Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1008]
Тенденції [173]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [7]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
SEO sprint - Всё для максимальной раскрутки! З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2014 » Березень » 23 » Вибираємо червону ікру без проблем
21:04
Вибираємо червону ікру без проблем

Червону ікру отримують з різних лососевих риб – горбуші, нерки, сьомги, чавичі. Буває ще кетова ікра – оранжева, з примітним червоним відливом. У нерки ікра темно-червона, неоднорідна. Ікра горбуші – світло-оранжевого кольору. Високими харчовими цінностями ікра завдячує значному вмісту повноцінних білків, жирів, мінеральних речовин, а також вітамінів А., Д групи В, РР. Ікра відрізняється від м’яса риби пониженим вмістом вологи, підвищеним вмістом протеїнів і великим вмістом жиру. Чим дрібніші рибні зернятка, тим червона ікра цінніша. Ікринки повинні мути міцними, пружними, однорідними. У зернах не повинно бути ні плівок, ні тріщин. Ікринки повинні лускати при натисканні язиком. Якщо ікра темна – вона узята з несвіжої риби. Бліді зерна говорять про перезрілу рибу. Купуючи червону ікру, обов’язково варто звернути увагу на те, якому стандарту відповідає продукт: державному стандарту (ДСТУ, ГОСТ) або технічним умовам (ТУ). Згідно з ДСТУ , ікра повинна бути закрита в банки протягом місяці після засолу, це підвищує вірогідність того, що ікра була закрита в банки заводом недалеко від місця вилову. За ТУ виготовляють, як правило, ікру з заморожених ястиків, використовується сировина – морожені ястики або солоно-морожена ікра – американського виробництва, що обумовлює наявність в кінцевому продукті додаткового антисептика – бензонату натрію ,,БКН”. Морожена ікра на порядок дешевша, але поступається немороженій за харчовими характеристиками. На вагу продають ікру, яку протягом місяця не встигли розфасувати по банках і яка повинна бути продана протягом чотирьох місяців. Враховуючи, що нерест лосося відбувається в липні-серпні, виключається можливість законної торгівлі ваговою ікрою після Нового року. На розважування ікру можна купувати в перші місяці після путини: вересень-жовтень. В інший час краще не ризикувати та купувати ікру в банках, закритих за ДСТУ. Зберігання вагової ікри часто не відповідає нормам. Як правило, терміни не витримуються, а на допомогу не доопрацюванням приходять цільні добавки і фарбники, що надають ікринкам товарного вигляду та усувають неприємний запах. Якщо Ви все ж купуєте ікру на вагу, врахуйте таке: ікринки повинні бути однаковими за розміром і кольором. Якщо є можливість, спробуйте продукт – в ікри не повинно бути дуже солодкого, гіркого або гострого смаку. На кришці металевої банки з червоною ікрою є три ряди знаків: у першому ряду – дата виготовлення продукції (засолу, але не закрутки) , в другому асортиментний знак ,,ІКРА”, і в третьому – номер заводу-виробника плюс номер зміни та індекс рибної промисловості ,,Р”. Якщо цифри не витиснуті зсередини, а зовні – не купуйте, це стовідсоткова підробка. Перелік складу продукції, що входить в ікру: сіль, рослинна олія, харчові добавки Е 400, Е 200, Е 239, Е 400 (гліцерин, щоб ікра не висихала), Е 200 (сорбінова кислота), Е 239 (уротропін). Е 200 і Е 239 це антисептики, які не можуть використовуватися окремо один без одного. Уротропін традиційно використовують для консервації філе лососевих риб, хоча в Канаді, США і деяких інших країнах Е 239 заборонений як токсична речовина. Решта всіх добавок, якщо вони присутні, не відповідає вимогам ДСТУ. Враховуйте, що на відміну від консервованих продуктів, які пройшли термічну обробку, червона ікра є пресервами, тому і потрібно дуже ретельно підходити до вибору ікри і умов її зберігання. Консерванти неякісної ікри можуть містити підвищену кількість свинцю, що може призвести до серйозних харчових отруєнь! Вагітним жінкам та маленьким дітям червону ікру можна їсти в обмежених кількостях і без різних консервантів. Купуючи ікру в банці, зверніть увагу на те, наскільки щільно закрита банка з ікрою, чи не піднялася покришка в банці, чи не деформована вона. Обов’язково варто перевірити штрих-код банки: він повинен бути зареєстрований саме на цю торгову марку і саме на цю продукцію. Це можна зробити, використовуючи спеціальні програми для мобільних телефонів або на сайтах з даної тематики в Інтернеті. Виробник повинен вказувати, з ікри якої саме риби сімейства лососевих виготовлений продукт. При струшуванні банки не повинно бути сильного руху всередині, не повинно ,,хлюпати” як рідка маса. Термін придатності ікр, закритої в заводських умовах , при вакуумному закриванні – 12 місяців, без вакууму – 6 місяців. Якщо ікру вже придбали, то про її якість можна судити за такими ознаками: якісна ікра повинна бути однорідною за кольором, без плівок і згустків крові, ікринки – цілі, роздільні, пружні, із злегка вологою поверхнею (а не рідка безформна маса), якщо червона ікра темна і щільна, ,,гумова” – іі взяли з несвіжої риби. Дуже блідий, жовтуватий відтінок ікри свідчить про те, що вона перезріла. Після відкриття банки на внутрішній стороні кришки не повинно бути прилиплих ікринок. Штучну червону ікру виготовляють з молока, курячих яєць, желатину, ароматизаторів, підсилювачів смаку і фарбників. Така ікра називається білковою і дуже відрізняється від натуральної: іі ,,ікринки” ідеально гладкі, мають яскраво виражений оселедцевий смак., не розтріскуються в роті і жуються, як жуйка. Проте, якщо просто білкову ікру можна розпізнати, то додавання 10-15% такого продукту в ікру натуральну відрізнити неможливо. Відтак, купуючи ікру в несертифікованих місцях продажу, особливо дешеву, є великий ризик придбати саме таку ікру. Червона ікра містить білок (після вживання ікри людина відчуває приплив сил), йод (важливий для профілактики захворювань щитоподібної залози), поліненасичені жирні кислоти (виводять з організму жири, які призводять до розвитку атеросклерозу – хвороби старості), вітамін А , вітамін D (бере участь у формуванні і зміцненні кісток), вітамін Е (нормалізує обмін речовин у статевих залозах, а окрім цього, омолоджує клітини і виводить шлаки з жирової тканини). "Fingert & Law Corporation"

Категорія: Корисні поради | Переглядів: 423 | Додав: archinfo | Теги: вибір, червона ікра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Заробіток в Інтернет
Пиши українською
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2017
Конструктор сайтів - uCoz