Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Травень » 24 » Патріарх Філарет про пам'ятник Іванові Мазепі
15:38
Патріарх Філарет про пам'ятник Іванові Мазепі
"Свій триденний архіпастирський візит на Полтавщину предстоятель УПЦ Київського Патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розпочав минулої п'ятниці з освячення новозбудованої дзвіниці Свято-Покровської церкви. Цей храм, який звели уже в незалежній Україні, став першим у Полтаві, збудованим після "безбожницької" революції 1917 року. До того ж саме на території згаданої церкви виключно коштом її парафіян та жертводавців спорудили перший і поки що єдиний у межах обласної "столиці" пам'ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років. Тож патріарх провів тут молебень за упокій їхніх душ. А потім зустрівся з журналістами та громадськістю обласного центру. Відповідаючи на численні запитання, наголосив на незмінності своєї i мільйонів однодумців мети – створення в Україні єдиної помісної православної церкви як духовної основи Української держави: "Якщо душа українська, то й держава буде українською. А коли душа хохляцька, такою ж буде й держава".

Філарет переконаний, що пам'ятник Івану Мазепі в Полтаві повинен стояти: "І не тільки в Полтаві, а насамперед у Києві. Чому такий спротив чиниться навіть сьогодні? Та тому, що він боровся за Українську державу. Саме через це сусідня не терпить цього. І не терпіла жодних постатей, які вели Україну до незалежності. Тому Мазепу хотіли знищити не лише фізично, а й морально. При цьому нам нав'язували думку, що він проклятий, відлучений від церкви, від найсвятішого. За які гріхи? Він був підданий анафемі за те, що любив свій народ. Отже, за любов. А за любов піддавати анафемі не можна, це несправедливо, така анафема не є дійсною. Зрештою, чим довше вороги Української держави підноситимуть Мазепу як підданого анафемі, тим славнішим він буде. Як проти нього не боролися й не борються зараз, а перемогти не можуть. Бо ж правду перемогти неможливо. Тому моє ставлення до Івана Мазепи не просто як до героя, а як до людини, котра віддала життя за свій народ. І пам'ять про нього не згасне ніколи".

В "Газете по-киевски" з-під пера якогось Ігоря Грідасова вийшов матеріал до роковин загибелі Петлюри: "Как Самуил убил Симона. 95 лет назад от выстрела в центре Парижа погиб атаман Петлюра". Матеріал міг би видатися цілком об'єктивним, якби в самому кінці не дуже добросовісний автор не вбив власну роботу вкрай тенденційним, бездоказовим, побудованим на брехні твердженням про нібито відповідальність Петлюри за єврейські погроми, а незгодниз з такою точкою зору не назвав "националистическими историками, противоречащими самим себе".

Олег Медведєв

Категорія: На часі | Переглядів: 398 | Додав: archinfo | Теги: Іван Мазепа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz