Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2011 » Травень » 10 » Рівненські чекісти прозвітували про швейні справи
13:15
Рівненські чекісти прозвітували про швейні справи

Органи прокуратури Рівненщини перевірили, як в області додержуються вимоги земельного законодавства. На жаль, їх результати засвідчили, що стан охорони та збереження земель в області не відповідає вимогам сьогодення, а порушення у цій сфері мають системний характер. Відтак, здебільшого землею намагаються користуватися не у визначеному законодавством порядку, а всупереч чинним правовим актам. Для працівників прокуратури це є вагомою підставою, щоб нагляд за додержанням вимог земельного законодавства вважати пріоритетним напрямом діяльності.

З початку 2011 року міськрайпрокурори області порушили у сфері охорони і використання земель 12 кримінальних справ, з них половину скеровано до судів. Опротестовано 205 незаконних рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань земельних правовідносин. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 43 посадові особи, в тому числі 7 працівників органів контролю, до бюджету відшкодовано більше 1 мільйона гривень.

Найпоширенішими у нашому краї залишаються такі порушення як неправомірне надання земельних ділянок у власність, оренду, невідшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Розповсюджено самовільне захоплення та забруднення земель. А такий стан справ призводить до порушення конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

Зокрема, прокурор Костопільського району встановив, що землевпорядник однієї з сільських рад підробив рішення сесії сільради, внаслідок чого громадянину було видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,25 га вартістю 42 тисячі гривень для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. Прокуратура області порушила стосовно землевпорядника, який до того ж є депутатом сільради, кримінальну справу за ч.1. ст.365 та ч.1 ст.366 КК України (перевищення влади та службове підроблення). На даний час у цій справі триває судовий розгляд. Окрім цього, прокуратурою також пред'явлено позов до суду про визнання рішення сесії сільської ради незаконним та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку.

У Рокитнівському районі прокурор встановив, що рішенням сесії однієї з сільських рад у грудні минулого року передано в оренду земельні ділянки площею 12 га 53 місцевим жителям терміном на 1 рік без затвердження проекту землеустрою щодо відведення в оренду земельних ділянок, чим порушено вимоги статтей 123 та 124 Земельного Кодексу України. Прокурор таке рішення опротестував та попередив незаконне надання земель.

З аналогічних підстав у цьому році прокурорами принесено понад 50 протестів.

За результатами перевірки законності прийнятих рішень щодо безоплатного надання юридичним і фізичним особам у власність земельних ділянок прокурор м.Рівне опротестував 4 рішення сесії міської ради про надання дозволу на виготовлення технічної документації щодо передачі безоплатно у власність громадянам земельних ділянок для обслуговування конкретних господарських будівель та споруд. Перевіркою встановлено, що насправді зазначені в рішеннях будівлі за цими громадянами в бюро технічної інвентаризації не зареєстровані, тобто підстави для набуття права на землю, передбачені ст.116 Земельного Кодексу України, відсутні.

Нерідко трапляється, що працівники державних органів, на яких покладено контроль за використанням та охороною земель, замість того, щоб виявляти порушення, самі ж їх вчиняють.

Так, начальник управління земельних відносин Рівненського міськвиконкому в порушення ст. 124 Земельного Кодексу України, продовжив термін оренди земельної ділянки на вулиці Набережній, що в обласному центрі, місцевому приватному підприємцю, позбавивши таким чином права двох громадян взяти участь в аукціоні з визначення орендаря цієї ділянки. Прокурор склав та скерував до суду протокол про вчинення посадовцем корупційного діяння. Суд притягнув вказану особу до відповідальності.

Подібних прикладів можна навести багато.

Для того, щоб унеможливити зловживання у сфері використання та охорони земель органи прокуратури Рівненщини й надалі будуть вживати усіх можливих заходів та жорстко реагувати на наявні порушення. Але вирішення цієї проблеми можливе лише за умови реалізації спільних, взаємоузгоджених професійних дій прокуратури, контролюючих органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. На міжвідомчій нараді керівників правоохоронних і контролюючих органів, яка відбулася нещодавно у прокуратурі області, розроблено конкретні заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи на даному напрямі.

За матеріалами прес-служби прокуратури області


Категорія: Погляд | Переглядів: 457 | Додав: fingert | Теги: швейні справи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz