Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Червень » 29 » Володимир Яцуба пропонує суттєво змінити державну регіональну політику
16:13
Володимир Яцуба пропонує суттєво змінити державну регіональну політику
Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба заявляє, що від досягнення головної мети існуючої державної регіональної політики – збалансованого соціально – економічного розвитку країни та її регіонів, ми знаходимося ще далі, аніж це було 10 років тому, коли вийшов Указ Президента України «Про концепцію державної регіональної політики».


Про це Володимир Яцуба пише у своїй статті «Нові підходи до державної регіональної політики» (журнал «Профіль» № 26 (144) від 26 червня 2010 року).
Аналізуючи показники диспропорцій у регіональному розвитку, Міністр констатує, що в країні продовжується тенденція концентрації розвитку (економічної активності) на окремих територіях, яка супроводжується міграцією до них економічно активного населення.

«Чи доцільно державі протидіяти цим процесам нерівномірності і концентрації розвитку? - запитує автор статті.

Відповідаючи на це питання, Володимир Яцуба пише, що «цілеспрямоване створення державою на певній території об’єктів виробництва в ринкових умовах здійснюється лише в окремих випадках, якщо йдеться про об’єкти стратегічного значення державної власності. Розміщення таких об’єктів для збалансування розвитку регіонів країни просто неможливе в силу відсутності в державному бюджеті відповідних ресурсів».

На думку Міністра, який також посилається на дослідження Світового банку, процес економічного зростання рідко буває збалансованим і зусилля по його вирівнюванню є невиправданими, більше шкодять прогресу, ніж допомагають.


Володимир Яцуба не бачить сенсу в адресній допомозі менш розвинутим територіям. Він наводить приклад широкого розповсюдження, починаючи з кінця 90–х, створення спеціальних (вільних) економічних зон (СЕЗ) та запровадження спеціального пільгового режиму оподаткування для інвесторів на територіях пріоритетного розвитку, які охоплювали десяту частину території країни.

«У СЕЗ «Порт Крим» за весь період функціонування залучено лише 900 тис. долл. США інвестицій, що становить 0,13% загального обсягу інвестицій, залучених в СЕЗ. За цей же період існування (починаючи з 1999 року) пільговий режим для інвесторів не призвів до залучення інвестицій на 8 з 33 територій пріоритетного розвитку (ТПР) у Донецькій області. А на 15 ТПР обсяг залучених інвестицій склав менше 1% загального їх обсягу на таких територіях регіону. Така ж картина у Житомирській області, де інвестиції практично не надійшли у половину ТПР. Не залучено інвестицій на 6 з визначених законодавством 16 ТПР у Луганській та Чернігівській областях. Саме ці території були на момент прийняття рішень про створення ТПР найменш економічно розвинутими і залишаються ними на теперішній час».

Очільник Мінрегіонбуду пропонує суттєво змінити державну регіональну політику України. На його думку, потрібно визнати існуючі процеси концентрації економічної активності і не ставити за мету регіональної політики рівномірне розміщення (збалансування) виробництва по території країни.

Увага, зі слів Володимира Яцуби, має бути привернута до стимулювання створення сприятливих умов доступу громадян країни до місць економічної концентрації.

У статті «Нові підходи до державної регіональної політики» Міністр Володимир Яцуба аналізує і стан розвитку громад, зокрема сільських і пропонує їм об’єднуватися як між собою так і свої ресурси.

Повну версію статті читайте у журналі «Профіль» № 26 (144) від 26 червня 2010 року, на офіційному веб-сайті Мінрегіонбуду у рубриці «Діяльність Міністра» або на ресурсі «Всеукраїнський прес-центр. Укрінформ».

За матеріалами прес-служби Мінрегіонбуду


Категорія: Погляд | Переглядів: 497 | Додав: fingert | Теги: регіональна політика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz