Газованих напоїв – велика кількість. Такі напої, як правило, містять величезну кількість цукру. У маленькій банці вміст цукру може досягати 45 грамів – це 9 чайних ложок. Ще в газованих напоях містяться складні хімічні сполуки і вони, перетворюючись в нашому організмі в речовини – формальдегіди, можуть мати канцерогенні властивості – тобто спричинити виникнення раку. Солодка газована вода впливає на судини – ендотелій – роз’їдається. Потім на таких судинах утворюються атеросклеротичні бляшки, які згодом призводять до інфарктів та інсультів. Фарбники, які містяться в газованій воді, проходять спеціальне тестування для того, щоб вони були нешкідливими, але будь-який фарбник руйнується в печінці, і чим більше ми п’ємо цих напоїв, тим більше навантаження на нашу печінку. У 25 % людей після споживання легкозасвоюваних вуглеводів (основи газованих напоїв) виникає підвищення вмісту в крові тригліцеридів, що є фактором ризику в розвитку атеросклерозу. У газових напоях використовуються кислоти, які негативно впливають на організм людини. Серед них: 1. Лимонна кислота (Е 330) здатна впливати на емаль зубів. Може спровокувати больові напади у людей з підвищеною чутливістю зубів і при деяких формах карієсу. 2. Фосфорна кислота (Е 338), здатна приєднувати іони кальцію. Перш за все, вона зв’язує кальцій, що міститься в слині, а при систематичному попаданні в організм ортофосфорна кислота здатна вимивати кальцій з кісток, що небезпечно розвитком остеопорозу, при якому виникає підвищена ламкість кісток навіть при мінімальних навантаженнях. 3. Бензоат натрію (Е 211) – консервант, що має слабкі канцерогенні властивості. 4. Вітамін С – аскорбінова кислота. Від такої добавки шкоди більше, ніж користі. 5. Кофеїн – стимулює діяльність серця і підвищує навантаження на нього, викликає втрату організмом кальцію з сечею. 6. Вуглекислий газ – тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити з підвищеною секрецією, виразкова хвороба, ентерити, метеоризм і ін.), він дуже небезпечний, оскільки може спровокувати розлад травлення або больовий напад, при його з’єднанні з водою утворюється вугільна кислота, що викликає запалення слизової оболонки шлунка і кишечника. До складу Coca-Cola, Pepsi, Sprite та іншого ,,лимонаду” входить така кількість штучних добавок (консервантів, підкислювачів, підсолоджувачів, ароматизаторів, емульгаторів, харчових фарбників) і різних кислот, що на банках з напоями можна сміливо писати список протипоказань: не рекомендується вагітним, годуючим, особам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, викликає дефіцит кальцію і сечокам’яну хворобу. Побутові експерименти довели, що Sprite розчиняє накип в чайнику, Coca-Cola можна використовувати як засіб для виведення плям, а Pepsi в екстрених випадках з успіхом замінює антифриз, оскільки замерзає при мінус дев’яти градусах. "Fingert & Law Corporation"
|