Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Грудень » 15 » Трагедія під стінами Софії. Містобудівна політика вбиває?
20:46
Трагедія під стінами Софії. Містобудівна політика вбиває?
У суботу, 11 грудня близько третьої дня, у самому середмісті столиці, на вулиці Стрілецькій, загинув перехожий, впавши у провал, що утворився просто на тротуарі. Поряд був Софійський собор, на місце трагедії виглядали вікна дипломатичного представництва ОБСЄ, посольства Туреччини та Фінляндії.
Обставини ще мають розслідувати, але ясно дві важливі речі. По-перше, громадськість Києва зробила все, щоб даної трагедії не відбулося. По-друге,  нова київська влада - все, щоб громадськість не почути настільки, що це призвело до жертв.
Місце, де загинув перехожий, знаходиться на уявному відрізку, що сполучає Софійський собор та скандальне будівництво в так званій буферній зоні цього собору - елітний житловий комплекс за адресою Гончара 17-23. Уявний відрізок зовсім короткий. До котловану будівництва від місця провалу - метрів 70. До стародавньої стіни, якою оточена територія Софії - метрів 15.
Громадськість давно волала про небезпеку. Мінімум з квітня цього року місцеві мешканці засипають установи влади своїми листами з проханнями негайно ліквідувати провал та попереджають про можливість трагічних наслідків. Пишуть і від руки,  і друкованими літерами. Чиновники - ніби розуміють, але провал не латають.
 

 Останнє зі звернень, що є у розпорядженні "Української Правди", датоване липнем цього року, і там - слова про трагічні наслідки, які виявились пророчими.

 

Важливо, що до цього жителі, за їх твердженням, протягом року безуспішно намагалися примусити свій місцевий ЖЕК взятися за ремонт тротуару - адже вони сплачують йому за утримання придомової території.

Тим не менш, плата кудись щезає, натомість районні чиновники кажуть, що гроші мають виділити... десь у Попова. Питання: що це громіздка до абсурдності система?

 

Чи то КМДА коштів не встигло виділити, чи то ЖЕК не спромігся їх освоїти - але тротуар так і не відремонтували, і внаслідок цього загинув перехожий.

Слід забудовника

Втім, фактично зараз гине не тільки перехожий. Повільне нищення чатує на весь цей квартал. Вся зона навколо Софії зараз ризикує стати мінним полем, де під землю можуть провалитися машини, люди і навіть безцінні архітектурні пам'ятки.

Про це громадськість теж попереджає владу вже дуже довгий час. Вочевидь, у чиновників на вухах уже добрячі мозолі, що вони не чують волань з цього в буквальному сенсі тонучого у воді кутка стародавнього Києва.

Зсув ґрунту, що спричинив провал в асфальті, досить імовірно, є наслідком будівельних робіт, що відбуваються поряд, за адресою Гоначара 17-23.Історія боротьби проти цього будівництва налічує вже три роки.

Наразі роботи не проводяться через брак коштів у забудовника, котрий близький до банкрутства. А ще влітку цього року, пори найактивніші протести громадськості, елітний житловий комплекс Fresco Sofia похапцем будували, попри наявність судових заборон на приписів різних відомств, попри публічні протести.

Найголовніша претензія протестуючих ґрунтувалась на тому, що модифікувати таким істотним чином буферну зону пам'ятки всесвітнього значення ЮНЕСКО, котрою є Софія, не можна без погодження з цією організацією. Це суперечить міжнародним зобов'язанням України. Але то юриспруденція, а за нею стояли, крім архітектурних та естетичних, цілком реальні попередження спеціалістів з геології.

Нижче наведено додаток до листа Інституту геологічних наук від 20.08.2009 до мешканців вулиці Гончара, котрий констатує небезпечний підйом ґрунтових вод в зоні, де розташований собор, і вказує на дуже серйозну небезпеку, яку спорудам у цьому районі створюють нові будівництва.

 
 

В висновках вказано - будувати не можна!

Ґрунтові води вже майже досягли того рівня, коли вони створюють небезпеку. Про це регулярно заявляє і керівництво заповідника.

На думку Вадима Рибіна, старшого наукового співробітника інституту геологічних наук НАН України, близькість котловану будівництва на Гончара 17-23 могла бути саме тим фактором, що спричинив деформацію ґрунтів і на вулиці Стрілецькій. За совами експерта, зміни у структурі ґрунту спостерігалися і у зв'язку з будівництвом фітнес-центру, що відбувалось декілька років тому. Втім, Рибін рекомендує поки ретельно дослідити те, що відбувається під землею навколо Софії, щоб точно визначити, що саме відбулось.

Вітм, вже зараз ступінь вини київських (і не тільки) чиновників тут очевидна.

Очевидно, що міська влада не може підтримувати безпеку міського середовища навіть у найбільш відвідуваних туристами місцях, поряд з пам'ятками всесвітнього значення та будинками дипломатичних представництв. Євро-2012 у небезпеці.

Влада налаштована керувати лише "зверху", сигнал "знизу" злочинно ігнорує. Чиновники звинувачують тих, хто б'є на сполох, у проплаченості, та скаржиться на брак фінансування. Втім, 11 млн на допомогу одній із церков у побудові храму в бюджеті знаходиться.

А той факт, що ґрунтові води ось-ось можуть знищити фундаменти Софії і весь квартал навколо неї, є фактом злочинної недбалості влади, співмірною з тією недбалістю, котра безпосередньо призвела до людських жертв.

За матеріалами видання "Українська правда"

Категорія: На часі | Переглядів: 511 | Додав: fingert | Теги: провалля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz