Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 5 » У Львові представників ЮНЕСКО втягнули в низку скандалів
22:22
У Львові представників ЮНЕСКО втягнули в низку скандалів
Скандальним, з огляду на одіозну діяльність львівської мерії, видався кількаденний візит до Львова експерта ЮНЕСКО Ганса Каспарі та представника Центру світової спадщини Петера Штрассера, яких міські чиновники використали для дезинформації громадськості.
Перший скандал трапився 2 березня, коли на зустріч гостей із керівництвом міста не допустили двох заступників міністрів із Міністерства регіонального будівництва та розвитку та Міністерства культури і туризму. Про це повідомив Віктор Литвинчук – один із державних чиновників, перед яким зачинили двері мерії.
Другим скандалом, з огляду на неефективність, виявилася організована мерією зустріч експертів ЮНЕСКО із львівськими ІКОМОСівцями у Палаці Потоцьких. Місце зустрічі змінили в останній момент, а її реальну результативність члени національного комітету ІКОМОС оцінюють як нульову. «З того вийшов великий пшик, усе було обставлено так, що у форматі тієї зустрічі ми навіть не змогли донести до візитерів важливу інформацію про те, що у Львові відбуваються серйозні порушення вимог ЮНЕСКО», – стверджує доцент НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик.
Третім скандалом стала поширена прес-службою та наближеними до міського керівництва медіями викривлена інформація про висловлювання експертів ЮНЕСКО про побачене у Львові під час огляду об’єктів нового будівництва на території історичного центру та у буферній зоні ЮНЕСКО.
Прес-реліз, підготовлений прес-службою Львівської міськради, зводився до того, що експертам ЮНЕСКО та ІКОМОС сподобалися зміни у Львові. «Протягом дня ми спостерігали ділянки, де планують запровадити підземні паркінги, і ми дуже позитивно це оцінюємо, адже місто стає ближчим до людей», – цитувала прес-служба Ганса Каспарі. «Ми побачили позитивні зміни.
Урбаністичний розвиток міста є дуже важливий. І мають бути нові будівлі, і площі, бо місто має розвиватися. Ми ознайомилися з територією Цитаделі і пропонованим готельним комплексом. Нам сподобалося, як поєднали історичну пам’ятку і запропонували нове бачення готелю. Це є дуже вдале порівняння», – так були подані слова Петера Штрассер. Єдиний негатив, який побачили пам’яткоохоронні експерти стосувався пластикових вікон в історичних кам’яницях. Звісно, що в такій геббельсівській діяльності мерії львівська громада запідозрила бажання зманіпулювати на користь нового будівництва в охоронній зоні, тому озброївшись доказовою базою, документами, проектними візуалізаціями, кресленнями тощо, представники пам’яткохоронних громадських організацій Львова домоглися бути почутими з боку експертів ЮНЕСКО.
Чиновники мерії усіляко уникали цієї зустрічі, посилаючись на те, що розмова із львівськими ІКОМОСівцями вже відбулася, а іншої пам’яткоохоронної громадськості у Львові нема. Врешті зустріч призначили, повідомивши про неї по-партизанськи, але незабаром …скасували. Голова ЛОО УТОПІК Андрій Салюк наполіг на тому, аби ця розмова відбулася. І вона відбулася, хоча й із відтермінуванням на годину. Скидалося на те, що міська влада зробила усе можливе, аби люди, котрі прийшли на зустріч, так і не дочекалися візитерів. Проте львів’яни виявилися терплячими, і зустрівшись таки із Гансом Каспарі та Петером Штрассером, упродовж трьох годин переконували їх, що у Львові не все так гаразд у пам’яткоохоронній галузі, як це намагається подати міськрада.
Члени Національного комітету ІКОМОС, Товариства шанувальників Львова. ЦППД «Сім», громадської мережі «Опора», інтернет-інціативи «Збережи старий Львів», Громадського форуму Львова та інших організацій виклали перед гостями своє бачення проблем захисту пам’яток у Львові. На зустрічі були присутніми депутати ЛМР Віра Лясковська і Тетяна Крушельницька, заступник міністра Віктор Литвинчук, а також такі відомі громадські діячі, як Юрій Шухевич та Мейлах Шейхет. Під час зустрічі з експертами ЮНЕСКО львів’яни зосередилися на питаннях будівництва конгрес-готелю на Цитаделі, підземно-надземного паркінгу на розі вул.Стефаника-Коперніка, новітньої забудови в історичному середовищі і стану реставрації та збереження історичних об’єктів.
Львів’яни категорично зажадали з’ясувати, чи справді вони висловилися про побачене у Львові так, як це подала мерія. Чиновниця міськради Лілія Онищенко спробувала залагодити конфлікт, пояснивши, що ці слова подали якісь міфічні «журналісти, а не офіційний сайт міськради, але підставовими фактами гостям довели, що саме офіційна прес-служба ЛМР стала джерелом дезинформації. Експертам ЮНЕСКО довелося, червоніючи, пояснювати, що із проектами конгрес-готелю та паркінгу на одіозному місці їх не знайомили, усі місця вони бачили тільки проїздом з вікна автотранспорту. А щодо Цитаделі, то вони мали на увазі не майбутній, а вже існуючий готель в одній із веж бастіону. На це отримали відповідь, що львівська громада вважає недоречною як фантазійну реконструкцію цього об’єкта, так і новітню функцію споруди, відомої, як «вежа смерті». «Вас там гостили, але це все одно, що кавувати чи обідати в Освєнцімі», – пояснили експертам ЮНЕСКО Віра Лясковська та Мейлах Шейхет. Заскочені такою страшною історичною правдою, гості не мали що сказати. Щоправда, пообіцяли донести свої думки до львів’ян на нинішній прес-конференції, яка підсумує їхній візит до Львова.
читайте також: Експерти ЮНЕСКО проінспектують Львів.
 
За матеріалами видання ЗІК 


Переглядів: 599 | Додав: fingert | Теги: львів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz