Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 30 » Палац О. Рум’янцева-3адунайського повернули до державної власності
21:09
Палац О. Рум’янцева-3адунайського повернули до державної власності
До державної власності повернуто пам’ятку архітектури національного значення – Палац О. Рум’янцева-3адунайського, що розташований у селі Вишеньки Коропського району Чернігівської області. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.
Рішенням господарського суду м. Києва задоволено позов Генеральної прокуратури України, пред’явлений з огляду на незаконне відчуження вказаної пам’ятки архітектури та визнано за державою в особі Кабінету Міністрів України право власності на неї.
Довідка:
Вишеньки — село в Україні, у Коропському районі Чернігівської області. Населення становить 506 осіб. Орган місцевого самоврядування — Вишеньківська сільська рада. Село розташоване на правому березі річки Десна.
Село належало гетьманам Івану Самойловичу, Івану Мазепі, Павлу Полуботку. У 1767 році село придбав граф Петро Олександрович Румянцев-Задунайський, президент Малоросійська колегія й генерал-губернатор Лівобережної України.
В Вишеньках знаходиться Успенська церква 1728-87 рр., споруджена на кошти Петра Румянцева-Задунайського у формах класицизму, та палац російської імператриці Катерини II, збудований на замовлення Петра Румянцева-Задунайського. Катерини II відвідала палац 24 січня 1787 року (старий стиль), коли поверталася з Криму.
У 19 столітті Вишеньки, разом з палацом, перейшли у власність князів Долгоруких.
Зі слів місцевих жителів, у давні часи від палацу через Десну на луки було перекинуто міст, дві чавунні колони якого збереглися до наших днів. Кажуть також, що на березі ріки стоїть половина палацу. Другу половину, яка належала Кирилу Розумовському – останньому гетьману України (1750-1764 роки правління), після сварки Катерини та Розумовського розібрали та перенесли в с. Райгородок, де у 1820 р. з неї побудували Преображенську церкву.
 
За матеріалами видання Відлуння Віків
Категорія: На часі | Переглядів: 494 | Додав: fingert | Теги: Палац | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz