Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Травень » 20 » Про долю Десятиної церкви.
16:06
Про долю Десятиної церкви.
Долю багатостраждальної Десятинної церкви у самому серці старовинного Києва може вирішитися буквально за кілька днів.
На місці історичного храму можуть побудувати нову величезну споруду московського патріархату, або ж звести невеличку каплицю, залишити історичний фундамент старої церкви та зробити відкритий музей. Вибір між цими двома варіантами має зробити комісія містобудівної ради з 15 осіб, які представляють різні інституції.
Десятинна церква, побудована в кінці 10 століття, була першою кам'яною церквою Київської Русі. В первісному вигляді вона проіснувала до нашестя хана Батия в 1240 році. На її місці побудували новий храм в середині 19 століття, який радянська влада знищила перед Другою Світовою війною.
Президент Віктор Ющенко в 2005 році розпорядився побудувати нову споруду на місці Десятинки, далі встановлення зеленого паркану діло не пішло.
Черговий скандал навколо Десятинної церкви стався 17 травня під час голосування комісії, де 6 голосів - найбільшу кількість — набрав проект , згідно з яким на місці церкви мають побудувати невеличку каплицю, а древній фундамент накрити скляним "ковпаком" так, щоб його могли бачити відвідувачі та дослідники.
За цей проект одностайно виступають історики, археологи та інші науковці. "Там є черняхівська культуру, трипільська, неоліт... Минулого року ми знайшли блок із фресок 10 століття... І це при тому, що досліджена тільки незначна частина території.  Все це повинно бути відкрито для досліджень та для людей", - каже Гліб Івакін, заступник директора Інституту археології з наукової роботи.
Так вважають не лише фахівці з України. Комісія отримала листи від спілки архітекторів СНД та фахівців із Санкт-Петербургу, вони також вважають, що ні про яке будівництво на Старокиївській горі не може бути мови.
"Там є черняхівська культуру, трипільська, неоліт... Минулого року ми знайшли блок із фресок 10 століття... І це при тому, що досліджена тільки незначна частина території.  Все це повинно бути відкрито для досліджень та для людей", - каже Гліб Івакін, заступник директора Інституту археології з наукової роботи.
"Достеменно не відомо, як виглядала Десятинна церква раніше, тому будівництво великого собору на її місці буде вже не відновленням святині, а просто новобудовою", - каже глава комісії, головний архітектор Києва Сергій Целовальник.
Проте науковцям протистоїть сильне церковне лобі. Проект будівництва великого собору, який церковники хотіли б бачити на історичному місці, набрав 5 голосів членів комісії. Щоправда, два члени комісії на засідання не прийшли, тож доля Десятинної фактично вирішиться на наступному засіданні, яке, як очікується, буде призначене днями.
Церковники визнають – голосуванням за каплицю та музей не задоволені. "Храм належав православній церкві, його зруйнували. Ми маємо право його повернути”, - каже Василь Анісімов, прес секретар православної церкви (московського патріархату).
За його словами, такі ж суперечки раніше були з приводу відбудови Успенського собору в Лаврі: "Там теж хотіли законсервувати руїни. Але ж люди не приходять дивитись на фундамент! Тепер Успенський відбудували, всі ходять туди і радіють."
Зараз на місці Десятинки вже стоїть невелика дерев'яна церква . Її настоятель отець Гедеон каже, що коли на місці побудують великий храм, маленька будівля залишиться стояти поруч.
"Такі ж суперечки раніше були з приводу відбудови Успенського собору в Лаврі. Там теж хотіли законсервувати руїни. Але ж люди не ходять дивитись на фундамент! Тепер Успенський відбудували, всі ходять туди і радіють", - каже прес-секретар УПЦ (МП) Василь Анісімов.
В свою чергу науковці взагалі не розуміють, яке право на цю територію має церква, адже на цьому місці ще до християнства відправлялись язичницькі культи. "Очевидно, що язичницька громада, як і православні інших патріархатів, мають на цю територію точно таке саме право, як і московський патріархат",- каже член комісії, архітектор Лариса Скорик.
"Це місце краще залишити світським та перетворити на музей. Цивілізаційний рівень сучасних церковників всіх патріархатів досить низький. Їм ще рано віддавати пам’ятки такого рівня", - вважає Івакін.
Деякі віруючі не погоджуються і, схоже, готові відстоювати право своєї церкви різними методами.  Так, після останнього засідання комітету Целовальнику на мобільний прийшла смс із  анафемою за те, що "заважає богоугодній справі".

Світлана Тучинська

<a href="http://risu.org.ua">Джерело публікації: risu.org.ua</a>

Категорія: На часі | Переглядів: 506 | Додав: archinfo | Теги: доля десятинної церкви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz