Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Квітень » 14 » Польські кошти рятують львівські пам’ятки
18:10
Польські кошти рятують львівські пам’ятки
Вірменську катедру та гробівці Личаківського цвинтаря цього року й далі реставруватимуть за кошти міністерства культури та національної спадщини Республіки Польщі у співпраці із управлінням охорони історичного середовища Львова.
Про це сьогодні, 14 квітня, на прес-конференції у Львові повідомив представник міністерства культури та національної спадщини Польщі Міхал Михальський, який входить до складу польсько-української реставраційної комісії.
«Це вже п’ятий етап нашої співпраці із порятунку розписів Яна Генрика Розена в інтер’єрі Вірменського собору. Вже зроблено цілу стіну, а тепер реставратори переміщаються на колони склепінь. Кошторис цього етапу становитиме близько 129 тис. злотих. Цього ж року запланований іще один етап реставрації вівтаря «Голгофа», який демонтували торік. На консервацію, яку за трирічним проектом здійснює спільна українсько-польська група реставраторів під керівництвом проф. Анджея Казберука, заплановано 210 тис. злотих. Ми вдячні вірменській громаді, яка із великою симпатією допомагає в реалізації цього проекту, надавши реставраторам подвір’я та приміщення на хорах під майстерню», – сказав Міхал Михальський.

Мотивацією допомоги, яку польська сторона надає Львову у реставрації пам’яток архітектури є відчуття відповідальності за спільне культурне надбання. «Уже кілька років поспіль міністерство культури і національної спадщини Польщі фінансує цю програму, яка опікується мультикультурними набутками Львова. А Вірменська катедра є настільки унікальною, що іншого такого об’єкта нема в цілій Європі! Оскільки її декорував такий відомий польський художник як Ян Генрик Розен, то ми заангажувалися до порятунку цих розписів. Але це не єдине. Завтра матимемо зустріч у Латинській катедрі, де також вже кілька років поспіль фінансуємо реставрацію. Щойно наша комісія побувала на Личаківському цвинтарі, де обрали шість гробівців, що їх реставруватимуть цього року (за кілька років реставровано вже 17 надгробків). Обирали ці об’єкти спільно із українськими та польськими експертами. Звертаючи увагу та такі вагомі критерії, як художня вартість нагробка та роль, яку покійна особа відіграла в історії Львова. Наприклад, цього року консервуватимемо нагробок відомої письменниці Габріели Запольської. Кошторис цьогорічних відновних робіт на Личаківському цвинтарі – 470 тис. злотих, адже реставрація, яку провадять професіонали є вельми коштовною. До спільної праці із українськими колегами намагаємося залучати найавторитетніших польських реставраторів», – запевнив Міхал Михальський.

За матеріалами видання ЗІК

Категорія: На часі | Переглядів: 474 | Додав: fingert | Теги: катедра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz