Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Лютий » 16 » Василь Куйбіда провів у Івано-Франківську нараду з питань розгортання будівництва доступного житла
00:16
Василь Куйбіда провів у Івано-Франківську нараду з питань розгортання будівництва доступного житла
У Івано-Франківській області спостерігаються тенденції скорочення інвестиційної та, відповідно, будівельної діяльності, які характерні для всіх регіонів країни. За 9 місяців 2009 року у області обсяги освоєння інвестицій в основний капітал знизились удвічі порівняно з відповідним періодом 2008 року, а введеного житла – у 1,8 раза. Також за підсумками 2009 року зменшились у 2,5 рази порівняно з 2008 роком обсяги виконаних будівельних робіт. Про це повідомив міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда на нараді з питань розгортання будівництва доступного житла.
Він також поінформував, що в області станом на 1 січня 2010 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам будівельних підприємств регіону зросла у 2,5 рази проти відповідного показника на 1 січня 2009 року і склала
1,8 млн. гривень.
Міністр зауважив, що показники розвитку галузі ще раз підтверджують необхідність участі органів державної влади всіх рівнів в створенні умов для подолання підприємствами будівельного комплексу наслідків фінансово-економічної кризи.
За словами Василя Куйбіди, Івано-Франківська область забезпечена потужностями з виробництва основних будівельних матеріалів та виробів. Крім того, область має сировинну базу для виробництва цегли, цементу, каменю будівельного та облицювального, будівельних сумішей, бетонних виробів, залізобетонних конструкцій. «Ці фактори мають бути враховані облдержадміністрацією при розробленні та реалізації регіональної програми будівництва (придбання) доступного житла», - додав Міністр. Він нагадав, що на сьогодні на квартирному обліку в Україні - понад 1,2 млн. сімей, з яких 26,7 тисяч у населених пунктах області.
«Міністерство регіонального розвитку та будівництва України відповідає за розгортання будівництва доступного житла, перш за все для тих громадян, рівень доходів яких не дає права на соціальне житло, але не є достатнім для самостійного розв’язання житлової проблеми», - зазначив Василь Куйбіда.

Довідково:
Механізм будівництва доступного житла унормовано статтею 4 Закону України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва”, розробленого Мінрегіонбудом, де, зокрема, визначено поняття доступного житла та державної підтримки його будівництва або придбання, коло осіб, що мають право на отримання такої підтримки, джерела фінансування будівництва доступного житла, основні вимоги до такого житла та умови здешевлення його вартості.
Зокрема, доступне житло – це збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири. При цьому, державна підтримка будівництва передбачає сплату за рахунок бюджетних коштів 30 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або наданні уповноваженим банком пільгового іпотечного житлового кредиту.
Цим законом також внесено зміни до ст. 9 Житлового кодексу Української РСР, де визначено можливість забезпечення постійним житлом громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання, шляхом будівництва або придбання доступного житла за рахунок надання державної підтримки у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
За участі Міністерства внесено зміни до частини другої статті 134 Земельного кодексу України, де передбачено надання земельних ділянок державної та комунальної власності під будівництво доступного житла без проведення аукціону.
На законодавчому рівні будівництво доступного житла звільнено від відрахувань на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів (стаття 27-1 Закону України "Про планування та забудову територій”).
Міністерством також розроблено проект спеціального Закону України «Про забезпечення громадян доступним житлом», який внесено на розгляд Верховної Ради України (реєстраційний номер 4124 від 25.03.2009). Законопроект розглянуто 10 лютого на засіданні Верховної Ради України та прийнято у першому читанні.
Порядок надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 № 140 "Про затвердження Порядку надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом”.
Відповідно до цього Порядку право на надання державної підтримки мають громадяни:
1) які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов;
2) середньомісячний сукупний дохід яких разом з членами їх сімей з розрахунку на одну особу не перевищує за даними Держкомстату чотирикратного розміру середньомісячної заробітної плати у регіоні;
3) яких відповідно до рішення місцевого органу виконавчої влади включено до списку осіб, що мають право на доступне житло.
Державна підтримка надається з розрахунку не більш як на 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково на 10,5 кв. метра на сім’ю.
Допускається перевищення зазначених норм у межах до 30 відсотків загальної площі житла, яке громадянин може придбати. При цьому, вартість площі житла, що перевищує визначені норми, сплачується громадянином за ринковою вартістю, визначеною договором про будівництво.
Міністерством також розроблено проект Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2009 року № 1249.
Програмою передбачено:
формування єдиних принципів забезпечення житлом громадян;
створення під контролем держави умов для будівництва такого житла без додаткових навантажень;
поступовий перехід від практики надання безоплатного житла до державної підтримки забезпечення населення житлом шляхом спільної участі громадян і держави у фінансуванні будівництва житла, що повністю відповідає вимогам Конституції України, де зазначено, що громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.
Програмою передбачено протягом 2010-2017 років збудувати (придбати) 265,8 тис. квартир (16,6 млн. кв. метрів).
При цьому витрати на реалізацію Програми без урахування інфляції визначені в розмірі 88499,7 млн. гривень.
З загальної суми витрат кошти Державного бюджету передбачаються в розмірі 23234,8 млн. грн. (26%), місцевих бюджетів – 5442,8 млн. грн. (6%), інші джерела – 59822,1 млн. гривень (68%).
 
За метеріалами Мінрегіонбуду
Переглядів: 504 | Додав: fingert | Теги: Василь Куйбіда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz