Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Липень » 30 » Свободівці всадять 6-поверхівку замість дитмайданчика на вул. Лисенка у Львові?
15:24
Свободівці всадять 6-поверхівку замість дитмайданчика на вул. Лисенка у Львові?
Гаряча точка Львова: омоновці, обурені мешканці міста та забудовники дитячого майданчика на вул. Лисенка, 14 з’ясовують стосунки, а влада відмовчується.
27 липня, забудовники розібрали дві секції старого монастирського цегляного муру, встановили дерев’яні будівельні загорожі, привезли бляшані ворота для облаштування будівельного майданчика на місці дитячого спортивно-ігрового. Такі дії забудовника неабияк зворохобили львів’ян, які стали на захист зеленого куточка в історичній частині міста, що має статус території, внесеної до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (тобто має найвищий охоронний рівень), а довкола неї – забудова кінця ХІХ – початку ХХ століття, багато будинків у кварталі є пам’ятками архітектури національного та місцевого значення.
Нині вранці очільниця управління охорони історичного середовища Львова Ліля Онищенко видала припис про призупинення робіт за адресою вул. Лисенка, 14. «Ми зупинили роботи, хоча працівники стверджували, що мають усі дозволи, які принесуть нам після обіду. Але ми документацію не розглядали й історико-містобудівне обґрунтування їм не погодили», – сказала у коментарі ЗІКу Лілія Онищенко.
Про це ж ішлося й у повідомленні прес-служби ЛМР: «На вул. Лисенка, 14 припинено всі будівельні роботи. Сьогодні розпорядженням управління охорони історичного середовища Львівської міської ради зупинено проведення всіх ремонтних робіт на вул. Лисенка, 14. Нагадаємо, що на цій території зруйнували мур монастиря. Це є порушенням Закону України «Про охорону культурної спадщини». Ремонтні роботи ПП «Горган» припинено до погодження належним чином проектно-кошторисної документації».
Натомість фактично забудовники не покинули будмайданчика, бо в цей же час на вул. Лисенка, 14, куди прибули правоохоронці, розгорнулося справжнє протистояння між забудовниками та мешканцями, які сприймають дії перших за справжній наступ на історичний Львів. «Ми втрачаємо Львів щохвилини. Громада Львова розцінює цей цинічний жест як виклик та ініціює захист дитячого майданчика», – пояснює громадська активістка Наталія Криничанка.
Не на жарт струрбована громадськість має підстави так вважати, адже за підготовчими роботами щодо облаштування будмайданчика компанія «Горган» має намір спорудити на вулиці Лисенка,14 – на місці дитячого майданчика – багатоповерхівку, спроектовану молодим архітектором Євгеном Вороничем, який зарекомендував себе відповідним чином: він був одним із тих, хто намагався адаптувати сумнозвісний «бункер», що його керівництво міста хотіло встромити на розі вул Вірменської–Краківської. Активісти схильні підозрювати, що погодження вищих інстанцій забудовники здобули в обхід УОІС ЛМР – можливо, на рівні області, а можливо, й у столиці, але ймовірно, не надто легітимно. У кожному разі, ніхто тих документів не бачив.
Нагадаємо також, що мешканці активно боронили цей дитячий майданчик і під час громадських слухань містобудівної документації розташування багатоквартирної житлової забудови, і на початку вересня 2009 року.
Тоді проект 6-поверхівки репрезентував архітектор ТзОВ «Арніка» Володимир Следзь, який наголошував на тому, що ділянка ця ніколи не була забудована і належить до території колишнього саду монастиря отців францисканців – так, ніби львівські історичні сади й парки можна безкарно забудовувати! Насправді ділянка є частиною монастирського саду і розташована на території пам’ятки архітектури національного значення – монастиря (охоронний номер 145) та костелу Францисканців (охоронний номер 1329) – в межах її охоронної зони.
Але історія із забудовою дитмайданчика на вул. Лисенка, 14 розпочалася раніше – а саме, у грудні 2005 р., коли ділянка площею 1891 кв.м ухвалою сесії Львівської міської ради була передана в оренду ПП «Компанія «Горган». Саме ця компанія тепер має намір побудувати на місці дитмайданчика багатоповерховий житловий будинок з орієнтовною площею забудови 700 кв.м та будівельним об’ємом приблизно 12 тис. кв.м (37 квартир). Представник інвестора на громадських слуханнях повідомив: «Ми не брали землю в оренду для того, щоб зробити там дитячий майданчик і його утримувати». Хоча згідно з ухвалою № 2906 від 08.12.2005, міськрада затвердила проект відведення земельних ділянок для будівництва та влаштування центру дитячого дозвілля та відпочинку і про житловий будинок взагалі не йшлося. Сучасний же проект новобудови передбачає шестиповерховий житловий будинок з підземним паркінгом, нежитлові комерційні приміщення, а на відчіпного у цоколі – центр дитячого дозвілля.
Доцент кафедри інформаційних систем у менеджменті ЛНУ ім. Івана Франка, мешканець вул. Лисенка, 14-б Віктор Штанько, який раніше на прес-конференції в ЗІКупіднімав питання збереження дитмайданчика вул. Лисенка, 14, стверджує, що це зелена оаза для дітей. Огороджений довоєнним муром майданчик повністю вкритий травою, там є кілька гойдалок, пісочниця, каруселі та лавочки. Потрапити до нього можна через браму, яку щоночі замикають, аби убезпечити дитячу територію від безпритульних, п’яниць, наркоманів та інших непроханих гостей. Завдяки старанням місцевих мешканців майданчик – чистий та охайний. Тут бавляться діти не лише з довколишніх вулиць Лисенка, Короленка, Просвіти, Заньковецької, Личаківської, а й вихованці школи- інтернату № 103, інтернату глухонімих дітей, лікарні ОхМатДит.
«Як управління архітектури могло погодити таке рішення?!», – дивувалися члени громадських слухань, які дійшли висновку, що йдеться про зміну цільового призначення. На їх переконання, «ні за Куйбіди, ні за Буняка такого у Львові не було, а от за теперішнього мера – процвітає махровим цвітом, бо він не захищає дитмайданчиків, ані на вул. Краківській, ані на вул. Вороного, ані на вул. Лисенка».
Мер зовсім забув, що майданчик на вул. Лисенка, 14 є одним з тих, які мають бути обов’язково збережені у Львові (згідно з ухвалою № 1060 Львівської міської ради «Про розміщення дитячих та спортивних майданчиків на території м. Львова» від 12.02.2004 (пункт 1, додаток 3). А очільник фракції «Свобода» у ЛМР Василь Павлюк, ім’я якого пов’язане із згаданою компанією «Горган»,  лобіює одіозну забудову.
За офіційною інформацією ЛМР, депутат від ВО «Свобода» Василь Павлюк на момент обрання його до Львівської міськради обіймав посаду… директора ПП «Компанія Горган»! За інформацією, опублікованою у «Львівській Пошті», Василь Павлюк був не лише директором, а й власником ПП «Компанія Горган» і в часи свого депутатства, а згодом відступив фірму колезі й однофамільцю – також депутатові Львівської міської ради від ВО «Свобода» Степанові Павлюку. Пізніше керівником ПП «Компанія Горган» стала Анастасія Павлюк, донька Степана Павлюка.

За матеріалами видання "ЗІК"
Категорія: На часі | Переглядів: 448 | Додав: fingert | Теги: забудов дитячого майданчика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz