Меню сайту
Категорії каталога
На часі [1039]
Тенденції [174]
Провідники диктату повідомляють [71]
Погляд [174]
Життя групи [120]
Технології [7]
Люди дії [8]
Корисні поради [16]
В цьому розділі можна ознайомитись з різними корисними порадами
Форма входу

+ Український Тиждень. Новини

Інформаційна картина дня від українського часопису "Тиждень".

добавить на Яндекс
З ПИТАННЯ РОЗМІЩЕННЯ БАНЕРНОЇ РЕКЛАМИ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЗА ТЕЛ.0685860339
Головна » 2010 » Грудень » 6 » Звільнені будівельники євростадіону у Львові шукатимуть правди в УЄФА
19:15
Звільнені будівельники євростадіону у Львові шукатимуть правди в УЄФА
Львівська влада так і не захистила будівельників нового стадіону до Євро-2012 у Львові, які вчасно не отримують платні за свою роботу, – хоча в інтерв’ю для ЗМІ чиновники обіцяли це зробити.
Як пише «Високий Замок», найбільш активних бунтарів адміністрація БК «Комфортбуд» вигнала, хоча роботи їхнього профілю там ще досить багато. З тяжкою бідою звільненим видали лише половину із заробленого. Коли розрахуються остаточно – не повідомили. Попри вимоги робітників, у їхніх трудових книжках не зробили запису про працю на стадіоні. «Нахімічили» з трудовими угодами…
Як розповіли будівельники, їх змушували підписувати угоди з незаповненими графами, з непроставленою датою. Шокує текст цих угод. Згідно з ними, будівельник «виконує роботу на свій ризик», «самостійно організовує безпечне виконання роботи», у разі нещасного випадку, не має права на отримання допомоги із соціального страхування. Тож можна зробити висновок: якщо, не дай Боже, на будівництві з кимось сталася би трагедія, це не було би проблемою будівельної компанії...
Надзвичайні події на будівництві стадіону були, і їх всіляко приховували. Один з хлопців, послизнувшись, отримав кілька тріщин у нозі – його відправили додому, наказали «сидіти тихо». Іншому будівельникові осколок від незагартованого молотка пробив спецівку, футболку і проник у живіт на 2 см, спричинивши велику кровотечу. Хлопця відвезли у лікарню. Але вийняти осколок не вдалося, бо він засів у м’язовій тканині, при операції можна було пошкодити важливі органи. Лікарі сказали, що треба дочекатися, щоб інородне тіло обросло «капсулою». З осколком у животі той будівельник ходить досі, час від часу, коли нагнеться, метал нагадує про себе болем. Хлопцеві сказали, щоб «у разі чого» казав, що травму отримав у хаті.
Під час прес-конференції 26 листопада директор генпідрядної компанії «Альтком» Василь Огородник запевняв, що нікого із страйкуючих звільняти не будуть. А згодом в інтерв’ю одному з видань заявив: «Якщо є конкретні прізвища, що когось звільнили, – покажіть, і завтра же весь «Комфортбуд» вижену зі стадіону».До уваги Огородника газета наводить декілька прізвищ звільнених: Ярослав Буфон, Роман Гацяк, Ігор Савка, Олег Стецишин, Олег Бай, Іван Віхоть, Іван Станішевський. Хочемо пересвідчитися, що ви потурбуєтеся про їхню долю.
Від інших людей у високих кабінетах адекватної реакції на свавілля «Комфортбуду» також не дочекалися. Заступник голови Львівської облдержадміністрації з питань Євро-2012 Володимир Губицький ледь не клявся, що у минулу п’ятницю з будівельниками розрахуються. Не розрахувалися! І нічого за це «Комфортбуду» нема. Хоча пан Володимир мав би добре знати закон, підписаний президентом Януковичем, про те, що зарплати повинні платити не менше двох разів на місяць.
Керівник головного управління з питань Євро-2012, містобудування та будівництва Степан Лукашик у минулий четвер мав зустріч з двома звільненими працівниками «Комфортбуду», обіцяв через день їхнє питання вирішити, узяв їхні телефони, дав свій, сказав, що у п’ятницю передзвонить. Так і не передзвонив. Коли зателефонували до нього, послався на зайнятість, попросив набрати його через дві години, бо не має часу. А після наступного дзвінка трубки уже не піднімав…

Не видно і реакції обласної прокуратури, хоча звернення депутатів до неї на цю тему прозвучало від час сесії обласної ради ще у четвер.

Як пише видання, матеріал про збиткування над працівниками «Комфортбуду» уже лежить на столі віце-прем’єр-міністра України Бориса Колесникова. Сподіваємося, що він, як і генпрокурор Віктор Пшонка, слухали у минулу п’ятницю виступ з трибуни Верховної Ради народного депутата Степана Курпіля. Той, зокрема, сказав: «Я хотів би привернути увагу до Львова, до ситуації, яка склалася під час будівництва стадіону до Євро-2012. Там протягом кількох місяців людям не виплачують зарплату. Люди піднялися на страйк. Про цей страйк написала газета «Високий замок». І що ви думаєте, після цього будівельникам виплатили зарплату? Та ні. Після цього їх покликали в кабінети високі і сказали: «Ви звільнені». Тільки за те, що не треба було світитися в газеті… Прошу цей виступ вважати депутатським зверненням до генерального прокурора України Пшонки, а також віце-прем’єра України Бориса Колесникова. Прошу негайно повернути людям зароблене – це їхні гроші. До речі, невиплата зарплати карається відповідною статтею Кримінального кодексу. Люди заробили, людям треба платити за їхню роботу. Ці люди працюють у надзвичайно важких умовах. Вони працюють для Львова, вони працюють для України. І карати їх за те, що вони борються за свої права, за те, що не бояться відстоювати їх, за те, що вони звертаються, зокрема, і до преси, є абсолютно неприпустимо, нецивілізовано і дико. Якщо ця влада буде діяти в такий спосіб, то будуть нові Майдани, будуть нові протести, які закінчаться повним провалом цієї влади».

Будівельники заявили, що відстоюватимуть свої трудові і громадянські права до кінця. Якщо не доб’ються справедливості у Львові і Києві, звернуться у Женеву, у штаб-квартиру УЄФА. І розкажуть її президентові Мішелю Платіні, як на будівництві євростадіону у Львові їх використали як гарматне м’ясо…

За матеріалами видання ЗІК

Категорія: На часі | Переглядів: 442 | Додав: fingert | Теги: звільнення будівельників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Друзі сайту
 
 
Українська експертно-правова лабораторія Юрія Мачулянського © 2024
Конструктор сайтів - uCoz