Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Липень » 28 » Сесія ЮНЕСКО - в очікуванні вироку
12:41
Сесія ЮНЕСКО - в очікуванні вироку

 26 липня в місті Бразиліа (столиці Бразилії) було урочисто відкрито засідання 34 сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До складу української делегації увійшли Тимофій Кохан, заступник Міністра культури і туризму України, Яків Діхтяр, перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини та Роксолана Іванченко, радник відділу ЮНЕСКО – Секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Департаменту культурного та гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Для України засідання є важливим та цікавим з двох причин.

По-перше, під час цієї сесії буде обговорюватись питання про стан дотримання зобов’язань України щодо Софії Київської і Києво-Печерської Лаври.

Нагадаємо, що минулого року експрети ЮНЕСКО, що відвідали Київ, залишились невдоволеними станом цих об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У своїх рекомендаціях міжнародні експерти рекомендували зупинити будівництво у буферних зонах об’єктів, розширити самі буферні зони, створити єдиний регулюючий орган, що був би відповідальний за збереження об’єктів Всесвітньої спадщини (сьогодні вони підпорядковані різним міністрествам - культури та регіонального розвитку і будівництва). Жодної з цих рекомендацій Україна не виконала. (Повний текст рекомендацій ЮНЕСКО можна знайти на сайті http://saveoldkyiv.org/unesco-report-2009).

Проте за інформацією з достовірних джерел "Збережи старий Київ” відомо, що делегація, що поїхала до Бразилії представляти Україну, отримала вказівку зробити усе можливе для того, щоб київські об’єкти не було внесено до Списку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО, що перебувають під загрозою. Зважаючи на відновлені плани Міністерства закордонних справ щодо будівництва відомчого будинку на Пейзажній алеї та бажання нового уряду уникнути гучного міжнародного скандалу, делегація дійсно робитиме все можливе, щоб статус Софії і Лаври не змінився. Щоправда, жодних реальних кроків по збереженню об’єктів та їх буферних зон нова влада так і не спромоглася зробити, включно з новим керівником Києва паном Поповим, котрий взагалі жодного разу не озвучив дану проблему.

Також, під час сесії в Бразилії до українських об’єктів може бути додано Андріївську та Кирилівську церкви. Це є другим завданням української делегації. Проте зі спілкування з експертами ЮНЕСКО нам відомо, що у випадку винесення негативного висновку щодо Софії та Лаври, включення нових об’єктів буде дуже малоймовірним.

"Збережи старий Київ” слідкуватиме за новинами з сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Контактна особа - Інна Совсун (067-502-5727).

За матеріалами ГО "Збережи старий Київ"

"Збережи старий Київ”

Категорія: На часі | Переглядів: 509 | Додав: fingert | Теги: виключення пам'яток | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz