Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 19 » Володимир Яцуба: Головне – повернути довіру людей до банків і забудовників
22:09
Володимир Яцуба: Головне – повернути довіру людей до банків і забудовників

Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба провів спеціальну нараду з питань фінансування житлового будівництва. На запрошення Міністра в нараді взяли участь Голова Національного банку України Володимир Стельмах, Перший заступник Глави Адміністрації Президента України-Представник Президента України в Кабінеті Міністрів України Ірина Акімова, голова комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства і регіональної політики Володимир Рибак, народні депутати, керівники банківських установ, зокрема Голова правління АКБ "Аркада” Костянтин Паливода, Голова правління АТ "Інкобанк”Володимир Клименко, Голова правління ВАТ КАБЕ "Хрещатик” Дмитро Гриджук, Голова правління АТ "Укрексімбанк” Віктор Капустін, Голова правління ВАТ "Державний ощадний банк України” Анатолій Гулей, Голова правління АКБ "Укрсоцбанк” Борис Тимонькін. Також участь в нараді взяли представники будівельних корпорацій, асоціацій та організацій.
Головною темою обговорення стала можливість відновлення банками іпотечного кредитування.
На початку розмови Володимир Яцуба поінформував про стан житлового будівництва в державі, який він оцінив як критичний. Міністр зазначив, що станом на 1 січня 2010 року в Україні налічується 4356 об’єктів незавершеного будівництва. За оперативними даними регіонів, станом на сьогодні налічується 49 777 квартир зі ступенем готовності 50%. Для завершення їхнього будівництва необхідно 7 млрд 953 млн. грн. Крім того, для добудови 27846 квартир зі ступенем готовності 70%, необхідно 4 млрд. 140 млн. грн.
Володимир Яцуба підкреслив, що кожного року за рахунок іпотечних кредитів будувалось 7,2% житла, а це майже 2,2 млрд. гривень. При цьому банки мали можливість отримувати біля 200 млн. гривень доходів. Очільник Мінрегіонбуду звернувся до банкірів з пропозицією забезпечити можливість кредитування будівельників і фізичних осіб з доступною для забудовників відсотковою ставкою до 16% річних. Це, на думку Міністра, дозволить зрушити будівельний ринок.
Володимир Яцуба зазначив, що Мінрегіонбуд готовий частину коштів, які будуть передбачені у державному бюджеті для будівництва житла, передати на компенсацію різниці відсоткових ставок між пільговими і комерційними кредитами, забезпечити банкам, які візьмуть участь у цій програмі, відбір об’єктів в першу чергу з готовністю більше 70%, разом з будівельними асоціаціями гарантувати банкам нормативні терміни здачі об’єктів в експлуатацію, відібрати квартири з оптимальними планувальними рішеннями та площею квартир не більше 100 кв. метрів, забезпечити особливі умови дозвільної системи з введення в експлуатацію і гарантувати якість об’єктів, вести постійний моніторинг будівництва таких об’єктів та надання повної інформації банкам і Національному банку.
«Головне – повернути довіру людей до банків і забудовників», - наголосив Володимир Яцуба.
В свою чергу Голова Національного банку Володимир Стельмах заявив, що на сьогодні є можливість відновити іпотечне кредитування. За його словами, НБУ готовий брати участь у фінансуванні державних житлових програм у вигляді рефінансування комерційних банків, які будуть учасниками таких програм, по ставці рефінансування 12,25% при кінцевій ставці по кредиту банка-учасника 15-16% річних. Голова НБУ зазначив, що будівельники також мають розраховувати на кошти населення, які, на думку Володимира Стельмаха, повинні скласти близько 70% загального об’єму фінансування по житлових програмах. Він поінформував, що за даними НБУ у населення «на руках» 150 млрд. гривень і 480 млрд. доларів США. Однак він звернув увагу забудовників на те, що ціни на житло, яке вони споруджують, щонайменше в два рази завищені. Такої практики, каже Володимир Стельмах, потрібно позбуватися. Він навів приклад, що в Німеччині вартість квадратного метра житла становить 0,8 середнього заробітної плати за квадратний метр, в Росії – 1,5 середньої заробітної плати, в Україні же один метр квадратний коштує 4 середні заробітні плати.
Міністр Володимир Яцуба запропонував створити робочу групу з розробки державної програми добудови житлових об’єктів, до якої ввійшли Голова правління АТ "Укрексімбанк” Віктор Капустін, Голова правління ВАТ "Державний ощадний банк України” Анатолій Гулей, Голова Ради директорів Української Будівельної Асоціації Лев Парцхаладзе, Голова правління – президент Холдингової компанії «Київміськбуд» Василь Можар та інші. Очільник Мінрегіонбуду висловив сподівання, що за місяць програму розглядатимуть вже в парламенті, після попереднього схвалення Урядом.

Переглядів: 503 | Додав: fingert | Теги: Яцуба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz