Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2009 » Грудень » 20 » Сидячи в кріслі, не вовтузь "переконанням"
23:13
Сидячи в кріслі, не вовтузь "переконанням"

До болю відома народна приказка «якщо український чиновник виконуватиме свою роботу так як слід, то не отримуватиме від результату задоволення» на жаль відповідає принципам діяльності Рахункової палати України. Цей державний орган орган, а точніше – прес-служба Рахункової палати, нещодавно гучно прозвітувала про результати аудиту виконання Міністерством регіонального розвитку та будівництва України повноважень у частині реалізації заходів з підготовки та проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Шквал критики та безпідставних звинувачень в бік Мінрегіонбуду мабуть не що інше, як звичайне інформаційне наповнення офіційного web-сайту Рахункової палати, що очевидно передбачено Положенням про прес-службу РП в якості її завдання. І чхати, за перепрошенням, їй на те, що тепер за своїх підлеглих мусить вибачатися досвідчений і обізнаний керівник РП.
До суті. 16 листопада 2009 року прес-служба РП опублікувала інформацію під назвою «У семи няньок Євро-2012 без опіки».
«Встановлено, що Мінрегіонбуд, який наділений виключними повноваженнями з експертизи проектів, а також правом надання дозволів на будівництво й реконструкцію та контролю за ними, не володіє вичерпною інформацією зі своїх професійних питань про об'єкти, включені до Програми ЄВРО. Відповідно Уряд не поінформований про реальний стан розроблення містобудівної і проектно-кошторисної документації об'єктів чемпіонату», - пише прес-служба РП. Звідки їй знати, що Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Мінрегіонбуд визначено головним розпорядником коштів в частині заходів лише одного (№ 16) з двадцяти одного завдання - «Проведення необхідних робіт з реставрації та ремонту будівель театрів і музеїв, цирків, концертних організацій, бібліотек та вищих навчальних закладів що є пам'ятками культурної спадщини національних заповідників, парків культури і відпочинку у містах». Варто поінформувати тих, хто такою інформацією не володіє, в тому числі і РП, що решта завдань мають конкретних відповідальних розпорядників коштів. Наприклад, Мінсім’ямолодьспорт відповідає за будівництво нових та реконструкцію діючих стадіонів, будівництво нових, реконструкцію та дооснащення діючих тренувальних баз; Мінтрансзв’язку разом з Укрзалізницею та Укравтодором – будівництво, реконструкцію і ремонт аеропортів, реконструкцію і ремонт залізниць, будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт доріг загального користування; Мінжитлокомунгосп та місцеві органи влади - питання будівництва та реконструкції трамвайних і тролейбусних ліній у містах проведення Чемпіонату; будівництво, реконструкція та переоснащення готелів – місцеві органи влади тощо.
Далі прес-служба Рахункової палати пише: «Ще у 2008 році Мінрегіонбуд задекларував у Галузевій програмі підготовки до Євро-2012 преференції дозвільної системи в будівництві об`єктів чемпіонату, оцінивши економічний ефект, який має бути досягнутий зменшенням впливу інфляційних процесів на вартість будівництва, в суму понад 500 млн. гривень. Минуло майже два роки, а казка не стала дійсністю»; «Через безконтрольність Уряду до цього часу не затверджено, з урахуванням будівництва та реконструкції об'єктів чемпіонату, генеральні плани приймаючих міст - Києва, Львова і Донецька. Відповідні місцеві органи влади не розробили проектної документації з будівництва та реконструкції 375 об'єктів чемпіонату, роботи на яких мали розпочатися у 2008-2009 роках». Не відомо з яких казок герої-автори, а реальність така: ДП «Укрдержбудекспертиза», що знаходиться в сфері управління Мінрегіонбуду, забезпечує своєчасне проведення державної експертизи таких проектів. Мінрегіонбудом впроваджені заходи щодо скорочення термінів проведення державної експертизи проектів будівництва. Зокрема, у Донецькій, Київській, Львівській, Харківській областях та у місті Києві на базі відповідних філій ДП «Укрдержбудекспертиза» створені тимчасові експертні комісії за участі експертів субпідрядних експертиз для спільного розгляду проектів будівництва. Встановлений Мінрегіонбудом термін видачі комплексного висновку державної експертизи по проектах будівництва об’єктів ЄВРО-2012 становить 20 календарних днів (окрім об’єктів ІV та V категорій складності). Зауважте, комплексна державна експертиза проектів здійснюється лише за зверненням замовників проектно-кошторисної документації, тому оцінка діяльності експертизи у відсотках до загального плану є некоректною.
Держархбудінспекцією у встановленому законодавством порядку надаються дозволи на виконання підготовчих та будівельних робіт по об’єктах, включених до Програми, протягом п’яти календарних робочих днів з дня подання необхідних документів та реєстрації заяви.
Щоквартально Мінрегіонбуд проводить моніторинг містобудівної діяльності регіонів та забезпечення їх містобудівною документацією – схемами планування території областей, генеральними планами населених пунктів, в тому числі міст, приймаючих Євро-2012. Міністерство постійно інформує Уряд про стан розроблення та коригування генеральних планів міст – учасників Чемпіонату. Якщо це комусь цікаво, то генплани Дніпропетровська, Донецька, Одеси і Харкова були розроблені ДП «Діпромісто», генплан Львова – ДП «Містопроект». Зазначені інститути належать до сфери управління Мінрегіонбуду. Генплан Києва розроблено КП Інститут «Київгенплан» ВАТ «Київпроект». Завершено роботу з коригування генплану столиці до 2025 року. Архітектурно-містобудівна рада Мінрегіонбуду відкоригувала генплани в контексті розвитку інфраструктури міст відповідно до плану заходів з підготовки Чемпіонату. А затвердження генеральних планів є компетенцією виключно органів місцевого самоврядування.
«Мінрегіонбудом як безпосереднім розпорядником коштів державного бюджету і виконавцем заходів Програми ЄВРО з реставрації пам'яток архітектури не забезпечено контролю за дотриманням норм законодавства і з порушеннями витрачено 21,3 млн. гривень», - йдеться в тексті прес-служби РП. Ця інформація не відповідає дійсності. Під час перевірки не було виявлено жодного випадку зловживань при використанні державних коштів. Більше того, при виготовленні робочих креслень першочергових аварійно-ремонтних робіт стабілізації схилів навколо пам’ятника архітектури "Андріївська церква» було впроваджено технічні та технологічні рішення ефективніші, ніж було запропоновано проектною документацією, що дозволило заощадити 2.3 млн.грн.
Після опублікування цієї інформації є велика ймовірність появи нового компромату на Мінрегіонбуд, взятого з глибокого аналізу «зі стелі». Але, тут, мабуть, нічого не вдієш, бо якби кожен був на своєму місці, в тому числі і в Рахунковій палаті, то з’явилося б дуже багато вакансій.

Прес-служба Мінрегіонбуду

Переглядів: 664 | Додав: fingert | Теги: Євро-2012, компромат | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz