Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Грудень » 4 » Проект нового Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" відкриває можливість для розвитку регіональних житлових програм, підтримки м
11:49
Проект нового Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" відкриває можливість для розвитку регіональних житлових програм, підтримки м
2 грудня 2010 року в інформагенції «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція Міністерства регіонального розвитку та будівництва. Тема: презентація проекту закону про  «Про регулювання містобудівної діяльності», який 29 грудня був ухвалений Кабінетом Міністрів України та переданий до Верховної Ради. У прес-конференції взяли участь в.о. першого заступника Міністра регіонального розвитку та будівництва Беркута А.В., заступник Міністра Мінрегіонбуду Соколов І.А., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Лисов І.В., та голова української будівельної асоціації Парцхаладзе Л.Р..

Анатолій Беркута звернув увагу присутніх на особливу важливість проекту, обґрунтував необхідність скорішого розгляду та затвердження запропонованого проекту Закону, якомога скоріше.  Така впевненість підкріплюється існуванням підготовленого виваженого документа, тобто проекту,  і наявність політичної волі, що з’явилась в державі, яка розуміє необхідність найшвидшого рішення проблем у будівельній галузі. Анатолій Беркута відмітив, що робота над проектом містобудівного кодексу велась з 2007 року. Поштовхом для цього було те, що за останніх часів майже всіх учасників будівного процесу: забудовників, інвесторів, проектувальників та замовників, не влаштовувала ситуація стосовно порядку у містобудівній документації. «Ми за останні часи відпрацювали всі пропозиції, які були надані експертами країн Європи та Америки, синтезували масу зауважень і зробили проект закону, який наводить порядок у цій сфері.

Якщо говорити про головні позитивні риси проекту Закону, то сьогодні ми маємо те, що на рівні місцевих рад сесією розглядаються генеральні плани і схеми розвитку територій. Все інше -  це функції виконкому - зонінг, детальний план розвитку територій, і саме виконком приймає рішення про необхідність будування тих, або інших об’єктів. Це перше принципове питання. Друге питання - це налагодження процесу проектування. Визначено точно, хто відповідає за результат проекту  - головний архітектор проекту та головний конструктор. Законом визначається регламент розроблення проекту як за терміном, так і у сфері відповідальності. Наступне, третє важливе питання, це проведення експертизи. В запровадженому проекті  Закону прописано, що для об’єктів 1-3 категорії складності необов’язково проводити експертизу, а вона необхідна тільки для будівель 4 та 5 категорії складності, для тих, що пов’язані з масовим перебуванням людей, а також промислові та виробничі об’єкти, що можуть призвести для негативних наслідків. 

Важливим питанням, відпрацьованим в цьому законі, є процес введення об’єктів в експлуатацію. Дозвіл на введення в експлуатацію для  об’єктів 1-3 категорії складності не потрібен, тільки 4 та 5 категорія підлягають такому порядку введення, який діяв і раніше.  Окреме питання стосується приватних житлових будинків, садових  домівок, які мають 2 поверхи з мансардою. Для таких будівель враховано за необхідне наявність тільки будівельного паспорту.

Також в новому Законі продовжено термін введення в експлуатацію самочинно збудованих житлових будинків до 1 січня 2012 року, додатково ми такий же спосіб дали об’єктам 1-2 категорії складності, збудованим з січня 2011 року,  тобто об’єктам  малого та середнього бізнесу.

Анатолій Беркута звернув увагу, що  новий Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» необхідно обов’язково пов’язувати разом з «Законом про доступне житло»,  який вже пройшов перше читання у Верховній Раді України. « Якщо ви розглянете ці два закони разом, то побачите, що для органів місцевої виконавчої влади повністю розв’язані руки для реалізації своїх намірів по забезпеченню населення доступним житлом» - сказав Анатолій Беркута - «Це стосується і виділення безкоштовно земельних ділянок для будівництва житла, і залучення державних коштів на цю програму, таким чином вартість житла для населення  може буде знижена майже на 30%. Враховуючи наміри, які ми зробили цими двома законами, то ми зробили суттєвий крок вперед».

 Реалізація положень цього Закону додатково потребує розроблення 26 постанов Кабінету Міністрів України, 17 наказів Мінрегіонбуду та 6 Державних будівельних норм, зазначив в.о. першого заступника Міністра, і підкреслив, що фахівці Міністерства вже почали цю роботу.

Заступник Міністра Ігор Соколов відзначив, що новий проект Закону запровадив таку норму, як створення електронного містобудівного кадастру, відкритого для всіх за допомогою  мережі Інтернет, та   поставив перед головами місцевих рад пріоритети стосовно генеральних планів територій. «Ми наполягаємо, щоб цей Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" мав гасло: території, не забезпечені містобудівною документацією, не мають права здійснювати інвестиційну діяльність. Перехідні положення цього Закону на виконання цих процедур відводять один рік", - сказав він на прес-конференції. Заступник Міністра додав, що після закінчення цього терміну всі керівники міст повинні розуміти, що за відсутності містобудівної документація ухвалення містобудівних і земельних рішень будуть поставлені під велике питання. "Немає генплану – немає можливості займатися відведенням землі", - констатує ІгорСоколов.

Всі учасники конференції відзначили, що новий проект Закону є суттєво важливим і революційним та потребує скорішого розгляду у Верховній Раді. 

Зі свого боку народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики І.В.Лисов, як голова комісії по підготовці проекту Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» до розгляду, сказав, що подання в першому читанні проекту закону обов’язково буде зроблено до кінця 2010 року, та пообіцяв присутнім і журналістам, що Верховна Рада України зробить все можливе для того, щоб на початок 2011 року Закон обов’язково набрав чинності.

 

За матеріалами прес-служби Мінрегіонбуду

Категорія: Погляд | Переглядів: 556 | Додав: fingert | Теги: Про регулювання містобудівної діяль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz