У апельсині містяться вітаміни А, В1, В2, РР і мікроелементи магній, фосфор, натрій, кальцій і залізо. Але головною цінністю апельсина, як і всіх цитрусових є вітамін С. У 150 грамах апельсина міститься 80 міліграмів аскорбінової кислоти, які покривають добову потребу людини у вітаміні С. Апельсини корисні для травної, ендокринної, серцево-судинної і нервової систем. Апельсиновий сік активізує діяльність всіх функцій організму, поліпшує обмін речовин, надає тонізуючого ефекту. Він корисний хворим цукровим діабетом. Рекомендується при авітамінозах, втомі, занепаді сил. Збуджує апетит, добре втамовує спрагу, особливо при лихоманці. Сік апельсина містить фітонциди. Цим пояснюється його протизапальна і антимікробна дії. Апельсин сприятливо впливає на загоєння ран та наривів. Апельсин – хороший засіб при лікуванні серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту. Діє заспокійливо, зміцнює нерви, сприятливо впливає на діяльність центральної нервової системи. Апельсини, зібрані на прикінці листопада-грудня – найсолодші і краще зберігаються. Весняні апельсини – великі. Дрібні сорти – єгипетські і марокканські – краще всього використовувати в кулінарних цілях та для фрешів. А розкішні іспанські плоди, соковиті, солодкі і ароматні, варто вживати просто так. Існує чотири групи сортів апельсинів: 1) звичайні – плоди з жовтою м’якоттю, багатонасінєві; 2) пупкові – з оранжевою м’якоттю, другим маленьким зачатковим плодом; 3) корольки – з криваво-червоною м’якоттю, невеликі, дуже солодкі; 4) яффські – крупні плоди з товстою горбкуватою шкіркою, дуже солодкі і соковиті. Достовірно визначити зрілість апельсинів допоможуть вага і запах. Аромат стиглого апельсина чути відразу, проте точно визначити його запах можна лише в теплі. Стиглий плід значно важчий, ніж недостиглий, оскільки в ньому більше соку. Якщо запашний плід приємно важкий в руці – це буде відмінний стиглий і соковитий апельсин. Невеликі і середні плоди, як правило солодші, ніж великі. Апельсини переростки – пористі, з сухуватою м’якоттю і посереднім смаком. При виборі апельсина слід враховувати, що колір шкірки не свідчить про стиглість і солодкість. Насправді, шкірка може бути і зеленкуватою, а фрукт – стиглим і солодким. Вибираючи апельсини з однієї партії, за умови, що всі мають помаранчеве забарвлення, краще вибирати яскраві і рівного кольору. Щоб навчитися вибирати апельсини, недавно зібрані з дерева, а не ті, що подорожують вже декілька місяців необхідно виконати наступні дії: 1. Візьміть апельсини в руки. Якщо фрукти одного і того ж розміру мають різну вагу, то беріть лише важкі плоди. 2. Стисніть апельсин, потім трохи відпустіть і стисніть знов. Свіжий стиглий плід трохи зімнеться і швидко прийме початкову форму. Якщо ж апельсин дуже твердий, або від натиску змінив свою форму, його краще не брати. 3. Шкірка апельсина повинна бути гладкою, з деякими видимими порами. Не купуйте дуже пористий апельсин, з грубою, товстою шкіркою. 4. Огляньте фрукт дуже ретельно, щоб на ньому не було навіть найменших слідів цвілі. "Fingert & Law Corporation"
|