Родзинки містять натуральні цукри – глюкозу і фруктозу, яких в сухофрукті в 4-5 разів більше, ніж у свіжому винограді. Крихітні ягідки відрізняються високим вмістом органічних кислот, вітамінів А, В1, В2, В3, В4 і мікроелементів. Родзинки зміцнюють серцево-судинну систему, залізо, що міститься в ягодах, легко засвоюється організмом, а антиоксиданти з висушеного винограду пригнічують ріст бактерій, що викликають карієс і захворювання ясен. Приписують родзинкам і властивість заспокоювати нерви, тому їх рекомендують вживати дітям і дорослим з нестійкою нервовою системою. Слід зазначити, що академік кардіохірург М. Амосов для зміцнення серцево-судинної системи рекомендував вживати сухофрукти. Але будь-які ліки корисні лише тоді, коли використовують в міру. Виноград – дуже калорійна ягода, а родзинки його навіть перевершують: у них до 310-320 ккал на 100 г. Не варто забувати, що зловживання цим сухофруктом позначається на фігурі. Для здоров’я достатньо всього жмені родзинок на день. Для приготування родзинок годяться тільки сорти з м’ясистими ягодами і тонкою шкіркою. Їх збирають, сушать, і від того, яким способом зі свіжого винограду витягуватимуть вологу, залежатиме натуральність і корисність родзинок. Існує декілька способів сушення винограду. Природне, на сонці – доспілі кетяги на два тижні підвішують серед лози або розкладають на спеціальних килимках просто на землі. Нерідко перед цим для прискорення процесу ягоди на кілька секунд опускають в гарячий содовий розчин: бланширування видаляє глянсове захисне покриття і робить шкірку делікатною, тому волога встигає випаруватися з плоду всього за 4-5 днів. Щоправда, сухофрукти, “приготовані” на сонці, виходять трохи жорсткуватими, тому натуральнішою та дбайливішою вважається тіньова сушка. Вона проводиться в захищеному від сонця приміщенні. Це дуже довгий і трудомісткий процес. Такий в’ялений виноград можна зустріти нечасто, і коштуватиме він дорожче. У приватних господарствах після сонячної або тіньової сушки родзинки вважаються готовими, і їх відправляють на ринок. Для фрукту, який готують для яскравих упаковок, існує ряд маніпуляцій. Після попереднього (коротшого) висушування зморщені виноградини потрапляють на завод, де їх миють, очищають від сміття і стеблинок, сортують, досушують в печах і упаковують. Щоб продовжити родзинкам життя і зробити їх красивішими, ягоди можуть обробити сорбіновою кислотою, діоксидом сірки або сульфітами. Вказані консерванти дозволені для вживання, проте якщо ви не хочете наситити ними свій організм, звертайте увагу на колір родзинок. Будь-який виноград (чорний або зелений) після сушіння трохи темніє, а блідим і прозорим його роблять сульфіти – вони стабілізують забарвлення і працюють як консерванти. Сульфіт є причиною різних проблем зі здоров’ям – від головного болю до порушення роботи печінки. Щоб їсти тільки натуральні родзинки, краще купувати чорний, коричневий або світло-коричневий, а не ефектний золотистий продукт. Якщо ж товар реалізується в упаковці, інформацію про добавки можна прочитати в списку інгредієнтів і вже потім вирішити, купувати такі родинки чи ні. Як правильно вибирати? 1. Зовні хороші родзинки повинні бути зморщеними, матовими, м’ясистими і без пошкоджень. 2. Не варто купувати як дуже тверді ягоди, так і дуже м’які, недосушені і трохи вологі – ці недоліки свідчать про неправильну обробку та зберігання можуть призвести до швидкого псування. Знавці сухофруктів перевіряють якість таким чином – підкидають декілька родзинок у повітря і слухають: ягідки повинні ударитися об прилавок з несильним стукотом. 3. Якщо продавець дозволить, розітріть пальцями родзинку – так можна дізнатися, поселилися усередині неї личинки чи ні. 4. Спробуйте продукт – він повинен бути солодким, якщо він кислуватий, це означає, що його готували з винних сортів винограду. Легкий присмак бродіння свідчить про те, що була порушена технологія сушки винограду. Гіркуватий або димний присмак говорить про те, що ягоди сушилися не природним чином, а використовували печі. 5. Плоди з хвостиками – найкращі. Це означає, що виноградини не пройшли механічну обробку, їх цілісність не була порушена. Адже нерідко саме в тому місці, де була плодоніжка, ягода починає гнити. “Fingert & Law Corporation”
|