Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 16 » Українська ЮНЕСКО допомагає забудовникам?
23:58
Українська ЮНЕСКО допомагає забудовникам?
На Гончара, 17-23 забудовник ТОВ "Інвестиційно-будівельна група” уже другий рік зводить десятиповерховий житловий комплекс під назвою "Fresco Sofia” - впритул до лікарні, у тридцяти метрах від Софії Київської.
Хоча роботи і ведуться вдень і вночі, як кажуть мешканці, звести бодай перший поверх не можуть: спочатку заважали мешканці вулиці, потім долучилися інші кияни, потім вдалося знайти небайдужих чиновників в Міністерстві будівництва, потім вийти на ЮНЕСКО та Центр всесвітньої спадщини ІКОМОС.
Саме на останніх мешканці Гончара покладали найбільшу надію: рік тому міжнародний експерт ІКОМОС Тодор Крестев дослідив стан Софії та Лаври (вони входять до Списку об’єктів всесвітньої спадщини під одним номером 527) і написав у своєму звіті:
"Ця пам’ятка в майбутньому може бути включена до "Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою” - у разі, якщо не будуть виконані рекомендовані заходи”.
Зокрема, Крестев рекомендував накласти мораторій на будівництво в буферній (навколишній) зоні Софії та Лаври. Двір на Гончара, 17-23 - якраз і є буферною зоною Софії.
А тиждень тому один із мешканців Гончара отримав листа від Державної служби охорони культурної спадщини. Це була відповідь на його прохання пояснити ситуацію із будівництвом. Лист містив і відповідь від Національної комісії України у справах ЮНЕСКО (підрозділ ЮНЕСКО в Україні - "Свідомо”). Там було написано: ніякої загрози для виключення Софії та Лаври зі списку не існує - точніше, ця інформація не відповідає дійсності. Ось тут можна прочитати цей лист.
То хто правий: світовий експерт ІКОМОС, який казав, що будівництво шкодить Софії, чи місцева Нацкомісія ЮНЕСКО, яка каже, що не шкодить?
- На тому тижні українська Нацкомісія розказала, що їх експерти з’їздили на будмайданчик. І з’ясували, що там не паркінг будують, а укріплюють фундаменти прилеглих будинків! У нас тріщини по стінах - яке там укріплення фундаменту?! То що, Нацкомісія охороняє Софію чи будмайданчик? - обурюється Нікіфорова.
З’ясувалося, що різним людям і в різний час Нацкомісія відповідає різні речі.
- Так, дійсно, загрози ніякої немає, - розказав "Свідомо” по телефону відповідальний секретар Нацкомісії Олег Яценківський. - Зараз ведуться роботи із узгодження усіх необхідних документів на будівництво. Спочатку ЮНЕСКО було невдоволено тим, що перед початком будівництва не провели археологічні розкопки. Але тепер забудовник надав нам документи, що розкопки проведені. Забудовник цивілізовано веде роботи. Тому необхідності виключати Софію зі Списку всесвітньої спадщини немає.
Тепер усі чиновники стверджують: археологічні розкопки були проведені у вересні 2009.
"Свідомо” написало запит до центрального офісу ЮНЕСКО з проханням роз’яснити, чому світові та українські експерти мають різні думки. Про їхню відповідь розкажу, як тільки отримаю.
За інформацією громадської ініціативи "Збережи старий Київ”, активісти якої захищають пам’ятки від забудовників, засновником будівельної фірми ТОВ "Інвестиційно-будівельна група” є депутати від Партії регіонів. Так, коли у червні мешканці та активісти намагалися повалити паркан навколо будмайданчика, на захист будівництва стали депутати Ельбрус Тедеєв та
 
 
Олександр Волков. Газета "Свідомо”
Переглядів: 572 | Додав: fingert | Теги: Гончара | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz