реставровано 2 об’єкти. Це є хата с. Бережниця, яка була завезена сюди 25 років тому, але не була доступна для відвідувачів. А також хата с. Зарічного. Вони знаходяться на Лемківщині.За норвезькі кошти ми плануємо реставрувати ще 2 об’єкти. Це, окрім хати с. Мшанець, є хата с. Либохора 1812 року. Наступного року ми будемо робити святкування в честь її 200-ліття. Ще 2 об’єкти хочемо завершити своїми власними силами. Це є хата с. Люта і хата с. Замагорів на Гуцульщині. Робота в першій з них вже ведеться і невдовзі має бути закінчена», – розповів Іван Косачевич.

За матеріалами видання ЗІК П. Димінський

Категорія: На часі | Переглядів: 439 | Додав: archinfo | Теги: реставрація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz