Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Березень » 11 » Жителі Донбасу потерпають від відходів вуглевидобутку
22:40
Жителі Донбасу потерпають від відходів вуглевидобутку
Палаючі терикони, яких на Луганщині і Донеччині більш, ніж достатньо, забруднюють повітря і не дають людям нормально дихати.
На Луганщині більше півтисячі териконів. І, за підрахунками екологів, 66 із них постійно горять. Отруйні речовини, які утворюються у процесі горіння шкодять, як мешканцям, так і навколишньому середовищу, – говорить начальник відділу атмосферного повітря обласного управління екології Любов Талубаєва.
«Коли горить породний відвал, відбуваються викиди в атмосферу сірчаного ангідриду, окису вуглецю, діоксиду азоту, сірководню. Ви самі розумієте, весь цей букет і в такій кількості, звичайно, шкідливий для людини. Шкідливий для всього живого», – каже Любов Талубаєва.
Кольоровий сніг
Найбільше дістається мешканцям міста Свердловськ. Тут знаходиться майже третина усіх тліючих териконів Луганщини. Особливо потерпають ті мешканці, чиї оселі розташовані побіля самого підніжжя, у так званій санітарній зоні, де взагалі не повинно бути жодних житлових споруд.

Житло будували у радянські часи, тож усі дозвільні документи є. Тепер же люди постійно скаржаться на погане самопочуття.
«За висновками санстанції, у будь-якій частині міста, де б ми не брали заміри атмосферного повітря, перевищення допустимої концентрації шкідливих речовин в повітрі становить від 5 до 20 разів. Ми не знаємо, що таке білий сніг. Якщо терикон прогорів, то сніг навколо нього червоно-кровавого кольору», – розповідає місцева жителька, голова громадської організації «Еко-регіон» Олена Степанець.

Суд не допоміг – чи допоможе президент-земляк?
Нещодавно активісти-екологи намагалися у суді відстояти своє право на чисте повітря. Вимагали від влади відселити їх із небезпечної території, або хоча б загасити терикони. Адже ці штучні гори можуть навіть вибухати. Проте, зусилля виявилися марні – суд повернув позов на доопрацювання.
Гасити ж терикон – це ціла історія. На кожен з них потрібен спеціальний проект з ліквідації займання і декілька мільйонів гривень. Коштів у вугільних підприємств не вистачає. Люди, яким доводиться жити побіля задимлених териконів, зараз сподіваються на Президента. Кажуть, він свій, з Донбасу, має зрозуміти.
 
Радіо Свобода
Переглядів: 501 | Додав: fingert | Теги: Donbas | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz