Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2014 » Березень » 22 » Все, що необхідно знати про харчові добавки
18:01
Все, що необхідно знати про харчові добавки

Асортимент продовольчих товарів на полицях магазинів з кожним роком збільшується. Однак, значна кількість продовольчих товарів містить харчові добавки: консерванти, барвники, підсилювачі смаку та аромату, розпушувачі, піногасники, глазурі… Різновидів їх налічується тисячі й із кожним роком ця кількість дедалі збільшується. Що ж являють собою харчові добавки. Серед них – як штучні, так і виготовлені в хімічних лабораторіях на основі натуральних компонентів речовини, що дозволяють надавати продуктам більш апетитного смаку, запаху і розв’язувати проблеми їхнього зберігання. Харчові добавки, які позначаються буквою Е і цифровим кодом, поділяються на такі групи: Е – 100-199 – барвники, що імітують колір продуктів; Е – 200-299 – консерванти, що дозволяють довго зберігати продукти; Е – 300-399 – антиокислювачі, або антиоксиданти, що запобігають окислюванню продуктів, зміні кольору та захищають від псування; Е – 400-599 – загусники, стабілізатори, емульгатори, розпушувачі та зміцнювані, які дозволяють змінювати консистенцію продуктів, робити їх більш густими та в’язкими, а також змішувати неоднорідні за консистенцією продукти; Е – 600-699 – підсилювачі смаку та аромату; Е – 900-999 – піногасники, що запобігають утворенню піни, та інші речовини: підсолоджувачі, глазурі, пропеленти; Е – 1000 і вище – загусники, стабілізатори, емульгатори, покращувачі для борошна та хліба, піноутворювачі, підсолоджувачі кондитерських виробів і соків. Протягом року кожна людина з'їдає від 1,5 до 2,5 кг харчових добавок. Постійне включення до раціону продуктів зі штучними добавками рано чи пізно позначається на здоров’ї та призводить до виникнення різних захворювань. У багатьох країнах категорично заборонене використання таких добавок, що впливають здоров’я людини: Е – 121: барвник, цитрусовий червоний; Е – 123: барвник, амарант; Е – 173: барвник, алюміній; Е – 216: консервант, пара-оксибензойної кислоти пропіловий ефір; Е – 217 консервант, пара-оксибензойної кислоти пропілового ефіру натрієва сіль; Е – 240 консервант, формальдегід; Е – 412: барвник, червоний; Е – 924а: брамат калію, покращувач борошна та хліба; Е – 924: брамат кальцію, покращував борошна та хліба. Заборонені також продукти, що містять деякі інші харчові добавки, в тому числі більшість стабілізаторів консистенції та загусників, здатні спричинити захворювання травного тракту. Водночас, як і раніше, дозволене використання безлічі небезпечних харчових добавок, вплив яких на організм не являє явної загрози для життя або ще не достатньо вивчений. Так, можна виробляти й продавати продукти, що містять Е – 102 (барвник тартразин, що викликає харчову алергію), Е – 250 (барвник, приправа і консервант нітрит натрію, що викликає харчові отруєння та онкологічні захворювання) та інші харчові добавки, котрі є загрозою для здоров’я людини: Е – 104, Е – 110, Е – 111, Е – 120, Е – 122, Е – 124, Е – 126, Е – 141, Е – 142, Е – 150, Е – 212, Е – 251, Е – 312, Е – 313, Е – 477. Багато дослідників і дієтологів вважають, що найнебезпечнішою для здоров’я людей є група консервантів (Е-200-299), а також харчові добавки Е-951 (ас партам або фенілаланін, синтетичний цукрозамінник, що використовується в багатьох продуктах, у тому числі дитячому харчуванні), Е – 954 (сахарин і його натрієві, калієві та кальцієві солі), Е-320 (антиоксидант, що використовується в жирових і олійних сумішах), Е – 621 (підсилювач смаку та аромату, глутамат натрію, або ,,китайська сіль”) і ряд інших, на жаль, як і раніше, дозволених до використання. Виникнення та розвиток онкологічних захворювань спричиняють добавки: Е – 103, Е – 105, Е – 121, Е – 123, В – 125, Е – 126, Е – 130, Е – 131, Е – 142, Е – 152, Е – 210, Е – 211, Е – 213 – 217, Е – 240, Е – 330, Е – 447. До захворювань шлунково-кишкового тракту (в тому числі розладу шлунка та кишечника) призводять: Е – 221 – 226, Е – 320 – 322, Е – 338 – 341, Е – 407, Е – 450, Е – 461 – 466. До хвороб печінки та нирок: Е – 171 – 173, Е – 320 – 322. До зміни тиску: Е – 250, Е – 251. До підвищення рівня холестерину в крові Е – 320, Е – 321. До виникнення алергії: Е – 230 – 232, Е – 239, Е – 311 – 313. До шкірних захворювань, висипань: Е – 230 – 232, Е – 238, Е – 311-313. Висновок з усіх цих букв і цифр може бути тільки один – звертайте більше уваги на дані, які наводяться на упаковці продовольчих товарів. Ніколи не купуйте їжу, котра містить добавки, що провокують захворювання, до яких схильні Ви та члени Вашої сім'ї. У цілому намагайтеся купувати якнайменше продуктів із добавками. “Fingert & Law Corporation” При підготовці матеріалу використано книгу ,,Страви здорової кухні” Михальська О.А. – Харків: ,,Веста”, 2010. – 144 с.: іл..

Категорія: Корисні поради | Переглядів: 795 | Додав: archinfo | Теги: Небезпека, харчові добавки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz